Virš Baltijos jūros perimti dar du Rusijos naikintuvai ir žvalgybos lėktuvas Dėl rusų į Artimuosius Rytus JAV pasiuntė geriausius pasaulyje naikintuvus

Britų karališkųjų oro pajėgų (RAF) naikintuvai „Typhoon“ perėmė Rusijos karinių lėktuvų, skridusių netoli NATO oro erdvės, junginį, atskleidė gynybos pareigūnai.

 RAF naikintuvai virš Baltijos jūros perėmė du Rusijos naikintuvus „Su-27“ ir su jais skridusį elektroninės žvalgybos lėktuvą „Il-20“.<br> RAF nuotr.
 RAF naikintuvai virš Baltijos jūros perėmė du Rusijos naikintuvus „Su-27“ ir su jais skridusį elektroninės žvalgybos lėktuvą „Il-20“.<br> RAF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2023, 9:54 AM

RAF naikintuvai „Typhoon“ iš 140-ojo ekspedicinio korpuso virš Baltijos jūros perėmė du Rusijos naikintuvus „Su-27“ ir su jais skridusį elektroninės žvalgybos lėktuvą „Il-20“.

„Rusijos orlaiviai nesilaikė tarptautinių normų, nes nesusisiekė su atitinkamomis skrydžių valdymo zonomis“, – pranešė JK pareigūnai.

Didžiosios Britanijos kariuomenė teigia, kad lėktuvai skrido virš tarptautinių vandenų ir „nė viena [šalių] oro erdvė nebuvo sutrikdyta“.

Nuolatinis Rusijos karinis aktyvumas Baltijos regione kelia susirūpinimą didėjant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų dėl karo Ukrainoje.

Tuo tarpu JAV karinės oro pajėgos, reaguodamos į didėjantį Rusijos karinių pajėgų aktyvumą Artimųjų Rytų regione, į ten pasiuntė geriausiais pasaulyje laikomus naikintuvus „F-22 Raptor“.

Karinių oro pajėgų pranešime teigiama, kad „Raptor“ dislokavimas JAV Centrinės vadovybės atsakomybės zonoje yra įvairiapusio JAV paramos ir pajėgumų demonstravimo dalis, atsižvelgiant į vis nesaugesnį ir neprofesionalesnį Rusijos orlaivių elgesį regione.

„Nesaugus ir neprofesionalus Rusijos pajėgų elgesys nėra tai, ko tikimės iš profesionalių oro pajėgų. Jų nuolatinis sutartų oro erdvės įtampos mažinimo priemonių pažeidinėjimas didina eskalacijos ar klaidingų apskaičiavimų riziką, – sakė JAV Centrinės vadovybės vadas generolas Michaelas „Erikas“ Kurilla. – Kartu su savo partneriais ir sąjungininkais esame pasiryžę didinti saugumą ir stabilumą regione“.

„F-22“ laikomas geriausiu penktosios kartos naikintuvu pasaulyje – nes pasižymi puikiu „nematomumo“, aerodinaminių savybių ir misijų sistemų deriniu.

Karinės oro pajėgos nurodė, kad šis greitas dislokavimas ir integracija į koalicijos operacijas yra aiškus partnerių, sąjungininkų ir JAV bendro įsipareigojimo siekti ilgalaikės taikos ir stabilumo regione įrodymas.

Parengta pagal „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?