Atskleidė, kiek „Leopard 2“ tankų jau pavyko sunaikinti Rusijai

Per 13 savaičių Ukrainos kontrpuolimo šalies kariuomenė prarado tik penkis iš 71 turimo tanko „Leopard 2“, praneša „Forbes“.

Per 13 savaičių Ukrainos kontrpuolimo šalies kariuomenė prarado tik penkis iš 71 turimo tanko „Leopard 2“, praneša „Forbes“.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Per 13 savaičių Ukrainos kontrpuolimo šalies kariuomenė prarado tik penkis iš 71 turimo tanko „Leopard 2“, praneša „Forbes“.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2023, 8:45 AM

Anot portalo, daugiau Vokietijoje pagamintų tankų – mažiausiai 10 – buvo apgadinti, tačiau ukrainiečiai remontuoja apgadintus tankus Lenkijoje ir Vokietijoje ir grąžina juos į frontą.

Dar svarbiau tai, kad gali būti, jog beveik visi penkių sunaikintų tankų įgulos nariai – iš viso 20 žmonių – pabėgo iš savo kovinės mašinos prieš jai sudegant ar sprogstant.

„Net ir kritiškiausiai pažeista įranga buvo atgauta ir išvežta remontuoti, – paaiškino ukrainiečių karys Oleksandras Solon'ko. – Galima pakeisti metalo gabalą, net jei jis brangus, bet žmogaus gyvybės nesugrąžinsi.“

NATO šalių konsorciumas, kurį sudaro Kanada, Danija, Vokietija, Nyderlandai, Norvegija, Lenkija, Portugalija, Ispanija, Kanada, Vokietija ir Švedija, kartu pažadėjo Ukrainai 10 „Strv 122“ – švedų modifikuotų „Leopard 2A5“ – 21 „Leopard 2A6“ ir 74 „Leopard 2A4“.

Aštuntojo dešimtmečio „A4“ yra mažiausiai patobulintas iš Ukrainos turimų „Leopard 2“. Devintojo dešimtmečio „Strv 122“ ir „A6“ turi geresnius šarvus ir geresnę optiką. Taip pat „A6“ turi ilgesnį, toliau šaudantį 120 milimetrų pagrindinį pabūklą.

Bene svarbiausia „Leopard 2“ išlikimui yra tai, kad Vokietijos tankų gamintojai „Krauss-Maffei Wegmann“ ir „Rheinmetall“ pagamino tankus su specialiais bokštelyje sumontuotais 120 milimetrų amunicijos skyriais, kurie, pataikius į juos, sprogsta į išorę, tolyn nuo įgulos. Rusų tankuose šaudmenys laikomi po bokšteliais – kai šaudmenys sprogsta, jie išsviedžia bokštelį ir tris įgulos narius į dangų, rašo „Forbes“.

Darant prielaidą, kad kiekvienas sunaikintas „Leopard 2“ buvo vizualiai patvirtintas , iš viso nuo birželio 4 d., kai prasidėjo Ukrainos kontrpuolimas, buvo sunaikinti tik penki „Leopard 2“. Šie nuostoliai apima du iš 50 dislokuotų „A4“ ir tris iš 21 dislokuoto „A6“. Nepatvirtinta, kad būtų sunaikintas bent vienas „Strv 122“.

„Ilgainiui visiškai išvengti šarvuočių nuostolių neįmanoma, – rašė O.Solon'ko. – Tačiau šarvuočiai tarnauja specifinei paskirčiai, kuri susijusi su rizika“.

Atrodo, kad minų ir bepiločių orlaivių „Lancet“ derinys buvo pavojingiausias „Leopard 2“ – minos pažeidžia tankų vikšrus ir juos imobilizuoja, o „Lancet“ neria žemyn, kad juos pribaigtų, rašo „Forbes“.

Tačiau nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kuriuose užfiksuoti keturi iš penkių „Leopard 2“ nuostolių, matyti atviri liukai tankų bokšteliuose ir korpusuose – tai stiprūs požymiai, kad įgulos išsigelbėjo.

Penkiems tankams visam laikui nustojus veikti, o dešimčiai atsidūrus remonto sandėliuose, Ukrainos brigados vis dar turi daugiau kaip 50 veikiančių „Leopard 2“ iš 71 pradinės siuntos. Nauja 14 „Leopard 2A4“ partija, kurią planuojama pristatyti kitų metų pradžioje, turėtų su kaupu kompensuoti nuostolius, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.