Rusai išbandė naują savo seno tanko pritaikymą – viskas baigėsi įspūdingo dydžio sprogimu

Rusijos kariuomenė pasiuntė „tanką T-54/55“, pripildytą šešiomis tonomis trotilo, į Ukrainos gynybos linijas netoli Marinkos, Donecko srityje.

 Nuotoliniu būdu valdoma bomba už 100 m nuo fronto linijos užvažiavo ant minos, o paskui į sprogmenų prikištą tanką pataikė ukrainiečių prieštankinė raketa – ir sukėlė didžiulį sprogimą.<br>Stopkadras
 Nuotoliniu būdu valdoma bomba už 100 m nuo fronto linijos užvažiavo ant minos, o paskui į sprogmenų prikištą tanką pataikė ukrainiečių prieštankinė raketa – ir sukėlė didžiulį sprogimą.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2023, 11:05 AM

Bandymas nepavyko – nes nuotoliniu būdu valdoma bomba už 100 m nuo fronto linijos užvažiavo ant minos, o paskui į sprogmenų prikištą tanką pataikė ukrainiečių prieštankinė raketa – ir sukėlė didžiulį sprogimą.

Kaip rašo „The Forbes“, sekmadienį (ar anksčiau) Rusijos pajėgos netoli Marinkos pietryčių Ukrainos Donecko srityje į, atrodo, 70 metų senumo tanką „T-54“ arba „T-55“ įdėjo sprogmenų, pritvirtino prie jo paprastą nuotolinio valdymo pultą ir nukreipė jį į ukrainiečių pozicijas.

Karinėje mašinoje sumontuotas savadarbis sprogstamasis užtaisas (angl. vehicle-borne improvised explosive device, VBIED) toli nenukeliavo. Jis, matyt, atsitrenkė į miną, o paskui į į pataikė ukrainiečių prieštankinė raketą – ir tankas dingo dūmų bei nuolaužų debesyje.

Kaip portalui Lrytas.lt sakė Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis, transporto priemonių panaudojimas sprogdinimui nėra nauja taktika.

„Distanciniu būdu valdomos sprogmenimis prikrautos mašinos yra dažna teroristų praktika. Toks panaudojimas gali sukelti labai tragiškų padarinių atakos objektams. Tačiau atvejį, kai visas tankas panaudojamas kaip distanciniu būdu valdomas improvizuotas sprogmuo, ko gero, matau pirmą kartą. Toks senų tankų korpusų panaudojimas leidžia arčiau privažiuoti prie atakos objekto. Tanko šarvai saugo sprogmenis tanko viduje, kad jie nesprogtų anksčiau laiko, o vikšrai užtikrina gerą pravažumą raižytoje vietovėje“, – paaiškino specialistas.

Tačiau anot jo, tai rodo ir kai ką kitką.

„Mes žinojome, kad rusai turi labai didelį kiekį tankų. Tačiau turėti sandėliuojamus tankus nereiškia turėti juos veikiančius. Tankai „T54/55“ netrukus pasieks 80 metų amžių. Tai reiškia, visos detalės yra beveik šimtmečio senumo ir jos tiesiog neveikia arba jos nebegaminamos. Vamzdžiai surūdiję, bokštai nesisuka, taikymosi įranga neveikia – ir galų gale nėra šaudmenų, nes šių tankų šaudmenys yra kitokie nei naujesnių rusų tankų. Todėl rusams ir belieka naudoti šių tankų korpusus tik kaip distancinio valdymo improvizuotų sprogstamų užtaisų pervežimo platformas“, – apibendrino D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.