„Facebook“ užblokavo paramą ukrainiečių kariams organizuojančių lietuvių paskyrą

Socialinis tinklas „Facebook“ trečiadienį užblokavo Ukrainos kariams paramą renkančio ir karo apžvalgas skelbiančio pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N' Loaded“ paskyrą. Liepos 26 d. popietę ji tapo neprieinama „Facebook“ vartotojams – nurodant, kad puslapis ir jame skelbiama informacija „neatitinka „Facebook“ bendruomenės standartų“. „Locked N' Loaded“ atstovai kreipėsi į valstybės institucijas, kad socialinį tinklą valdančią bendrovę „Meta“ paragintų imtis veiksmų ir atidžiau vertinti prorusiškų jėgų vykdomas informacines atakas prieš Ukrainą remiančius judėjimus socialiniame tinkle.

Socialinis tinklas „Facebook“ trečiadienį užblokavo Ukrainos kariams paramą renkančio ir karo apžvalgas skelbiančio pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N' Loaded“ paskyrą. 
Socialinis tinklas „Facebook“ trečiadienį užblokavo Ukrainos kariams paramą renkančio ir karo apžvalgas skelbiančio pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N' Loaded“ paskyrą. 
 Neseniai tam tikrose „Facebook“ grupėse buvo pastebimi prorusiškų veikėjų raginimai masiškai raportuoti pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro paskyrą kaip neatitinkančią socialinio tinklo bendruomenės taisyklių.<br> Ekrano nuotr.
 Neseniai tam tikrose „Facebook“ grupėse buvo pastebimi prorusiškų veikėjų raginimai masiškai raportuoti pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro paskyrą kaip neatitinkančią socialinio tinklo bendruomenės taisyklių.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nurodė, kur bus galima rasti tolesnius įrašus

Jul 27, 2023, 10:17 AM, atnaujinta Jul 27, 2023, 2:09 PM

Anot „Locked N' Loaded“ atstovų, visai neseniai tam tikrose „Facebook“ grupėse buvo pastebimi prorusiškų veikėjų raginimai masiškai raportuoti pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro paskyrą kaip neatitinkančią socialinio tinklo bendruomenės taisyklių.

„Locked N' Loaded“ ekspertai pastebi, kad toks prorusiškų trolių išpuolis yra nuosekli informacinių atakų tąsa po to, kai buvo „nulaužta“ Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą apžvelgiančio atsargos karininko Aurimo Navio „Facebook“ paskyra. Anksčiau Lietuvos ekspertai ir organizacijos taip pat susidūrė su panašiomis atakomis.

„Pilietinio atsparumo Iniciatyvos“ analitikas Lukas Andriukaitis teigia, kad bendrovei „Meta“ priklausančių platformų turinio moderavimo kokybė dažnai kelia abejonių, kurios gerokai sustiprėjo Rusijos karo Ukrainoje laikotarpiu.

„Meta“ socialinių tinklų platformose veikia tiek dirbtinio intelekto valdomi turinio priežiūros algoritmai, tiek ir asmenys, moderuojantys skelbiamą turinį. Tačiau lietuvių kalba dirbtinio intelekto algoritmai veikia prastai, o asmenų, moderuojančių turinį, kiekis yra mažas. Jų atliekamo darbo kokybė neretai būna prieštaringa, nes stokojama įsigilinimo į kontekstą. Tokios aplinkybės lemia patogią terpę priešiškų jėgų koordinuotiems veiksmams, kuriais siekiama pakenkti ar net diskredituoti iniciatyvas, skirtas remti Ukrainą. Tai, kas nutiko su „Locked N' Loaded“ paskyra, turbūt, yra geriausias to pavyzdys“, – teigia L. Andriukaitis.

„Locked N' Loaded“ atstovų teigimu, Rusijos agresijos prieš Ukrainą kontekste nėra priimtina, jog socialinio tinklo „Facebook“ administratoriai neatsižvelgia į masiškai prorusiškų jėgų vykdomas informacines atakas, kurios sutrikdo ukrainiečiams pagalbą teikiančių pilietinių judėjimų veiklą. „Locked N' Loaded“ komanda kreipėsi į Lietuvos institucijas. LR Vyriausybės kanceliarija operatyviai sureagavo į esamą situaciją ir oficialiai paragino socialinį tinklą valdančios bendrovės „Meta“ vadovybę pakeisti turinio administravimo taisykles bei algoritmus, siekiant užkardyti galimas prorusiškų jėgų vykdomas informacines atakas prieš paramą Ukrainai organizuojančias iniciatyvas.

Per pastarąjį pusmetį „Locked N' Loaded“ inicijavo kelias visuomenės dėmesio ir palaikymo sulaukusias pilietinės paramos akcijas, kurių metu buvo kviečiama aukoti lėšas nekarinei įrangai ukrainiečių kariams bei už Ukrainos laisvę kovojantiems lietuviams. Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro atstovai suskaičiavo, kad vien per šiuos metus žmonės suaukojo daugiau nei 100 000 eurų, o verslo bendruomenė akcijoje dalyvavo aukodama automobilius bei kitą reikalingą įrangą. Be paramos Ukrainai organizavimo, centro atstovai, pasitelkdami kvalifikuotus instruktorius, taip pat organizuoja įvairius praktinius mokymus, kuriuose visuomenę supažindina su taktinės medicinos pagrindais, saugumo ir gynybos temomis, ugdo pasiruošimo ekstremalioms situacijoms bei išgyvenimo įgūdžius. Taip pat, daug visuomenės susidomėjimo susilaukė kasdien centro „Facebook“ paskyroje platinamos apžvalgos apie Rusijos vykdomą karinę agresiją prieš Ukrainą.

Kol „Facebook“ blokuoja šio centro socialinių tinklų paskyrą, „Locked N‘ Loaded“ pradėtų paramos rinkimo akcijų neketina stabdyti. Visi neabejingi piliečiai ir toliau kviečiami aukoti nekarinei įrangai, kuri bus skirta Ukrainoje kariaujantiems lietuviams bei Ukrainos kariams.

„Locked N‘ Loaded“ taip pat praneša, kad savo apžvalgas skelbs ir toliau, tą darys „Telegram“ kanale„Medium“ platformoje, „Instagram“, portale Delfi.lt ir „Facebook“ puslapyje „Raudonojo meškiuko pėdsakais / Tracking red teddy bear footsteps“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.