NATO ryšio tiekėjai: blogiausiu atveju, „Litexpo“ būtų buvusi vienintelė vieta Lietuvoje su internetu

Vilniui savaitę tapus saugiausiu miestu pasaulyje, „Litexpo“ teritorija buvo tapusi interneto tvirtove. Visą ryšių infrastruktūrą NATO viršūnių susitikimui užtikrinusios telekomunikacijų bendrovės „Telia“ vadovė teigia, kad jei visoje Lietuvoje renginio metu būtų dingęs internetas, „Litexpo“ būtų vienintelė vieta šalyje, turinti internetą ir jungtį su pasauliu. Pusšimtis visą parą budinčių ryšio inžinierių ir iki smulkmenų apgalvoti veiksmų planai leido užtikrinti, kad NATO viršūnių susitikime būtų garantuotos tobulos ryšio paslaugos.

 Vilniui savaitę tapus saugiausiu miestu pasaulyje, „Litexpo“ teritorija buvo tapusi interneto tvirtove.<br> „Telia Lietuva“ nuotr.
 Vilniui savaitę tapus saugiausiu miestu pasaulyje, „Litexpo“ teritorija buvo tapusi interneto tvirtove.<br> „Telia Lietuva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2023, 2:06 PM

Šią savaitę Vilniuje vykęs NATO viršūnių susitikimas sutraukė viso pasaulio dėmesį – renginyje dalyvavo 48 šalių delegacijos su svarbiausiais Aljanso bei partnerių valstybių lyderiais priešakyje, dirbo keli tūkstančiai žiniasklaidos priemonių atstovų. Renginio dalyviams ir svečiams saugų ryšį ir patikimą tinklo infrastruktūrą užtikrinusi „Telia“ „Litexpo“ konferencijų centre įrengė daugiau nei 2000 darbo vietų su fiksuotu interneto ryšiu ir elektros jungtimis bei turėjo visą parą budintį saugumo ir tinklo operacijų centrą.

„Pasiruošimą renginiui pradėjome dar metų pradžioje. Turėjome būti lankstūs, nes reikalavimai ne kartą keitėsi, kai kuriuos sprendimus reikėjo perdėlioti net renginio metu. Nemažai rizikų buvo susiję su įrangos pristatymo terminais, tačiau visas jas suvaldėme. Dirbo 50 žmonių komanda, inžinieriai budėjo visą parą, renginio vietoje buvo įkurtas saugumo ir tinklo operacijų centras“, – pasakoja telekomunikacijų kompanijos vadovė Giedrė Kaminskaitė-Salters.

„Iš užsienio delegacijų ir tarptautinių žurnalistų sulaukėme ne vieno pagyrimo, kad tai buvo sparčiausias ryšys, kokiu jie iki šiol yra naudojęsi. Tačiau mums, kaip organizatoriams už ryšio spartą ir sklandumą dar svarbesnis buvo saugumas. Ir čia Lietuva įrodė, kad renginio ryšio infrastruktūra be priekaištų atlaikė visas grėsmes“, – sakė Justinas Bortkevičius, „Litexpo“ vadovas.

Kibernetinių atakų grėsmėms atremti „Litexpo“ teritorijoje buvo sumontuotos 6 fizinės ugniasienės, naudota specializuota AntiDDoS įranga ir 7 linijos interneto ryšiui. Ryšių tinklo specialistai stebėjo ir analizavo viską aplink: nuo potencialiai kenkėjiškų įrenginių iki galimų išorinių ir vidinių atakų. Krizinių situacijų valdymui buvo paruoštas palydovinis ryšys ir užtikrintos atskiros tarptautinės jungtys.

Suvaldytos kibernetinės grėsmės

G. Kaminskaitės-Salters teigimu, iššūkių įrengiant tinklo sprendimą ir užtikrinant sklandų jo veikimą netrūko, tačiau su užduotimi susitvarkyti pavyko. Jau nuo pirmosios renginio dienos buvo bandoma diskredituoti Lietuvą, esą šalis yra nepajėgi organizuoti tokio masto renginio – žiniasklaidos priemonės ir įvairios kitos organizacijos patyrė paskirstytųjų paslaugų trikdymo (DDoS) atakas. Visgi „Litexpo“ centre LAN ir WiFi ryšys veikė be sutrikimų. Nefiksuota masinių gedimų, o didžioji dalis incidentų buvo išsprendžiama dar nespėjus jų užregistruoti pagalbos tarnyboje.

„Viršūnių susitikimo metu „Telegram“ kanaluose plito aktyvus raginimas pulti įvairių Lietuvos valstybinių institucijų bei įmonių skaitmenines erdves. Kai kurios atakos programišiams pavyko, pavyzdžiui, buvo sutrikdyta kai kurių Lietuvos naujienų portalų veikla. Visgi, „Litexpo“ buvo įrengti labai aukšto lygio saugumo sprendimai, kurie, net ir užpuolus visos Lietuvos kibernetinę erdvę ir sutrikdžius jos veiklą, viršūnių susitikimo vieta, būtų vienintelė Lietuvoje interneto sala“, – atskleidžia bendrovės vadovė.

Rekordinės tinklo apkrovos

Pasak G. Kaminskaitės-Salters vienu iš iššūkių buvo rekordiniai prie tinklo prisijungusių vartotojų kiekiai. Vien žiniasklaidos centre buvo įrengta daugiau nei 1200 stacionarių darbo vietų.

„Svarbu buvo ne tik apsaugoti tinklą, bet ir užtikrinti, kad jis atlaikytų rekordines apkrovas. Renginio metu ryšio paslaugomis naudojosi apie 5000 unikalių vartotojų, piko metu prie tinklo vienu metu buvo prisijungę apie 3500 įrenginių. Po JAV ir Ukrainos prezidentų kalbų trečiadienį žiniasklaidos salėje dirbo daugiau nei 1000 žurnalistų. Visi jie stengėsi kuo skubiau perduoti naujienas pasauliui, todėl buvo siunčiami dideli kiekiai duomenų. Tuo metu interneto greitis „Litexpo“ centre siekė 3Gb/s“, – sako G. Kaminskaitė-Salters.

Tiesa, nedideli ryšio trikdžiai fiksuoti dėl tam tikrų saugumo reikalavimų – aukščiausių pasaulio lyderių delegacijų kortežai privalo slopinti išorinį ryšį, tačiau bendram stabilumui tai įtakos neturėjo.

Iš viso sklandžiam ryšiui NATO viršūnių susitikime užtikrinti buvo nutiesta 150 km tinklo ir 10 km optinio kabelio, suvirinta daugiau kaip 1500 skaidulų. Įmonė renginio metu užtikrino ne tik WiFi ir LAN, bet ir fiksuotos bei mobiliosios telefonijos ryšio bei spausdinimo paslaugų teikimą.

„Tai buvo iki šiol didžiausias ir svarbiausias renginys, kuriam teikėme tokias paslaugas. Tiesa, patirties turėjome iš kitų Lietuvai reikšmingų renginių, kurių ryšiu yra tekę rūpintis anksčiau – pavyzdžiui, popiežiaus Pranciškaus vizito ar ESBO Ministrų Tarybos susitikimo Vilniuje. Be to, nuolat rūpinamės didžiausių įmonių ir organizacijų tinklo sprendimais. Turime tokio masto ir aukštų saugumo reikalavimų renginiams išteklius ir kompetencijas. Džiaugiamės, kad jos galėjo pasitarnauti organizuojant Lietuvai išties istorinį renginį“, – kalbėjo G. Kaminskaitė-Salters.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.