Štai ką reiškia vakarietiška kokybė: į „Bradley“ pataikė rusų „Grad“ raketa, įgula liko gyva

Iš nuotraukų, kuriomis pasidalijo Ukraina, matyti, kaip JAV padovanotos pėstininkų kovos mašinos (PKM) „Bradley“ įrodo savo vertę kovojant su Rusija.

 PKM patyrė tiesioginį rusiškos raketų sistemos „Grad“ smūgį, tačiau buvo pakankamai tvirta, kad galėtų važiuoti toliau ir apsaugotų visus joje esančius žmones.<br> H. Maliar nuotr., lrytas.lt mont.
 PKM patyrė tiesioginį rusiškos raketų sistemos „Grad“ smūgį, tačiau buvo pakankamai tvirta, kad galėtų važiuoti toliau ir apsaugotų visus joje esančius žmones.<br> H. Maliar nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2023, 9:09 AM, atnaujinta Jun 18, 2023, 9:13 AM

Nuotraukomis ketvirtadienio rytą per „Telegram“ pasidalijo Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar. Jos įraše matyti ką tik iš mūšio pargabentas sumuštas „Bradley“.

PKM priklausė Ukrainos 47-ajai mechanizuotajai brigadai, kuri dalyvavo sunkiuose mūšiuose per Ukrainos kontrpuolimą.

H.Maliar nurodė, kad PKM patyrė tiesioginį rusiškos raketų sistemos „Grad“ smūgį, tačiau buvo pakankamai tvirta, kad galėtų važiuoti toliau ir apsaugotų visus joje esančius žmones.

Po smūgio transporto priemonės ekipažas evakavosi, o vairuotojas sugebėjo mašiną nugabenti į saugią vietą ir užgesinti gaisrą, teigia H.Maliar.

Vienoje nuotraukoje matyti apdegusi transporto priemonė, kuri, pasak viceministrės, dabar bus remontuojama. Ji taip pat pasidalijo mašinos ekipažo ir vairuotojo nuotraukomis.

Stebėtojai pastebi didelius „Bradley“ kovos mašinų nuostolius Ukrainoje, šią savaitę pranešė „Business Insider“.

Ketvirtadienį atvirųjų šaltinių žvalgybos svetainė „Oryx“, kuri stebi vaizdinius nuostolių įrodymus, pranešė, kad 16 „Bradley“ buvo sunaikinti arba apgadinti ir palikti mūšio lauke. JAV į Ukrainą iš viso kol kas yra atsiuntusi 109 PKM „Bradley“.

Tačiau, sakė H.Maliar, PKM esmė yra ne būti nenugalimiems, o apsaugoti juose esančius karius, kad jie galėtų išlikti gyvi ir vėl kovoti.

Greitai važiuojančios, ginkluotos pėstininkų kovos mašinos gali suteikti tam tikrą ugnies jėgą – net kelti grėsmę tankams – ir tuo pat metu gabenti karius ten, kur jiems reikia. Analitikų teigimu, „Bradley“ tai daro daug geriau nei silpnesnės sovietinės transporto priemonės BMP , kurias konflikto metu plačiai naudoja ir Ukraina, ir Rusija.

„Rusai – jie nežiūri į įgulos išgyvenamumą taip rimtai, kaip mes, o ukrainiečiams tai tikrai svarbu“, – sako į atsargą išėjęs JAV kariuomenės generolas Peteris Chiarellis. Pasak jo, „Bradley“ „užtikrina didžiulę pėstininkų apsaugą.

Savaitgalį per mūšius netoli nedidelio Orichivo miesto Zaporožės regione vienas „Bradley“ nuo tiesioginio smūgio nukentėjo nežymiai, o jo kariai greitai evakuoti beveik nenukentėję, pranešė „NBC News“. Neaišku, ar tai buvo tas pats „Bradley“, kurį minėjo H.Maliar. NBC pranešė, kad kiti „Bradley“ buvo apgadinti arba iš dalies sunaikinti.

JAV dovanotos įrangos atsparumas gali suteikti Ukrainos pajėgoms pranašumą mūšio lauke, apibendrina „Business Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.