Kaip dirbtinis intelektas paveiks darbo atrankos procesus? Teigia, jog viskas vyks daug greičiau ir efektyviau

Dirbtinį intelektą darbo pokalbiuose jau naudoja ne tik darbdaviai, bet ir ieškantys darbo. Kokią įtaką darbuotojų atrankos procese gali turėti naujausios technologijos? Įžvalgomis dalijasi „Citadele“ banko valdybos narė, atsakinga už Baltijos šalių mažmeninę bankininkystę, Rūta Ežerskienė.

DI pagrįsti algoritmai jau gali efektyviai išanalizuoti kandidatų CV bei pateiktus dokumentus ir padėti nustatyti tinkamiausius kandidatus į laisvą darbo vietą.<br>123rf iliustr.
DI pagrįsti algoritmai jau gali efektyviai išanalizuoti kandidatų CV bei pateiktus dokumentus ir padėti nustatyti tinkamiausius kandidatus į laisvą darbo vietą.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 9:56 AM

Mažėja motyvacinio laiško svarba

Nuo 2022-ųjų lapkričio dirbtinio intelekto (DI) įrankis „ChatGPT“ palengvino darbo paieškas potencialiems darbuotojams, kuriems iki šiol nesisekė suformuluoti savo minčių raštu taip gerai, kaip norėtųsi. Dabar, naudodamasis DI įrankiais, parašyti motyvacinį laišką ir gerai struktūruotą CV gali beveik kiekvienas. Tinkamai uždavus klausimus ir suformulavus nurodymus bei pasidalijus darbdavio informacija apie laisvą darbo vietą ir įmonę, galima DI paprašyti sukurti potencialaus darbuotojo motyvacinio laiško tekstą ir gauti gana kokybišką rezultatą.

„Pasinaudojus DI pagalba šiandien galima per labai trumpą laiką sukurti techniškai teisingą motyvacinį laišką. Tai žino ir darbdaviai, todėl motyvacinio laiško svarba artimiausiu metu gali sumažėti, daugiau laiko darbdaviai pradės skirti, pavyzdžiui, kandidato „LinkedIn“ ar kitų socialinių tinklų profilių peržiūrai, o dar svarbiau – išsamiems pokalbiams, kad įvertintų kandidatų asmenines savybes, vertybes, kompetencijas ir motyvaciją“, – prognozuoja R.Ežerskienė.

Jei įmonė atrankos procese naudoja DI, kandidatas savo paraiškoje turėtų nurodyti tuos pačius raktinius žodžius kaip ir darbo skelbime, kad jo CV būtų atrinktas. Tad savo CV teks pritaikyti prie kiekvienos laisvos darbo vietos, tačiau tai nėra daug laiko reikalaujantis procesas – dalis kandidatų tai jau daro, be to, šią užduotį galima automatizuoti ir pasinaudoti DI pagalba.

Atrankos procesas taps greitesnis

DI pagrįsti algoritmai jau gali efektyviai išanalizuoti kandidatų CV bei pateiktus dokumentus ir padėti nustatyti tinkamiausius kandidatus į laisvą darbo vietą.

„Tai reiškia, kad atrankos procesas taps greitesnis ir efektyvesnis – specialistai daug greičiau galės įvertinti daugybę paraiškų, remdamiesi įvairiais raktiniais žodžiais ir kitais kriterijais, tokiais kaip išsilavinimo lygis ir darbo patirtis įvairiuose sektoriuose. Kandidatai daug greičiau sulauks grįžtamojo ryšio ir informacijos apie tolimesnius žingsnius įdarbinimo procese“, – komentuoja R.Ežerskienė.

DI gali padėti darbdaviui išvengti šališkumo ir padidinti kandidatų įvairovę. Nustačius idealaus kandidato charakteristikas, algoritmas išanalizuos lyginamus parametrus, sukurs tinkamiausio kandidato portretą ir pateiks įžvalgas galutinį sprendimą priimančiam vadovui.

Visko automatizuoti nepavyks

„Net ir automatizuotame bei raktiniais žodžiais grįstame procese žmogiškasis veiksnys ir toliau liks vienas svarbiausių. Jei CV vertinimas ir gali būti visiškai perduotas skaitmeniniams įrankiams, atrankos specialistas vis dėlto turės galimybę visiškai personalizuotai vykdyti galutinį atrankos procesą, o kandidatas savo tinkamumą į laisvą darbo vietą turės pademonstruoti per interviu, kuriame jau negalės pasitelkti DI. Dėl to galbūt išaugs pokalbių akis į akį ir realiuoju laiku atliekamų užduočių reikšmė“, – prognozuoja specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.