Žaibų sezonas – pavojus įrenginiams: kaip nuo jo apsisaugoti?

Lietuviška vasara jau nestebina įvairiapusiškumu – sausrą ir karštį keičia audringi lietūs su perkūnija ir žaibais. Žaibų išlydžiai yra vienas pavojingiausių meteorologinių reiškinių, kiekvienais metais pridarantis nemenkų nuostolių. Didelė dalis jų yra susiję su įvairios elektroninės įrangos sugadinimu. Patikimiausias būdas nuo jos apsisaugoti – laiku išjungti įrenginius iš elektros lizdo, tačiau dar geriau, jei įsirengsite specialius įtampos stabilizatorius, pataria „Telia“ ekspertai.

Žaibų išlydžiai yra vienas pavojingiausių meteorologinių reiškinių, kiekvienais metais pridarantis nemenkų nuostolių. Didelė dalis jų yra susiję su įvairios elektroninės įrangos sugadinimu.<br>123rf iliustr.
Žaibų išlydžiai yra vienas pavojingiausių meteorologinių reiškinių, kiekvienais metais pridarantis nemenkų nuostolių. Didelė dalis jų yra susiję su įvairios elektroninės įrangos sugadinimu.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2023, 11:55 AM

Praėjusiais metais Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos žaibų aptikimo sistema užfiksavo daugiau nei 71 tūkst. išlydžių, o vien birželio 10 d. Lietuvos dangų raižė beveik 13 tūkst. žaibų. 2021 m. žaibų užfiksuota dar daugiau – net 123 tūkstančių.

Telekomunikacijų bendrovės „Telia“ paslaugų architektas Antanas Vindašius sako, kad žaibo sukelti įtampos svyravimai gali pakenkti kompiuteriams, interneto priedėliams, televizoriams ir kitiems įrenginiams. Reikšmingų nuostolių galima patirti, net jei žaibas trenkia santykinai toli nuo namų ir pataiko, pavyzdžiui, į elektros pastotę ar perdavimo liniją.

„Dėl žaibo iškrovos tinkle staiga šoktelėjus įtampai visiems į elektrą įjungtiems įrenginiams kyla grėsmė. Patikimiausias būdas nuo jos apsisaugoti – laiku išjungti įrenginius iš elektros lizdo. Apsisaugoti nuo įtampos šuolių taip pat gali padėti specialūs įtampos stabilizatoriai, kurie gali būti jungiami į atskirus elektros lizdus arba įrengiami ties bendru namo elektros prievadu. Antruoju atveju iš karto apsaugomi visi namuose naudojami įrenginiai“, – sako A.Vindašius.

Anot jo, įtampos stabilizatoriais pasirūpinti yra išties verta, nes staiga prasidėjus audrai galima nespėti visų prietaisų išjungti arba paprasčiausiai tuo metu nebūti namuose. Individualiuose gyvenamuosiuose namuose „Telia“ žinovas taip pat rekomenduoja įsirengti žaibolaidžius ar kitus žaibo iškrovos įžeminimo sprendimus, kurie padeda apsaugoti savo gyvybę ir turtą.

Ekspertas taip pat pažymi, kad buitinę elektroniką žaibo išlydis gali sugadinti ne tik per elektros tinklą, bet ir išorines antenas, interneto ir laidinio telefono linijas, kai jos nutiestos naudojant varinius kabelius. Tiesa, optiniai interneto kabeliai žaibų poveikiui yra atsparūs, nes jais elektra neteka. Tad žaibavimo metu norint namuose užtikrinti interneto ryšio stabilumą ir elektronikos prietaisų saugumą, tereikia iš elektros lizdo išjungti maršrutizatorius ir Wi-Fi ryšio stoteles.

„Pasirūpinti tinkama apsauga nuo žaibų ir už lango siaučiant stichijai imtis visų atsargumo priemonių yra išteis svarbu, nes dėl žaibo išlydžio įrenginiai dažnai gali būti sugadinti nepataisomai arba jų remontas gali atsieiti labai brangiai. Taip yra dėl to, kad įtampai viršijus numatytus renginio parametrus išsilydo ar kitaip pažeidžiami vidiniai įrenginių komponentai, mikroschemos. Gedimo mastas tokiu atveju gali būti išties didelis. Žinoma, ką jau kalbėti apie tokių incidentų metų kylantį gaisrų pavojų. Tad saugumui reikėtų skirti išties didelį dėmesį“, – sako A.Vindašius.

Tuo pačiu A.Vindašius pažymi, kad naudotis iš elektros lizdo išjungtais elektroniniais prietaisais – pavyzdžiui, nešiojamu kompiuteriu ar išmaniuoju telefonu – namuose yra saugu net ir žaibuojant. Svarbu laikytis bendrų saugumo taisyklių – nestovėti prie atviro lango, neliesti metalinių konstrukcijų, antenų ar laidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.