Metalo detektoriaus savininko sėkmė: aptiko beveik 5000 monetų lobį – „sukėlė džiaugsmo ašaras“

Vakarų Rumunijoje esančiame miške metalo ieškotojai aptiko užkastą lobį. Liepos 13 d. „Facebook“ paskelbtame pranešime apie radinį rašoma, kad grupė iš viso atkasė maždaug 4860 monetų ir tris sidabrines plokšteles bei keraminį puodą, kuriame buvo laikomos monetos.

 Grupė iš viso atkasė maždaug 4860 monetų ir tris sidabrines plokšteles bei keraminį puodą, kuriame buvo laikomos monetos.<br> R.V. Sutos nuotr., lrytas.lt mont.
 Grupė iš viso atkasė maždaug 4860 monetų ir tris sidabrines plokšteles bei keraminį puodą, kuriame buvo laikomos monetos.<br> R.V. Sutos nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2023, 8:16 PM

„Toks atradimas sukelia nuostabų jausmą“, – teigia vienas iš radinį padariusių metalo detektoriaus savininkų Raulis Vladas Suta – ir pridūrė, kad toks radinys „yra kiekvieno istorijos ir metalo detektorių entuziasto svajonė“.

R.V.Suta išsamiai papasakojo, kaip jis ir du jo bendražygiai rado monetų lobį. „Gavau trumpą, bet stabilų signalą [metalo detektoriumi], į darbą paleidau kastuvą, – rašė jis. Pastebėjau nedidelę sidabrinę monetą, tarsi ištrauktą iš kišenės. Po to sekė dar kelios monetos nedideliame gylyje; sekdami signalus nuėjome prie, kaip atrodė, laivo žiočių“.

Monetos buvo išleistos 1500–1550 m., valdant Čekijos, Vengrijos ir Kroatijos karaliui Vladislovui II (gyvenusiam 1456–1516 m.). Kaip rašoma „Facebook“ paskyroje, iš viso monetų lobis ir keraminis indas sveria beveik 4,5 kg.

R.V.Suta rašo, kad monetų radimas grupei sukėlė „džiaugsmo ašaras“.

Vadovaudamiesi įstatymu, pagal kurį kiekvienas, radęs galimai vertingų daiktų, privalo per 72 valandas nuo radimo pranešti apie tai vietos savivaldybei arba muziejui, lobių ieškotojai savo laimikį perdavė vakarų Rumunijoje esančiai Nojorido miesto savivaldybei.

Iš tūkstančių monetų R.V.Suta, jo draugai ir merijos pareigūnai negalėjo atpažinti tik keturių, rašoma pranešime. Šiuo metu nėra jokios papildomos informacijos apie tai, kodėl monetos ten buvo užkastos.

Įstatyme teigiama, kad metalo ieškotojai „gali turėti teisę į 30–45 proc. oficialiai nustatytos lobio vertės“, rašoma Rumunijos interneto svetainėje „Krónika Online“.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.