Įvertino Ukrainos pamokas: Lietuvos kaimynė perka ankstyvojo perspėjimo sistemas

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Błaszczakas patvirtino, kad jo šalis pasirašė sutartį dėl ankstyvojo perspėjimo lėktuvų pirkimo Lenkijos karinėms oro pajėgoms.

 Trečiadienį Lenkijos gynybos ministras pranešė, kad „Ginkluotės agentūra pasirašė sutartį dėl švediškų ankstyvojo perspėjimo lėktuvų „Saab 340 AEW“ tiekimo“.<br> Wikimedia commons
 Trečiadienį Lenkijos gynybos ministras pranešė, kad „Ginkluotės agentūra pasirašė sutartį dėl švediškų ankstyvojo perspėjimo lėktuvų „Saab 340 AEW“ tiekimo“.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-28 22:00

Trečiadienį Mariuszas Błaszczakas „Twitter“ pranešė, kad „Ginkluotės agentūra pasirašė sutartį dėl švediškų ankstyvojo perspėjimo lėktuvų „Saab 340 AEW“ tiekimo“.

Pasak portalo „Defence24“, informacija apie Lenkijos ketinimus įsigyti dvi naudotas AEW platformas pasirodė šių metų pavasarį – netrukus po skandalo, kilusio Bydgoščiuje radus rusiškos sparnuotosios raketos liekanas.

Balandį netoli Lenkijos Bydgoščiaus miesto rastas karinis objektas galėjo būti Rusijos sparnuotoji raketa „Kh-55“, paleista iš Baltarusijos per masinį puolimą prieš Ukrainą.

„Saab 340“ pristatymas būtų oro pajėgų pastiprinimas, bent jau trumpuoju laikotarpiu.

„Man labiau patiktų keli oro tanklaiviai arba MRTT, bet suprantu, kad dėl gynybos ir politinių priežasčių skubesnis yra išankstinio perspėjimo lėktuvas. Daugiau jokių rusiškų raketų, skriejančių 400 km į Lenkijos teritoriją“, – trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ rašė tinklalapio „Defence24“ karinis ekspertas Juliuszas Sabakas.

Lenkijos gynybos žurnalas taip pat pažymėjo, kad yra tikimybė, jog šie orlaiviai gali būti iš JAE nebenaudojamų orlaivių. JAE karinės oro pajėgos 2009 m. įsigijo du „Saab 340 Airborne Early Warning“ (AEW) orlaivius, po dvejų metų pradėjo juos eksploatuoti, o 2020 m., kai JAE gavo pirmuosius „Saab GlobalEyes“, kurie bus pakaitinė platforma, senesnius lėktuvus atleido iš tarnybos.

„Saab 340 AEW“ su įrengtu pažangiu „Saab Erieye“ radaru ir susijusia antžemine įranga suteikia išsamų situacijos vaizdą, kurį galima naudoti karinėms ir civilinėms užduotims, įskaitant oro erdvės stebėjimo ir gelbėjimo operacijas.

„Saab 340 AEW“ naudoja arba yra naudojusios Švedija, Tailandas, Graikija, JAE, Pakistanas ir Saudo Arabija.

„Saab 340 AEW“ sveria 10 300 kg (pilnai pakrautas - 13 155 kg), jo ilgis - 20 metrų, sparnų mojis - 21 metras, lėktuvą aptarnauja 6 žmonių įgula.

Parengta pagal „Defence Blog“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.