Pademonstravo netikėtą manevrą: ukrainiečiai smogė į unikalią rusų karinę techniką

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 72-osios mechanizuotosios brigados kariai pataikė į vieną iš naujausių rusų rankų darbo kovinių mašinų – šarvuotąjį transporterį „BTR-80“, apginkluotą nevaldomų raketų „S-8“ paleidimo įrenginiu ant viršaus.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 72-osios mechanizuotosios brigados kariai pataikė į vieną iš naujausių rusų rankų darbo kovinių mašinų – šarvuotąjį transporterį „BTR-80“, apginkluotą nevaldomų raketų „S-8“ paleidimo įrenginiu ant viršaus.<br>Vaizdo įrašo stopkadras.
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 72-osios mechanizuotosios brigados kariai pataikė į vieną iš naujausių rusų rankų darbo kovinių mašinų – šarvuotąjį transporterį „BTR-80“, apginkluotą nevaldomų raketų „S-8“ paleidimo įrenginiu ant viršaus.<br>Vaizdo įrašo stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 9:04 AM, atnaujinta Jun 20, 2023, 11:46 AM

Vaizdo įrašą, kuriame matyti kaip pataikoma į šarvuotąjį transporterį, paskelbė „TORO_ua“ bendruomenė, o įraše esančią įrangą identifikavo „Ukraine Weapons Tracker“ atvirųjų šaltinių žvalgybos (OSINT) bendruomenė.

Tai pirmas kartas, kai matyti, kaip vienas iš šių naujųjų rusų išradimų sugadinamas mūšio metu. Sunaikintame šarvuotajame transporteryje ant „BTR-80“ važiuoklės sumontuoti du raketų paleidimo įrenginiai „UB-32“, užtaisyti nevaldomomis aviacinėmis raketomis „S-8“. Be to, ant viršaus pritvirtintos šarvuotos grotos, tariamai apsaugančios nuo krintančių granatų ar vertikalių dronų atakų.

Anksčiau tokio tipo karinės mašinos žiniasklaidoje pasirodydavo tik pačių rusų paskelbtose nuotraukose.

Anot „Defense Express“, yra tikimybė, kad šis unikalus transporteris galėjo tapti Ukrainos sprogstamojo drono operatoriaus taikiniu – nes nėra duomenų, kiek tokių hibridų buvo sukurta.

Kaip matyti vaizdo įraše, kartu su kovine mašina mūšio lauke yra ir motociklas. Pirmosiomis vaizdo įrašo sekundėmis matyti, kaip jis juda priešais raketų paleidimo sistemą. Iš pradžių Ukrainos dronas, transliuojantis vaizdą pirmojo asmens perspektyva (angl. first person view, FPV), skrido būtent link motociklo. Tačiau drono operatoriui pavyko nustatyti vertingesnį taikinį likus kelioms sekundėms iki atakos ir nukreipti sprogstamąjį užtaisą į hibridinę raketų sistemą.

Kol antrasis FPV dronas atskrido antrajam smūgiui, prie rusų pozicijos apšaudymo prisijungė Ukrainos artilerija. Dėl smūgio raketos sprogo paleidimo įrenginio viduje. Nors vien pagal tai negalima įvertinti padarytos žalos dydžio, tačiau, pasak „Defense Express“, prieš išleidžiant šarvuotąjį transporterį į mūšį, jį greičiausiai reikės remontuoti.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.