SIM kortelės bėgant laikui pasikeitė neatpažįstamai: kaip atrodė pirmoji ir kodėl įprastinių gali nebelikti visai?

Tokios mažos, kad vos matomos delne – dabar nuo mobiliųjų įrenginių neatskiriamos SIM kortelės savo atsiradimo pradžioje atrodė visiškai kitaip. Pasak „Tele2“ produkto vadovės Aidos Lumbytės, bėgant metams keitėsi ne tik šių kortelių išvaizda, bet ir atmintis. Be to, šiandieninės technologijos lemia, kad fizines SIM korteles po truputį pakeičia „nematomos“.

 Tokios mažos, kad vos matomos delne – dabar nuo mobiliųjų įrenginių neatskiriamos SIM kortelės savo atsiradimo pradžioje atrodė visiškai kitaip.<br> 123rf nuotr.
 Tokios mažos, kad vos matomos delne – dabar nuo mobiliųjų įrenginių neatskiriamos SIM kortelės savo atsiradimo pradžioje atrodė visiškai kitaip.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 11:11 AM

Pirmasis telefonas – be SIM kortelės

Daugelio atpažįstamas trumpinys SIM kortelė yra kilęs iš angliško termino Subscriber Identity Module, lietuviškai reiškiančio abonento tapatybės modulį. Tai reiškia, kad pagrindinis kiekvieno išmaniajame esančios SIM tikslas – identifikuoti ir autentifikuoti vartotoją bei priskirti jį prie operatoriaus tinklo.

SIM kortelė leidžia naudotis visais mobiliojo ryšio teikiamais privalumais: siųsti ir gauti žinutes, kalbėtis su artimaisiais, naršyti ar net naudoti korteles daiktų interneto sprendimuose. Visgi, mažai kam žinoma, kad pirmasis nešiojamasis telefonas SIM kortelės nenaudojo iš viso.

„Pirmasis komercinis mobilusis telefonas pasaulyje buvo „Motorola DynaTAC 8000X“. Dienos šviesą šis įrenginys išvydo lygiai prieš 40 metų. Jį įkrauti užtrukdavo net 10 val., o kalbėtis buvo galima vos 30 min. Ši tuo metu neregėta inovacija, leidusi žmonėms pajusti pirmąjį bendravimo per atstumą mobilumą, kainavo 4000 JAV dolerių, svėrė apie kilogramą ir veikė be SIM kortelės. Įrenginys prisijungdavo prie viso radijo dažnių juostų spektro, o jo savininką identifikuoti buvo galima pagal patį įrenginį, o ne jame esančią SIM“, – pasakoja A. Lumbytė.

Pagal šiuolaikinius išmaniųjų standartus „Motorola DynaTAC 8000X“ skamba kaip nepatogiausias mobilusis telefonas Žemėje, bet 1983-aisiais jis buvo laikomas tikrų tikriausia revoliucija. Žurnalas „Time“ šį mobilųjį telefoną netgi yra įtraukęs į svarbiausių technologinių įrenginių TOP 100-uką.

Šis telefonas buvo specialiai sukurtas „Ameritech“ – pažangiosios mobiliųjų telefonų sistemos tinklui. Tai yra pirmajai Šiaurės Amerikoje analoginei 1G ryšio infrastruktūrai, kuri, kaip ir pats telefonas, buvo kuriama daugiau nei dešimtmetį.

Tilpo vos 20 kontaktų

Praėjus beveik dešimtmečiui po pirmojo komercinio mobiliojo telefono atsiradimo – 1991-aisiais metais, kartu su 2G ryšio standartu atsirado ir SIM kortelės. Jų pagrindinė paskirtis – saugoti kliento informaciją – nepasikeitė iki šių dienų.

„SIM korteles suomių telekomunikacijų įmonės „Radiolinja“, šiuo metu „Elisa“, užsakymu sukūrė vokiečių įmonė „Giesecke+Devrient“. Jau pirmosios SIM kortelės integruotoje mikroschemoje saugojo vartotojo informaciją, įskaitant telefono numerį. Tik anksčiau jos nebuvo tokios talpios, kaip dabar – jų atmintyje galėjo tilpti vos 5 SMS ir 20 kontaktų“, – pasakoja A. Lumbytė.

Fiziškai traukėsi – atmintis didėjo

Pirmųjų SIM kortelių dydis, vertinant iš šių dienų perspektyvos, atrodo sunkiai suvokiamas – jos buvo įprastos banko kortelės matmenų. Visgi, netrukus SIM kortelės tapo gerokai kompaktiškesnės.

Mini SIM kortelė atsirado 1996 metais – jos dydis buvo apie 15 mm. Palyginus su pirmtake, naujoji SIM „susitraukė“ net 3,6 karto. 2010-aisiais atsirado mikro SIM kortelė – tuomet jos dydis buvo dar keliais milimetrais mažesnis. Dar po dvejų metų buvo pristatyta nano SIM kortelė.

Nano SIM kortelės dydis yra vos 8,8 mm., o „iPhone 4“ buvo pirmasis telefonas, kuris palaikė naująjį formatą. Palyginimui su pirmosiomis, šio tipo SIM kortelės atmintyje galima sutalpinti net 12,5 karto daugiau kontaktų – apie 250. Būtent ši SIM kortelė šiuo metu naudojama beveik visuose telefonuose.

eSIM era

2018–2019-aisiais metais „Apple“ plačiai pradėjo naudoti eSIM, kitaip dar vadinamas virtualias SIM korteles. Pasak A. Lumbytės, eSIM modulis yra integruotas telefono viduje ir leidžia naudotis mobiliojo ryšio paslaugomis nenaudojant įprastos plastikinės SIM kortelės. eSIM iš telefono išimti neįmanoma, todėl ji nepasimeta, nesusilanksto ir nelūžta.

Naujausias „Apple“ įrenginys „iPhone 14“ nėra pirmasis telefonas, neturintis fizinės SIM kortelės. Dar 2020 metais „Motorola“ išleido pirmąjį pasaulyje telefoną „Razr“, kuris palaikė tik eSIM technologiją. Įdomu dar ir tai, kad eSIM kortelė beveik dešimt kartų mažesnė, nei nano SIM. Dėl šios priežasties įrenginyje sutaupoma nemažai vietos.

„eSIM turi ir daugiau išmanių funkcijų, pavyzdžiui, dėl eSIM įrenginyje galima naudotis net keletu numerių. Be to, naudojantis šia technologija, tokie maži išmanieji, kaip laikrodis, gali tapti visiškai savarankiškais įrenginiais su mobiliuoju ryšiu, nenaudojant telefono. Atsiradus šiai technologijai išmaniųjų laikrodžių vartotojų skaičius smarkiai šoktelėjo į viršų. Ateityje eSIM bus naudojama dar plačiau – ypač kalbant apie daiktų interneto sprendimus“, – pasakoja ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.