Didelį galvos skausmą ukrainiečiams keliantys „Ka-52 Aligator“ – kuo jie ypatingi?

Pastarosiomis dienomis buvo numušti du atakos sraigtasparniai „Ka-52“ – ir tai labai svarbu Ukrainos kontrpuolimui, teigia „Defense Express“.

Rusijos sraigtasparnis „Ka-52“.<br>Wikimedia commons.
Rusijos sraigtasparnis „Ka-52“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 1:20 PM

Ukrainos karinės oro pajėgos praneša, kad per pusantros paros pavyko numušti du rusų atakos sraigtasparnius „Ka-52“. Dviejų „Ka-52“ sunaikinimas yra ypač reikšmingas atsižvelgiant į Ukrainos rengiamų kontrpuolimo operacijų kontekstą, nes, anot „Daily Mail“, 20 rusų atakos sraigtasparnių „Ka-52“ būrys suteikė rusams pranašumą prieš į okupuotas teritorijas besiveržiančius ukrainiečius.

Bent vienas „Ka-52“ buvo numuštas naktį: tai rodo, kad sraigtasparnis nukentėjo per kovinį skrydį, kai bandė atakuoti Ukrainos pozicijas. Pasak „Defense Express“, tai rodo ne tik tai, kad rusai vis dar aktyviai naudoja savo karinę aviaciją atakoms prieš Ukrainos pajėgas, bet ir tai, kad ukrainiečiai turi supratimą, kaip atremti šiuos sraigtasparnius.

„Ka-52“ yra patobulinta sraigtasparnio „Ka-50“ versija. Pagrindinis „Ka-52“ privalumas – galimybė vykdyti karines funkcijas visą parą, bet kokiomis oro sąlygomis.

Dėl korpuso priekinėje dalyje įrengtos optoelektroninės žvalgybos sistemos sraigtasparnis gali aptikti priešo įrangą iš didelio atstumo. Iš šios sistemos gautą vaizdą per kovinės informacijos sistemą galima perduoti kitiems mūšio lauko dalyviams.

„Ka-52“ gali išvystyti iki 300 km/val. greitį ir pasiekti 4000 m aukštį. Kovinio sraigtasparnio įgulą sudaro 2 žmonės.

Sraigtasparnio ginkluotę sudaro 30 mm pabūklas ir šeši ginkluotės tvirtinimo taškai, kuriuose galima sumontuoti 23 mm pabūklus arba paleidimo įrenginius su prieštankinėmis valdomomis arba nevaldomomis raketomis.

Per pastarąją savaitę Ukrainos priešlėktuvinė gynyba iš viso sunaikino keturis sraigtasparnius „Ka-52“. Atrodo, kad ukrainiečių kariai sugalvojo taktiką ar bent jau turi idėjų, kaip galima atakuoti rusų sraigtasparnius, kurie stengiasi smūgius suduoti iš kuo didesnio (saugaus) atstumo – tokiu būdu „Ka-52“ lieka už Ukrainos raketų „žemė-oras“ sistemų veikimo zonos ribų. Nevaldomų raketų atveju šis „saugus“ atstumas siekia 10 km.

Kuo mažiau saugiai rusų pusė jaučiasi naudodama atakos sraigtasparnius, tuo daugiau galimybių atsiveria Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms vykdyti gilesnes kontratakas į rusų okupuotas teritorijas, teigia „Defense Express“.

Portalas taip pat pažymi, kad šiame kare Rusija jau prarado ne mažiau kaip 304 sraigtasparnius.

Parengta pagal „Defense Express“, „Daily Mail“ ir kitus šaltinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.