Galvos skausmą ukrainiečiams kelianti Rusijos raketa, kurios dar nepavyko numušti – kuo ji ypatinga? Šių raketų galėjo turėti ir Ukraina

Raketos „Kh-22“ kadaise buvo sukurtos JAV lėktuvnešiams naikinti. Jos naudojamos nuo 1962 metų ir yra gana brangios. Dabar Rusija jas dažnai naudoja Ukrainos grūdams naikinti, bet jomis atakuojami ir kiti objektai. Bėda ta, kad Ukraina jų nenumuša.

„Kh-22“ raketos kadaise buvo sukurtos JAV lėktuvnešiams naikinti.<br>Wikimedia commons.
„Kh-22“ raketos kadaise buvo sukurtos JAV lėktuvnešiams naikinti.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2023, 12:48 PM, atnaujinta Aug 16, 2023, 12:49 PM

Oro gynybos pajėgos nenumušė nė vienos Rusijos paleistos „Kh-22“ raketos, teigia Ukrainos oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas. „Kh-22“ raketas Rusija panaudojo rugpjūčio 15 dienos atakoms, tačiau tai ne pirmas kartas, kai jos buvo panaudotos Ukrainos civilinei infrastruktūrai naikinti. Nors „Raduga Kh-22“ originaliai sukurtos ypatingos svarbos taikiniams pulti – ypač JAV lėktuvnešiams – dabar jos dažnai naikina Ukrainos grūdų derlių. Kodėl? Nes Rusija turi daug šių raketų – daug jų jau yra muziejuose, nes „Kh-22“ tarnauja nuo 1962 metų.

„Jie tikrai turi dar kelis šimtus jų rezerve. Daugiau nei pusantro šimto šių raketų jau buvo panaudota mūsų šalies teritorijoje“, – sakė jis.

Gynybos sistemos „Patriot“ gali numušti „Kh-22“, bet šių sistemų Ukraina turi ne visur. Kitoms sistemoms „Kh-22“ yra sunkiai įveikiama dėl dviejų priežasčių – greičio ir balistinės trajektorijos.

„Nė viena iš sparnuotųjų raketų „Kh-22“ nebuvo sunaikinta – ir ne tik šiandien. Tai raketos, kurias galima numušti tokiomis priemonėmis kaip „Patriot“. Nors „Kh-22“ yra laikoma sparnuota raketa, ji yra viršgarsinė. Skrenda apie 4000 km/val. greičiu ir prie tikslo artėja daugiausia balistine trajektorija. Todėl tokių raketų kol kas negalima numušti įprastomis oro gynybos priemonėmis. Šiomis raketomis iš lėktuvo „Tu-22M3“ atakuota Donecko sritis“, – pridūrė oro pajėgų atstovas.

Beje, Ukraina irgi turėjo nemažai „Kh-22“ raketų ir „Tu-22M2/M3“ bombonešių joms leisti. Tačiau Ukrainos bombonešiai – kurių buvo net 60 – ir 423 „Kh-22“ raketos buvo sunaikinti iki 2006 metų pagal Nunno-Lugaro susitarimą – JAV norėjo, kad buvusios sovietų šalys neturėtų strateginės ginkluotės, kuri politinių krizių atveju galėtų patekti į blogas rankas. Pagal tą ir panašius susitarimus Ukraina atsisakė daug įvairių raketų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.