Prieš V. Zelenskio kalbą programišiai įsilaužė į Šveicarijos valdžios institucijų svetaines Ta pati grupuotė yra puolusi ir Lietuvą

Šveicarijos valdžios institucijos pranešė, kad pirmadienį kelios šalies vyriausybinės interneto svetainės patyrė įsilaužimus, už kurią atsakomybę prisiėmė prorusiški įsilaužėliai.

 „NoName“ teigė, kad praėjusią savaitę surengė ataką prieš parlamento interneto svetainę norėdama „padėkoti Šveicarijos rusofobams“ už tai, kad jie patvirtino dar vieną Europos sankcijų Maskvai paketą.<br> 123rf iliustr.
 „NoName“ teigė, kad praėjusią savaitę surengė ataką prieš parlamento interneto svetainę norėdama „padėkoti Šveicarijos rusofobams“ už tai, kad jie patvirtino dar vieną Europos sankcijų Maskvai paketą.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 2:05 PM

DDoS ataka (kai kompiuterių tinklai perkraunami interneto srautu) buvo įvykdyta prieš ketvirtadienį numatytą Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vaizdo kreipimąsi į Šveicarijos parlamentą. Ji taip pat sutapo su Rusijos diena.

Šveicarijos nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NCSC) pranešė, kad atsakomybę už ataką prisiėmė įsilaužėlių grupė „NoName“.

„Ši grupuotė taip pat prisidėjo prie praėjusią savaitę išaiškėjusios atakos prieš svetainę parliament.ch, – sakoma kibernetinio saugumo centro pareiškime. – NCSC kartu su atitinkamais administraciniais padaliniais analizuoja išpuolį ir nustato atitinkamas priemones“.

Šveicarijos valdžios institucijos praneša, kad dėl atakos buvo neprieinamos „įvairios Federalinės administracijos ir su Konfederacija susijusių įmonių interneto svetainės“. Tačiau pagrindinis Šveicarijos vyriausybės portalas www.admin.ch išliko veikiantis.

Federalinės administracijos specialistai greitai pastebėjo DDoS ataką ir „ėmėsi priemonių, kad kuo greičiau atkurtų svetainių ir taikomųjų programų prieinamumą“.

NCSC nesieja dabartinės atakos su būsima V.Zelenskio kalba, tačiau praneša, kad už praėjusios savaitės ataką prieš Šveicarijos parlamento svetainę buvo atsakinga ta pati programišių grupuotė.

„Telegram“ paskelbtoje žinutėje grupė „NoName“ teigė, kad praėjusią savaitę surengė ataką prieš parlamento interneto svetainę norėdama „padėkoti Šveicarijos rusofobams“ už tai, kad jie patvirtino dar vieną Europos sankcijų Maskvai paketą.

Įsilaužėliai pažadėjo ir toliau ginti Rusijos interesus „informaciniame fronte“ ir sakė, kad dezaktyvavo Šveicarijos teisingumo ministerijos ir policijos interneto svetaines.

Praėjusią savaitę Šveicarijos aukštieji parlamento rūmai pritarė pataisai, kuri teoriškai galėtų leisti reeksportuoti šveicariškus ginklus į Ukrainą.

Puolė ir Lietuvą

Antivirusinės programinės įrangos gamintoja „Avast“ praneša, kad programišių grupuotė „NoName“ vykdo politiškai motyvuotas atakas ir „smogia proukrainietiškoms bendrovėms ir organizacijoms Ukrainoje ir kaimyninėse šalyse, pavyzdžiui, Estijoje, Lietuvoje, Norvegijoje ir Lenkijoje“.

Ji vykdo tik DDoS atakas.

Pasak „Avast“, be kita ko, šį pati grupė bandė sutrikdyti Lietuvos transporto įmonių darbą po to, kai Lietuva uždraudė prekių tranzitą į Kaliningradą.

Žiniasklaida taip pat praneša, kad gegužės pabaigoje ji surengė išpuolį prieš Londono Sičio oro uosto interneto svetainę.

Be to, Ukrainos ministro pirmininko Deniso Šmyhalo vizito į Kanadą metu progamišiai ministro pirmininko Justino Trudeau interneto svetainę padarė laikinai neprieinama.

Gegužę grupuotė taip pat užpuolė Prancūzijos Senato interneto svetainę, vadindama tai kerštu už paramą Ukrainai.

Kaip nurodo „Avast“, „NoName“ užkrečia kompiuterius visame pasaulyje virusu „Bobik“ ir tada naudoja juos kaip atakų botus.

Kiti atvejai

Kaip ir kitose šalyse, Šveicarijoje daugėja kibernetinių išpuolių prieš įmones, vyriausybes ir net universitetus.

Praėjusią savaitę šalies vyriausybė įspėjo, kad baiminasi galimos duomenų vagystės dėl atakos prieš technologijų bendrovę „Xplain“, kuri teikia programinę įrangą kelioms agentūroms.

„Xplain“ klientai yra Šveicarijos kariuomenė ir muitinės departamentas.

Vyriausybė teigė nemananti, kad „Xplain“ sistemos turėjo tiesioginę prieigą prie federalinės administracijos kompiuterinių sistemų.

Pati „Xplain“ dėl atakos kaltino išpirkos reikalaujančių programišių grupę „Play“, kuri taip pat kaltinama dėl neseniai įvykdytos atakos prieš dvi pagrindines Šveicarijos žiniasklaidos priemones.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.