Tyrimas atskleidė, kad vakarietiška įranga ir toliau naudojama Rusijos karinėje technikoje

Pasak „Babel“, tai teigiama Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo Andrijaus Jermako ir Mike'o McFaullo sankcijų grupės dokumente.

 Amerikietiškas „Xilinx Zynq SoC“ lustas iš rusiškojo „Lancet“ drono. 2023 m. kovas, Ukraina.<br>P. Kaščuko nuotr.
 Amerikietiškas „Xilinx Zynq SoC“ lustas iš rusiškojo „Lancet“ drono. 2023 m. kovas, Ukraina.<br>P. Kaščuko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-05 12:55

Ukrainos surinktoje ar perimtoje Rusijos ginkluotėje ir įrangoje (ar jų fragmentuose) suskaičiuoti 1057 užsienio komponentai, kuriuos pagamino 155 įmonės. Daugiausia komponentų – amerikiečių bendrovių gamybos.

Pavyzdžiui, 2023 m. birželio 13 d. Rusijos raketa „X-101“ pataikė į penkiaaukštį pastatą Kryvyj Rihe ir pražudė 11 žmonių, įskaitant vieną vaiką. Šioje raketoje buvo 53 svarbūs komponentai iš kitų šalių.

Kritiniai komponentai – tai mikroschemos, mikroprocesoriai, tranzistoriai, įtampos reguliatoriai, kondensatoriai, imtuvai ir t. t. Nuo 2022 m. balandžio mūšio lauke aptinkamos mikroschemos, mikroprocesoriai, tranzistoriai, įtampos reguliatoriai, kondensatoriai, imtuvai ir t. t. priklauso įvairiems ginklams. Tai apima:

  • raketas „Iskander-K“ ir „Kalibr“;
  • bepiločius orlaivius („Orlan“ ir „Korsar“);
  • šarvuotas transporto priemones;
  • artileriją;
  • tankus „T-72“,
  • priešlėktuvinių raketų „Tornado-G“ raketas;
  • automobilius „Taifun-K“;
  • sraigtasparnius;
  • radiolokacines kovos stotis.

Daugumą komponentų pagaminta JAV bendrovių „Analog Devices“, „Texas Instruments“, „Microchip Technology“, „Intel Corporation“, AMD, Vokietijos „Infineon Technologies“ ir Korėjos „Samsung“. Svarbiausių komponentų eksportas iš JAV į Rusiją 2022 m. viršijo 700 mln. dolerių (anksčiau buvo 500 mln. dolerių).

Šis produktas į Rusiją parduodamas daugiausia iš Kinijos, tačiau nedidelis skaičius pardavėjų taip pat yra Europos Sąjungoje, Pietų Korėjoje, Vietname ir Turkijoje.

Skaičiuojama, kad 2022 m. tokių itin svarbių užsienio komponentų Rusijos ginkluotėje buvo už 2,9 mlrd. dolerių. Nepaisant sankcijų, jų importas nesustojo: po pradinio importo sumažėjimo 2022 m. balandžio-gegužės mėnesiais apimtys atsigavo iki lygio, panašaus į buvusį iki invazijos, rašo „Defence Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.