Ukrainos mūšio lauke pirmą kartą pastebėtas šis šarvuotis – jį atakos metu užfiksavo rusų dronas

Socialiniuose tinkluose pirmasis vaizdo įrašas, kuriame pirmą kartą mūšio lauke Ukrainoje užfiksuotas JAV dovanotas šarvuotis „Stryker“.

Socialiniuose tinkluose pirmasis vaizdo įrašas, kuriame pirmą kartą mūšio lauke Ukrainoje užfiksuotas JAV dovanotas šarvuotis „Stryker“.<br>Wikimedia commons, ekrano nuotr., Lrytas.lt mont.
Socialiniuose tinkluose pirmasis vaizdo įrašas, kuriame pirmą kartą mūšio lauke Ukrainoje užfiksuotas JAV dovanotas šarvuotis „Stryker“.<br>Wikimedia commons, ekrano nuotr., Lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2023, 9:28 AM, atnaujinta Aug 17, 2023, 9:29 AM

28 sekundžių trukmės vaizdo įraše, kurį antradienį paskelbė Rusijos „Telegram“ kanalas „ZA_FROHT“, matyt, iš rusų drono užfiksuota, kaip šarvuotis juda važiuojamąja kelio dalimi.

Maždaug 22 sekundę iš ekrano apačios pasirodo dronas „Lancet“, kuris maždaug po dviejų sekundžių pataiko į „Stryker“ dešiniojo šono galą.

Neaišku, kaip smarkiai transporto priemonė buvo apgadinta, jei apskritai buvo apgadinta. Vaizdo įraše matyti, kad praėjus maždaug sekundei po smūgio į „Stryker“, jis toliau judėjo keliu, kol vaizdo įrašas nutrūko. Du ekspertai, peržiūrėję vaizdo įrašą, pateikė skirtingas nuomones dėl šarvuočio likimo.

„Neįmanoma įvertinti transporto priemonei ar joje esantiems asmenims padarytos žalos, nes vaizdo įrašas iškart po to nutrūksta. Manyčiau, kad [Rusijos ginkluotosios pajėgos] greičiausiai nepasiekė norimo poveikio, bet vis tiek vertinga dalintis šiuo vaizdo įrašu informacinėje erdvėje, kad parodytų smūgį JAV suteiktai technikai“, – sakė į atsargą išėjęs JAV kariuomenės pulkininkas Bradas Duplessisas.

Kitas ginkluotės ekspertas, norėjęs išlikti anonimu, „The War Zone“ sakė, kad transporto priemonė tikriausiai buvo sunaikinta.

„Tikėtina, kad tai buvo katastrofiška ataka, atsižvelgiant į sprogimo dydį, – sakė ekspertas. – Tikėtina, kad tiesioginis smūgis į šoną įgulos nariams buvo mirtinas.“

Antradienį atvirųjų šaltinių žvalgybos svetainė „Oryx“, kuri fiksuoja karinės technikos nuostolius, dar nebuvo įrašiusi nė vieno „Strykers“ kaip prarasto. Tačiau „Oryx“ skaičiuoja tik tą įrangą, apie kurios sunaikinimą turi vizualinį patvirtinimą. Taigi gali būti, kad Ukraina jau anksčiau prarado vieną ar daugiau iš 189 „Strykers“, kuriuos iki šiol pažadėjo JAV, teigia „The War Zone“.

Vaizdo įraše matyti viena iš pagrindinių „Stryker“ savybių – greitis. Šešių cilindrų, 350 AG variklio varomas aštuonių ratų, 23 tonas sveriantis „Stryker“ gali pasiekti maždaug 97 kilometrų per valandą greitį, o tai yra labai didelis greitis šarvuotai transporto priemonei, teigia „The War Zone“.

„Neturėtų stebinti, kad Ukrainos pajėgos, tęsdamos kontrpuolimą, išnaudoja „Stryker“ mobilumą, – sakė B.Duplessisas. – „Stryker“ užtikrina mobilumą, leidžiantį greitai pristatyti pėstininkus į mūšį, Tai, be abejo, daro spaudimą Rusijos pajėgoms.“

Pirmą kartą „Stryker“, „Challenger“ ir „ Marder“ į Ukrainą atvyko dar kovo mėnesį, apie tai tuomet „Twitter“ paskelbė gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Parengta pagal „The War Zone“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.