Prancūzija jungiasi prie hipergarsinių lenktynių: paleido savo pirmąją hipergarsinę raketą

Prancūzijos ginkluotės generalinis direktoratas (DGA) paskelbė, kad 2023 m. birželio 26 d. 22.00 val. Vidurio Europos laiku iš DGA Biscarrosse aikštelės pietvakarinėje Prancūzijos pakrantėje, (netoli Bordo) Prancūzija paleido savo pirmąją hipergarsinę raketą.

 Hipergarsinės raketos (angl. hyper-speed glider) „VMaX“ demonstracinę versiją į orą iškėlė suborbitinė raketa<br> Stopkadras
 Hipergarsinės raketos (angl. hyper-speed glider) „VMaX“ demonstracinę versiją į orą iškėlė suborbitinė raketa<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2023, 9:32 AM

Nors paskelbta nedaug skrydžio detalių, žinoma, kad hipergarsinės raketos (angl. hyper-speed glider) „VMaX“ demonstracinę versiją į orą iškėlė suborbitinė raketa, kuri įgreitėjo iki didesnio nei 5 machų greičio, o tada paleido hipergarsinę raketą, kuris tęsė skrydį, persiųsdama telemetrinius duomenis vėlesnei analizei.

Raketą „VMax“ kuria DGA, MBA raketų grupė, aeronautikos ir gynybos laboratorija „Onera“ ir kosminių raketų gamintoja „ArianeGroup“. Šis bandymas yra pirmasis iš būsimos bandymų serijos, kuriais Prancūzija siekia sukurti nacionalinę hipergarsinę raketą, kad būtų galima pasipriešinti Kinijos ir Rusijos naudojamoms hipergarsinėms sistemoms.

„Šiame pirmajame demonstraciniame modelyje buvo įdiegta daug technologinių naujovių. Jo skrydžio bandymas labai sudėtinga tolimojo skrydžio trajektorija buvo beprecedentis techninis iššūkis, kuris nubrėžė tolesnius mūsų nacionalinio hipergarsinių raketų planus ateityje“, – sakoma DGA pareiškime.

Parengta pagal „New Atlas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.