Teigia, kad valytojas sugadino dešimtmečius trukusį mokslinį tyrimą

JAV teisininkai teigia, kad valytojas sunaikino dešimtmečius trukusį „revoliucinį“ mokslinį darbą, nes dėl „erzinančio aliarmo“ išjungė laboratorijos šaldiklį su svarbiausiais mėginiais.

 Mėginiai, laikyti -80C° temperatūroje, „sugadinti nepataisomai“, todėl padaryta 1 mln. dolerių žala, teigia advokatai. Laboratorija padavė į teismą valytojo darbdavį kaltindami netinkamu personalo apmokymu.<br> 123rf nuotr.
 Mėginiai, laikyti -80C° temperatūroje, „sugadinti nepataisomai“, todėl padaryta 1 mln. dolerių žala, teigia advokatai. Laboratorija padavė į teismą valytojo darbdavį kaltindami netinkamu personalo apmokymu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 11:01 AM

Instrukcijose buvo paaiškinta, kaip nutildyti garsinį signalą, tačiau, kaip pranešama, dėl skaitymo klaidos šaldiklis buvo išjungtas išvis.

Mėginiai, laikyti -80C° temperatūroje, „sugadinti nepataisomai“, todėl padaryta 1 mln. dolerių žala, teigia advokatai. Laboratorija padavė į teismą valytojo darbdavį kaltindami netinkamu personalo apmokymu.

Valymo paslaugų įmonė turėjo 1,4 mln. dolerių vertės sutartį valyti Rensselaerio politechnikos institutą Trojoje, Niujorko valstijoje (JAV) – 2020 m., t. y. tuo metu, kai įvyko įtariamas incidentas. Fotosintezės tyrimai, kuriems vadovavo profesorius K.V. Lakshmi, galėjo būti „novatoriški“ toliau plėtojant saulės baterijų kūrimą, rašo instituto advokatas.

Likus kelioms dienoms iki šaldiklio išjungimo, įsijungė signalizacija, įspėjanti apie temperatūros pakilimą trimis laipsniais. Nors šis svyravimas galėjo būti katastrofišku, profesorius K.V. Lakshmi „nustatė, kad ląstelių kultūroms, mėginiams ir moksliniams tyrimams žala nepadaryta“, rašoma teisinėje byloje.

Dėl tuo metu galiojusių COVID-19 apribojimų šaldiklio remonto teko laukti savaitę. Tuo tarpu ant šaldiklio durų buvo pakabintas užrašas: „Šis šaldiklis pypsi, nes laukia remonto. Prašome jo nejudinti ir neatjungti nuo elektros tinklo. Šioje zonoje valyti nereikia. Jei norite išjungti garsą, galite 5–10 sekundžių paspausti signalo išjungimo mygtuką“.

Tačiau praėjus kelioms dienoms po to, kai pradėjo skambėti aliarmas, valytojas išjungė elektros jungiklį, tiekiantį elektrą šaldikliui.

Dauguma egzempliorių, kurie turėjo būti laikomi -80C° temperatūroje, buvo „pažeisti, sunaikinti ir tapo nepataisomais, taip sugriaunant daugiau nei 20 metų trukusius tyrimus“, teigiama teisminiame ieškinyje.

Instituto viešojo saugumo darbuotojų pateiktame pranešime teigiama, kad valytojas manė, jog įjungia jungiklį, nors iš tikrųjų jį išjungė, pranešė „New York Post“.

Teigiama, kad tuo metu, kai tyrėjai pastebėjo klaidą, temperatūra buvo pakilusi 50 laipsnių – iki maždaug -30C°.

Advokatas Michaelas Ginsbergas „NBC News“ sakė, kad valytojas girdėjo „erzinančius signalus“, o jį apklausę teisininkai pranešė, kad „jis vis dar neatrodė tikįs, jog padarė ką nors blogo, o tiesiog bandė padėti“.

Instituto teisininkų komanda teigia, kad valytoją įdarbinusi bendrovė tinkamai neapmokė savo darbuotojo. Bendrovė kol kas nepateikė komentarų.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.