Europoje plinta naujas laidojimo paprotys – „kremavimas vandeniu“

„Kremavimas vandeniu“ – arba resomacija – kaip paslauga šiuo metu teikiama aštuoniose pasaulio šalyse (Airijoje, Australijoje, Belgijoje, JAV, Kanadoje, Meksikoje, Nyderlanduose, Pietų Afrikoje), ir štai pirmąkart toks alternatyvus kūno laidojimo būdas bus siūlomas ir Jungtinėje Karalystėje.

 Procesas trunka keturias valandas – išlieka kaulai, kurie sumalami į miltelius ir grąžinami artimiesiems panašiai kaip pelenai – urnoje (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
 Procesas trunka keturias valandas – išlieka kaulai, kurie sumalami į miltelius ir grąžinami artimiesiems panašiai kaip pelenai – urnoje (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2023, 4:06 PM

Šiame procese žmogaus palaikams suardyti naudojamas kalio hidroksido ir vandens mišinys – kuris laikomas tvaresniu būdu.

Procesas trunka keturias valandas – išlieka kaulai, kurie sumalami į miltelius ir grąžinami artimiesiems panašiai kaip pelenai – urnoje.

JK tai bus pirmasis alternatyvus kūno laidojimo būdas nuo 1902 m., kai buvo priimtas Kremacijos įstatymas – ir „Co-op Funeralcare“ bus pirmoji kompanija, kuri jį pasiūlys tokią paslaugą dar šiais metais.

Įrangą tiekianti Didžiosios Britanijos bendrovė „Resomation“ teigia, kad šio proceso metu išmetama trečdaliu mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei kremuojant – ir tesunaudojama septintadalis energijos.

Pasak bendrovės įkūrėjo Sandy Sullivano, resomacijos metu naudojamas skystis „saugiai grąžinamas į vandens ciklą be jokių DNR pėdsakų“.

Garsus kovotojas su apartheidu arkivyskupas Desmondas Tutu pasirinko šį procesą savo laidotuvėms Pietų Afrikoje – jis mirė 2021 m. pabaigoje.

Bendrovės „Co-op Funeralcare“ vykdančioji direktorė Gill Stewart sakė, kad „laidojimui skirtos žemės mažėja“, o resomacija galėtų padėti pramonei „pagerinti anglies dvideginio mažinimo tikslus ir spręsti didėjančio gyventojų skaičiaus keliamus pajėgumų iššūkius“.

Laidojimo paslaugų teikėjas tikisi, kad resomacijos kaina bus panaši į tradicinio kremavimo kainą.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.