JAV siunčia Ukrainai ypatingus šaudmenis – teigia, kad jie suteiks pranašumą kontrpuolime Tačiau yra ir neigiamų aspektų

JAV siunčia į Ukrainą nuskurdinto urano šaudmenis, galinčius pramušti Rusijos tankų šarvus, pranešė „Wall Street Journal“.

Tankas „Challenger 2“.<br>Wikimedia commons. (Asociatyvinė nuotr.)
Tankas „Challenger 2“.<br>Wikimedia commons. (Asociatyvinė nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 3:00 PM, atnaujinta Jun 14, 2023, 3:06 PM

Keletą mėnesių Bideno administracija svarstė, ar tiekti šiuos šaudmenis Ukrainai, nes kilo susirūpinimas dėl jų poveikio aplinkai ir sveikatai, pranešė leidinys.

Tačiau administracijos pareigūnas teigė, kad šiuo metu nėra jokių didelių kliūčių šiai amunicijai tiekti.

Nuskurdintas uranas – branduolinio sodrinimo proceso šalutinis produktas – naudojamas todėl, kad yra labai tankus. Ši medžiaga, naudojama tankų sviediniuose, yra veiksminga, nes ji gali prasiskverbti pro priešo šarvus.

Kaip anksčiau rašė „Insider“, urano sviediniai taip pat įkaista ir gali užsiliepsnoti, sukeldami kuro ar šaudmenų sprogimą.

Šie ginklai gali suteikti Ukrainai pranašumą tankų mūšiuose jai vykdant kontrataką, kuria siekdama išstumti Rusijos pajėgas iš okupuotų teritorijų pietų ir rytų Ukrainoje.

JAV Aplinkos apsaugos agentūra šią medžiagą laiko pavojinga sveikatai, kai ji įkvepiama dulkių ar skeveldrų pavidalu, tačiau ji neskleidžia pakankamai radiacijos, kad prasiskverbtų pro odą.

Jungtinių Tautų aplinkosaugos programos duomenimis, didžiausią pavojų kelia metalo „cheminis toksiškumas“, kuris „gali sukelti odos sudirginimą, inkstų nepakankamumą ir padidinti vėžio riziką“.

Jungtinė Karalystė (JK) buvo pirmoji iš Ukrainos sąjungininkių, tiekusi Ukrainai šiuos šaudmenis, kurie yra naudojami tankuose „Challenger“.

JK sprendimą aprūpinti Ukrainą šiais ginklais tuo metu pasmerkė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pareiškęs, kad ginklai turi branduolinį komponentą ir kad Rusija bus priversta reaguoti.

Kaip pranešė „Wall Street Journal“, JAV pareigūnai mano, kad Ukrainai gyvybiškai svarbu pasiekti reikšmingų laimėjimų vykdant kontrpuolimą, todėl parama šaliai išlieka didelė.

Pažymima, kad nuo plataus masto invazijos pradžios V.Putinas prarado mažiausiai du trečdalius savo tankų – taip gegužę teigė atvirųjų šaltinių žvalgybos interneto svetainė „Oryx“.

Parengta pagal „Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.