Nuo rugsėjo trijų Vilniaus gimnazijų moksleiviai pradės mokytis pagal Jaunojo kariūno-lyderio programą

Nuo š.m. rugsėjo mėnesio trys Vilniaus gimnazijų devintokų klasės pradės mokytis pagal Jaunojo kariūno-lyderio programą, kuria bus papildyta 2023–2024 mokslo metų formalioji švietimo programa. Ketvirtadienį Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija ir Vilniaus licėjus, Žirmūnų bei Antakalnio gimnazijos pasirašė bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią gimnazistai bus mokomi lyderystės, pilietinio-patriotinio, dorinio ir fizinio ugdymo pagrindų.

 Ketvirtadienį Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija ir Vilniaus licėjus, Žirmūnų bei Antakalnio gimnazijos pasirašė bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią gimnazistai bus mokomi lyderystės, pilietinio-patriotinio, dorinio ir fizinio ugdymo pagrindų.<br> KAM / K. Kavolėlio nuotr.
 Ketvirtadienį Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija ir Vilniaus licėjus, Žirmūnų bei Antakalnio gimnazijos pasirašė bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią gimnazistai bus mokomi lyderystės, pilietinio-patriotinio, dorinio ir fizinio ugdymo pagrindų.<br> KAM / K. Kavolėlio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2023, 9:28 AM

„Nepriklausomai nuo to, kokį kelią jaunas žmogus pasirinks baigęs mokyklą, visų pirma jis bus Lietuvos Respublikos pilietis, žinantis, koks jo vaidmuo valstybės gynyboje, jaučiantis atsakomybę už savo valstybę. Ši programa – puiki proga jaunam žmogui įgyti pasitikėjimo savimi ir tapti lyderiu“, – apie Jaunojo kariūno-lyderio programos reikšmę sakė krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

2023–2024 mokslo metais programa bus pradėta įgyvendinti 9-toje mokyklų klasėje, vėliau, planuojama, apims ir daugiau klasių. Jaunojo kariūno-lyderio programos trukmė – ketveri mokslo metai. Moksleiviai, ugdomi pagal šią programą, įsisąmonins atsakingo piliečio pareigas, gilinsis į šalies istoriją, demokratines vertybes, ginkluoto ir neginkluoto pilietinio pasipriešinimo būdus, mokysis, kaip naudotis žemėlapiu ir kompasu, orientuotis vietovėje, teikti pirmąją medicinos pagalbą ir kt.

„Karo akademija vadovaujasi pagrindinėmis Lietuvos kariuomenės vertybėmis – ištikimybe, kovos dvasia, iniciatyva ir profesionalumu. Jas norime įdiegti jaunam žmogui, kuris dar auga ir formuojasi kaip asmenybė, ruošiasi savarankiškam gyvenimui, kuris bus atsakingas ne tik už save, bet ir kitus šeimos narius ar visą visuomenę. Skatiname rinktis garbingą ir atsakingą karininko profesiją, kuri ugdo visapusę asmenybę – mylinčią savo Tėvynę, besirūpinančią aplinkiniais, siekiančią gyventi sveikai, dorai ir sąžiningai, ištikimą savo valstybei ir jos žmonėms. Tai yra investicija į jaunąją kartą ir mūsų visų ateitį“, – pristatydamas programą kalbėjo akademijos viršininkas brg. gen. Almantas Leika.

Programa užtikrins lyderystės kompetencijų formavimą, iniciatyvumo, atsakomybės ugdymą, gebėjimą komunikuoti ir bendradarbiauti su komandos nariais. Taip pat gimnazistai įgis praktinių įgūdžių, leidžiančių išgyventi ekstremaliomis sąlygomis, stiprinti ištvermę.

„Gimnazijai formalaus ugdymo papildymas Jaunojo kariūno-lyderio programa turi didelę pridėtinę vertę, nes į pilietiškumo ugdymo procesą įsijungia ne tik gimnazijos mokytojai, bet ir Lietuvos karo akademijos dėstytojai, kiti specialistai. Mums, kaip jaunų žmonių ugdytojams, ypač svarbu, kad mūsų auklėtiniai suvoktų save per bendruomenę, miestą, valstybę – Antakalnio gimnazija puoselėja visuminį požiūrį į pilietiškumą. Labai tikiuosi, kad ši lyderių klasė bus puikus pavyzdys ir kitiems gimnazistams. Nebūtinai visi lyderio kursą baigusieji gimnazistai taps kariūnais, bet, tikiu, augs sąmoningais žmonėmis, kurie patys kurs savo valstybę, žinos, kas yra pilietinė atsakomybė, savanorystė savo kraštui ir jo žmonėms“, – sakė Antakalnio gimnazijos direktorė Anželika Keršinskienė.

Sutelkti institucijų pastangas, tobulinant formalųjį moksleivių švietimą ir užtikrinant kokybišką saugumo ir gynybos temų dėstymą mokyklose – vienas iš pagrindinių Krašto apsaugos ministerijos tikslų, siekiant suteikti tinkamų pilietinio pasipriešinimo žinių ir įgūdžių moksleiviams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.