Lietuvoje – pirmieji kibernetiniai incidentai, susiję su NATO viršūnių susitikimu

Portalo lrytas.lt žiniomis, sekmadienį nutiko du kibernetiniai incidentai, susiję su šią savaitę vyksiančiu NATO viršūnių susitikimu Vilniuje.

 Portalo lrytas.lt žiniomis, sekmadienį nutiko du kibernetiniai incidentai, susiję su šią savaitę vyksiančiu NATO viršūnių susitikimu Vilniuje.<br> 123rf iliustr., lrytas. mont.
 Portalo lrytas.lt žiniomis, sekmadienį nutiko du kibernetiniai incidentai, susiję su šią savaitę vyksiančiu NATO viršūnių susitikimu Vilniuje.<br> 123rf iliustr., lrytas. mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 10:27 AM, atnaujinta Jul 10, 2023, 2:53 PM

Nurodoma, kad buvo įsilaužta į Lietuvos regioninės radijo stoties ir prekybos centro IT sistemas, ir vietoje įprastos muzikos ar pranešimų prekybos centro lankytojams bei radijo klausytojams buvo paleistas įrašas su žinute prieš NATO, prieš ginklų tiekimą Ukrainai, žmonės buvo kviečiami „reikalauti derybų, o ne kariauti“.

Provokaciją pavyko operatyviai sustabdyti tiek radijuje, tiek prekybos centre.

Pagal tekstą, kuris atrodo įgarsintas pasinaudojant „Google“ automatiniu vertėju, galima spėti, kad versta iš rusų kalbos („bando mus įtempti į karą“ – rus. втянут в войну). 

Kiek žinoma, tekstas abiem atvejais buvo identiškas.

Pirmadienio rytą Lietuvos Respublikos Ryšių Reguliavimo Tarnybos Komunikacijos projektų vadovė Rima Aukštuolytė portalui patvirtino apie įsilaužimą į regioninę radijo stotį.

„Mūsų žiniomis, sekmadienį buvo užfiksuotas incidentas vienoje iš Šiaulių regioninių radijo stočių – transliuotas galimai neteisėtas garso įrašas. Pastebėjus incidentą, transliacija buvo sustabdyta. Šiuo metu aktyviai dirbame su kitomis institucijomis, kad tokių incidentų ateityje būtų išvengta“, – portalui lrytas.lt nurodė RRT atstovė.

Pasak jos, tokio pobūdžio atakos parodo silpnąsias vietas, kurias reikia įvertinti ir stiprinti. „Žmones, pastebėjusius bet kokią įtartiną informaciją, prašome kreiptis į Ryšių reguliavimo tarnybą, Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą bei Lietuvos radijo ir televizijos komisiją“, – kviečia R. Aukštuolytė.

Kaip pirmadienį informavo Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC), liepos 9 d. buvo fiksuoti du kibernetiniai incidentai, susijusę su muzikos transliacijomis. Vienas incidentas įvyko regioninėje radijo stotyje, kitas – mieste veikiančiame prekybos centre. Abiejų incidentų metu buvo sutrikdyta trečiųjų šalių internetu teikiama muzikos transliacijos paslauga, kai pakeitus originalų grojaraštį vietoj jo buvo pradėta transliuoti su dezinformacija susijusi informacija.

Abu atvejai buvo greitai pastebėti, o nelegalios transliacijos – nutrauktos. NKSC atlieka išsamų kibernetinių incidentų tyrimą, siekiant išsiaiškinti, kokiu būdu buvo įsilaužta ir pakeistas transliacijų turinys. Apie įvykius informuota Lietuvos policija ir kitos atsakingos institucijos.

„Hibridinės atakos, kai kibernetinis incidentas yra naudojamas dezinformacijos sklaidai, Lietuvoje fiksuojamos jau ne pirmą kartą. Institucijos yra įgudusios į tokias atakas reaguoti, tačiau didžiausią efektą užkardant šių atakų plitimą duoda bendri veiksmai su visuomene. Svarbu, kad gyventojai ir toliau išliktų budrūs, kritiškai priimtų informaciją ir praneštų atsakingoms institucijoms apie įtarimą sukėlusią informaciją viešoje erdvėje,“ – sako NKSC direktorius Liudas Ališauskas.

Kol tyrimas nėra baigtas, NKSC prevenciškai rekomenduoja visoms organizacijoms, kurios viešose erdvėse naudojasi internetu teikiama trečiųjų šalių muzikos transliacijos paslauga, imtis papildomų kibernetinio saugumo priemonių: pakeisti naudojamų įrenginių gamyklinius slaptažodžius ir apriboti viešą įrenginių matomumą. Taip pat reikėtų atidžiau stebėti transliuojamą turinį ir būti pasirengusiems nedelsiant stabdyti transliacijas, jeigu įvyktų neteisėti turinio pakeitimai. Apie pastebėtus incidentus organizacijų atstovai ir pavieniai piliečiai turėtų nedelsiant pranešti Lietuvos policijai ir NKSC.

Portalo lrytas.lt žiniomis, keli Lietuvos objektai šiuo metu taip pat patiria DDoS atakas, bet padėtis valdoma arba greitai atstatoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.