Išmanusis telefonas – ne žaislas: patarė, kaip jį tinkamai paruošti vaikui

Pradinio amžiaus vaikų prie ekranų praleidžiamas laikas pastaraisiais metais pakilo iki pusšeštos valandos per dieną arba beveik trijų mėnesių per metus, rodo šeimų gerove besirūpinančios „Common Sense Media“ organizacijos duomenys. Per pastaruosius septynerius metus šis laikas išaugo beveik valanda. Tačiau ilgėjant kasdieniams vaikų vizitams skaitmeniniame pasaulyje, tėvai vis dar pamiršta pasirūpinti net minimaliomis apsaugos priemonėmis. Artėjant rugsėjui, „Telia“ Skaitmeninės pažangos centras pateikia patarimų, kaip tinkamai paruošti jau patį pirmąjį savo atžalos išmanųjį telefoną.

Ilgėjant kasdieniams vaikų vizitams skaitmeniniame pasaulyje, tėvai vis dar pamiršta pasirūpinti net minimaliomis apsaugos priemonėmis.<br>123rf nuotr.
Ilgėjant kasdieniams vaikų vizitams skaitmeniniame pasaulyje, tėvai vis dar pamiršta pasirūpinti net minimaliomis apsaugos priemonėmis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-24 09:41, atnaujinta 2023-08-24 09:42

„Būdami atsakingais tėvais, savo vaikui turbūt neleistume naktį vienam vaikščioti miesto gatvėmis, bet kartais net nesusimąstome, kad telefone jo tyko ne ką mažiau pavojų. Jį naudodamas mažametis gali savo sveikatos sąskaita piktnaudžiauti naudojimosi laiku, prisisiųsti kenksmingų programėlių ir lengvai nuklysti į suaugusiesiems skirtas svetaines. Gera žinia, kad norint apsisaugoti nuo visų šių rizikų, pakaks skirti vos keletą minučių pirminiam vaiko telefono nustatymui ir vėliau kartas nuo karto užmesti akį į jo veiklą kibernetinėje erdvėje“, – teigia „Telia“ Skaitmeninės pažangos centro vaikų saugumo internete ekspertė Indrė Bimbirytė-Yun.

„Neskolinkite“ nuosavų paskyrų

Skaitmeninės pažangos centro atstovė pastebi, jog pirmojo vaiko telefono nustatymo metu paprašyti įvesti „Google“ ar „Apple“ paskyros duomenis tėvai susigundo pridėti savąją. Tačiau taip sutaupytos kelios minutės iš tėvų rankų gali atimti kontrolės svertus ir būti pavojingos iš finansinės pusės. Aplikacijų parduotuvėse išsaugoti suaugusiųjų mokėjimo kortelių duomenys mažamečiui gali leisti paslapčia įsigyti mokamų žaidimų ir jų papildinių, kas mėnesio pabaigoje gali virsti už galvos griebtis verčiančia banko sąskaita.

Teisingas kelias būtų pasinaudoti atitinkamai „Android“ ir „Apple“ telefonams skirtomis „Google Family Link“ ir „Family Sharing“ funkcijomis, kurios leis sukurti su tėvų paskyromis visiškai susietą vaiko paskyrą. Taip atsiras galimybė vaiko telefono nustatymus reguliuoti, neaukojant savo įrenginių naudojimo patogumo.

Blokuokite žalingą turinį ir neleiskite piktnaudžiauti

Ne paslaptis, kad mokyklinio amžiaus vaikai yra labai smalsūs, todėl gavę pirmąjį savo telefoną ir pasinėrę į interneto platybes jose gali „nardyti“ pernelyg ilgai bei galiausiai nukeliauti netinkama kryptimi. Juo labiau, kai šiais laikais seksualinio pobūdžio, smurtą, lošimą, draudžiamų medžiagų vartojimą ir kitų žalingų įpročių formavimą skatinantis turinys yra itin nesunkiai pasiekiamas. Laimė, tam nesunkiai galima užkirsti kelią.

„Pasinaudodami „Google Family Link“ ir „Family Sharing“, tėvai gali įjungti turinio filtravimą. „Apple“ įrenginių vartotojams reikėtų pasinaudoti vaiko telefone esančiais „Screen Time“ nustatymais, aktyvuoti „Content & Privacy Restrictions“ funkciją ir jos parinktyse nustatyti, ką blokuoti. „Android“ įrenginių savininkai tai gali atlikti „Google Family Link“ programėlėje įjungę „SafeSearch“ funkcionalumą. Šie abiejų operacinių sistemų įrankių rinkiniai tėvams taip pat leis nesunkiai įvesti naudojimosi laiko limitus įvairioms aplikacijoms ir, esant reikalui, juos pratęsti“, – rekomenduoja I.Bimbirytė-Yun.

Tikrinkite programėles ir švieskite vaikus apie jų naudojimą

Pasak pašnekovės, tėvams nepakanka riboti ekrano laiko, nes pavojai gali slypėti ir pačiose vaikų naudojamose programėlėse. Siekiant išvengti kenkėjiškų aplikacijų, mažuosius reikėtų mokyti aplikacijas siųstis tik iš oficialių „Play Store“ ir „App Store“ parduotuvių bei naršant internete nespausti ant įvairių programėles reklamuojančių reklamų. Tuo metu prieš kiekvienos naujos programos ar žaidimo atsisiuntimą tėvai turėtų patikrinti jo kūrėjų nustatytą amžiaus ribojimą ir vartotojų atsiliepimus, o aplikaciją įsidiegus – jos prašomus suteikti leidimus.

„Įtarimų kilti turėtų tada, jei žaidimas ar kokia nors programėlė prašo prieigos prie kameros ar kontaktų sąrašo, nors neteikia jokio su tuo susijusio funkcionalumo. Tokiu atveju reikėtų šių leidimų nesuteikti ir netgi apsvarstyti, ar apskritai verta rizikuoti naudojant šią programą. Papildomai tėvams rekomenduojama patikrinti ir programėlės privatumo nustatymus – kokios informacijos prašoma paskyrai sukurti, ar galima apriboti profilio matomumą bei kokią informaciją apie vaiką galės matyti kiti vartotojai. Vaiką taip pat turėtume paraginti bet kada į mus kreiptis pagalbos, jei kas nors jį programėlėje jį priverstų jaustis nepatogiai ar nesaugiai“, – aiškina vaikų saugumo internete specialistė.

Instaliuokite buvimo vietos stebėjimo programėlę

Nors daliai tėvų vaiko buvimo vietos sekimas gali pasirodyti kaip nepasitikėjimo savo atžala išdava, I.Bimbirytė-Yun siūlo į šią veiklą pažiūrėti kiek iš kito taško. Kad ir kaip pasitikėtume savo vaiku, būdami tėvais, turime pareigą reguliariai patikrinti jo rezultatus mokyklos dienyne bei pasidomėti, su kuo jis leidžia laiką, tad vaiko buvimo vietos žinojimą galime dėti į tą pačią lentyną.

Šiuo metu viena populiariausių vietovės sekimo programėlių yra „life360“, kuri prieinama tiek „Android“, tiek „iOS“ platformose. Instaliavę „life360“ tiek vaiko, tiek savo telefonuose, tėvai gali žemėlapyje sužymėti populiariausias vietas ir gauti pranešimus, kai vaikas peržengia mokyklos slenkstį ar grįžta namo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.