„Telia“ Norvegijoje pradėjo karinės paskirties 5G bandymus

„Telia“ Norvegijoje išbandė naujas 5G galimybes, sukurdama privatų, vien tik šalies kariuomenės reikmėms skirtą tinklą. Ši technologija leido atskirti Norvegijos ginkluotųjų pajėgų interneto srautą nuo nacionalinio 5G tinklo ir taip užtikrinti saugią ir efektyvią komunikaciją tiek taikos, tiek galimo karinio konflikto metu. Ekspertų teigimu, tokių 5G galimybių Lietuvoje galime tikėtis jau artimiausiais metais.

 „Telia“ Norvegijoje išbandė naujas 5G galimybes, sukurdama privatų, vien tik šalies kariuomenės reikmėms skirtą tinklą.<br> Telia nuotr.
 „Telia“ Norvegijoje išbandė naujas 5G galimybes, sukurdama privatų, vien tik šalies kariuomenės reikmėms skirtą tinklą.<br> Telia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 4:12 PM

„Sėkmingas tinklo atskyrimo eksperimentas yra svarbus ne tik visai „Telia“ įmonių grupei, bet ir 5G technologijos plėtrai. Viešai veikiančio tinklo ribose sukūrus atskirą tinklą, buvo įrodyta, kad 5G gali būti pritaikomos ypatingos paskirties sprendimams. Jis gali veikti ir kaip patikimas komunikacijos kanalas didelio saugumo reikalaujančiose civilinėse ir karinėse operacijose“, – kolegų atliktą bandymą komentuoja „Telia“ radijo tinklo vadovas Ramūnas Mikalauskas.

Eksperimento pagrindu tapo „savarankiškas“ (angl. stand-alone) 5G tinklas, kuris nėra susietas su 4G koriniu tinklu. Būtent tai leidžia panaudoti tokias pažangias 5G funkcijas, kaip tinklo dalijimas, virtualūs privatūs mobilieji tinklai, itin mažas vėlinimas bei konkrečiam klientui individualizuotos komunikacijos paslaugos.

Panaudojimo galimybės – ir gelbėjimo tarnyboms

Pasak R. Mikalausko, tinklo dalijimo ir privačių tinklų bandymai buvo atlikti jau ir anksčiau, tačiau tai buvo pirmas kartas, kai kariuomenės tinklas buvo izoliuotas įprastame komerciniame tinkle. Visa tai Norvegijos ginkluotąsias pajėgas įgalino savo srautą nukreipti ten, kur reikalinga, naudojant tas pačias bazines stotis ir korinį tinklą, pavyzdžiui, į nuosavus duomenų centrus. Šie pažangūs 5G sprendimai padeda maksimaliai efektyviai išnaudoti komercinių ryšio tinklų galimybes išvengiant atskiros infrastruktūros vystymo sąnaudų ir kartu užtikrinant maksimalų saugumo lygį.

„Telia Norge“ ir Norvegijos civilinės saugos ir nepaprastųjų situacijų planavimo tarnyba taip pat parodė, kaip 5G tinklo galimybės galėtų būti panaudotos ir gelbėjimo tarnybų darbuotojų.

„Gelbėjimo tarnybų naudojami Antžeminio magistralinio radijo terminalai (TETRA) buvo prijungti prie „Telia“ 5G, pademonstruojant jo tinkamumą veikti kaip avarinis tinklas. Atskyrus specialiųjų tarnybų interneto srautą, atsirado galimybė kurti pokalbių grupes, kuriose galima dalyvauti tiek su avarinio tinklo terminalais, tiek su įprastais išmaniaisiais telefonais. Kitaip tariant, buvo akivaizdžiai įrodyta, kad mobilusis tinklas gali veikti ir kaip kanalas skaitmeniniam radijo ryšiui, kas itin aktualu naujos kartos specialiųjų tarnybų tinklams“, – bandymų prasmę aiškina ekspertas.

„Telia“ radijo tinklo vadovo R. Mikalausko teigimu, panašūs sprendimai bei Norvegijos kolegų patirtis ateityje galėtų būti panaudoti ir Lietuvos avarinio tinklo modernizavimui, tačiau šalyje pirma turėtų būti išvystyta savarankiško, su 4G nesusieto 5G tinklo infrastruktūra. R. Mikalauskas prognozuoja, kad dabartinį 5G tinklą ji galėtų papildyti jau po dvejų metų.

Kartu su minėtais bandymais, „Telia“ Norvegijoje taip pat išbandė mobiliojo ryšio bazinės stoties padengties atkūrimą ir išplėtimą, naudojant žemos orbitos palydovus. Toks techninis sprendimas itin aktualus įvykus stichinei nelaimei, kai mobilusis ryšys gali nustoti veikti dėl nutrūkusio elektros tiekimo ir šviesolaidžio pažeidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.