Rusija daro viską, kad sunaikintų šias Ukrainos sistemas – laimei, nesėkmingai Kuo jos pavojingos Rusijai?

Keturių dešimtmečių senumo bombonešiai „Su-24“, priklausantys Ukrainos karinių oro pajėgų 7-ajai taktinės aviacijos brigadai, padedant NATO tapo mirtinai pavojingomis smogiamosiomis sistemomis, teigia „Forbes“.

Keturių dešimtmečių senumo bombonešiai „Su-24“, priklausantys Ukrainos karinių oro pajėgų 7-ajai taktinės aviacijos brigadai, padedant NATO, tapo mirtinai pavojingomis smogiamosiomis sistemomis.<br>Wikimedia commons. (Asociatyvinė nuotr.)
Keturių dešimtmečių senumo bombonešiai „Su-24“, priklausantys Ukrainos karinių oro pajėgų 7-ajai taktinės aviacijos brigadai, padedant NATO, tapo mirtinai pavojingomis smogiamosiomis sistemomis.<br>Wikimedia commons. (Asociatyvinė nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-09 19:38, atnaujinta 2023-08-09 19:39

Štai kodėl Rusijos oro pajėgos daro viską, kad sunaikintų bombonešius valdančią brigadą, kuri veikia iš oro uosto Starokostiantynive, Vakarų Ukrainoje.

Tačiau 7-oji taktinės aviacijos brigada kovoja ir išgyvena jau 18 mėnesių. Ji turi būdų, kaip išvengti Rusijos atakų, rašo „Forbes“.

Kai 2022 m. vasario 24 d. Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, 7-oji brigada turėjo vos porą dešimčių dvimotorių, dviviečių bombonešių „Su-24M“ ir žvalgybinių lėktuvų „Su-24MR“.

Pirmosios Rusijos raketų atakos prieš Ukrainos oro bazes pirmosiomis plataus masto invazijos valandomis pataikė į labai mažai ką vertingo. NATO žvalgybininkų įspėtos ukrainiečių įgulos su savo lėktuvais evakuavosi į nedidelius atokesnius oro uostus.

7-osios brigados „Su-24M“ greitai pradėjo kovoti mūšio lauke, dažniausiai gabendami nevaldomas bombas.

Anot „Forbes“, pirmieji plataus masto karo metai 7-ajai brigadai buvo sunkūs. Rusai sunaikino ne mažiau kaip 17 „Su-24“ ir nukovė dešimtis lakūnų. Tačiau Ukrainos karinės oro pajėgos sugebėjo išlaikyti brigados fronto pajėgas, į atsargą iškviesdamos pasitraukusius pilotus ir šturmanus bei atkurdamos kai kuriuos iš dešimčių apleistų „Su-24“, kuriuos Ukraina laikė sandėliuose.

Nuo šio pavasario 7-osios brigados likimą iš esmės pakeitė Jungtinės Karalystės dovanotos paslaptingosios sparnuotosios raketos „Storm Shadow“. Britų ir ukrainiečių technikai modifikavo „Su-24M“ ir „Su-24MR“, kad šie galėtų nešti po dvi „Storm Shadow“ raketas.

Šie 1,5 tonos sveriantys, GPS valdomi ginklai nuskrieja net 250 km atstumą. Staiga brigados įguloms nebereikėjo skristi virš smarkiai saugomo taikinio, kad galėtų jį atakuoti. Jie galėjo vykdyti atakas skrisdami santykinai saugioje Ukrainos kontroliuojamoje oro erdvėje.

7-osios brigados nuostolių skaičius labai sumažėjo. Nuo vidutiniškai vieno ar dviejų bombonešių per mėnesį praradimo 2022 m. – iki beveik jokių praradimų 2023 m.

Anot „Forbes“, paaiškėjo, kad „Storm Shadows“ ir panašios raketos, kurias Prancūzija padovanojo Ukrainai, yra labai tikslios ir Rusijos oro gynybai labai sunkiai perimamos.

Raketomis apginkluoti „Su-24“ smogė logistikos centrams Rusijos okupuotoje Ukrainoje, taip pat didžiuliam Rusijos kariuomenės kovos mašinų remonto sandėliui okupuotame Kryme. O neseniai bombonešiai numušė du iš keturių tiltų, jungiančių Krymą su Chersono sritimi Rusijos kontroliuojamoje Pietų Ukrainoje.

„Forbes“ pažymi, kad 7-oji brigada atlieka sunkų Krymo izoliavimo darbą, palaipsniui sudarydama sąlygas Ukrainos pajėgoms galiausiai išlaisvinti pusiasalį. Dėl to brigados bazė, bombonešiai ir įgulos tapo svarbiausiais Rusijos smūgių taikiniais.

Gegužės 29 d. ir liepos 26 d. Rusijos sparnuotosios raketos buvo nukreiptos į Starokostiantynivo oro uostą. O sekmadienį rusai suorganizavo didelę oro ataką raketomis, sparnuotosiomis raketomis ir sprogmenų prikrautais savižudžiais bepiločiais orlaiviais.

Pagrindinis taikinys buvo 7-oji taktinės aviacijos brigada. Ukrainos priešlėktuvinė gynyba numušė 57 iš 67 atskridusių ginklų. Dešimt praskriejo pro šalį, tačiau kaip ir 2022 m. vasarį, perspėtos Ukrainos ar sąjungininkų žvalgybos, brigados įgulos nuskraidino savo bombonešius iš Starokostiantynivo į saugią vietą.

Tikimasi, kad „Su-24“ įgulos netrukus vėl kibs į darbą ir paleis daugiau sparnuotųjų raketų į gyvybiškai svarbią Rusijos okupacijos infrastruktūrą, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.