Susipažinkite: dronas „Shark“, rusams atnešęs šimtus milijonų dolerių nuostolių

Ukrainos gynybos pajėgos jau turi 25 bepilotes skraidykles „Shark“, kurias pagamino bendrovė „Ukrspecsystems“. Nuo šių metų pavasario šie bepiločiai orlaiviai padeda Ukrainos kariuomenei naikinti priešo ginklus ir karinę įrangą.

 Ukrainos gynybos pajėgos jau turi 25 bepilotes skraidykles „Shark“.<br> Ukrainos Gynybos žvalgybos nuotr., lrytas.lt mont.
 Ukrainos gynybos pajėgos jau turi 25 bepilotes skraidykles „Shark“.<br> Ukrainos Gynybos žvalgybos nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 12:54 PM

Fondo „Повернись живим“ (liet. „Sugrįžk gyvas“) duomenimis, pagal projektą „EYE FOR AN EYE“ žvalgybiniai bepiločiai orlaiviai „Shark“ buvo pristatyti:

  • dešimčiai artilerijos brigadų;
  • septyniems žvalgybos batalionams;
  • dviem jūrų pėstininkų brigadoms;
  • trims mechanizuotosioms brigadoms;
  • Pagrindinio Ukrainos žvalgybos direktorato oro žvalgybos padaliniams;
  • karo veiksmuose dalyvaujančio mokymo centro techninės žvalgybos padaliniams.

Kaip primena fondas, šių metų kovo 22 d. Ukrainos gynybos pajėgos pagal projektą „EYE FOR AN EYE“ gavo pirmąją bepilotę orlaivio sistemą „Shark“. Pranešama, kad sistemą sudaro du „Shark“ tipo bepiločiai orlaiviai, vienas paleidimo įrenginys ir valdymo centras, sukurtas mašinos „Torsus Terrastorm“ pagrindu.

Be to, įsigyta dar 25 „atsarginių“ bepiločių orlaivių, kad kariuomenė galėtų atstatyti nuostolius.

Fondas pažymi, kad bepiločiai lėktuvai „Shark“ jau padėjo Ukrainos gynybos pajėgoms pasiųsti į pragarą šimtus milijonų dolerių vertės okupantų ginklų ir karinės įrangos, rašo „Defense Express“.

Ryškiausias šių bepiločių orlaivių darbo pavyzdys – epizodas, kai vienas iš „Shark“ bepiločių orlaivių padėjo sunaikinti penkias „Buk“ sistemas Zaporožės kryptyje. Be to, tuo pačiu bepiločiu kariškiams pavyko numušti priešo priešlėktuvines raketas „Grad“, taip pat sunaikinti priešo pabūklus ir haubicas.

Be to, būtent bepiločiu orlaiviu „Shark“ buvo sunaikinta rusiška elektroninės kovos sistema „Svet-KU“ – kuri buvo sunaikinta pirmą kartą šią vasarą.

Tarp taikinių, kuriuos padėjo likviduoti Ukrainos karinis bepilotis „Shark“, nemažai priešo elektroninės kovos sistemų ir radarų („Pole-21“, „Zoopark-1M“, „Layer-2“). „Shark“ taip pat padėjo sunaikinti daugiau kaip 45 vienetus priešo 122 ir 152 mm pabūklų ir haubicų, daugiau kaip 14 kovos mašinų iš sistemų „Buk“ bei „Tor“, daugiau kaip 10 priešo elektroninės kovos stočių, tankų ir kitų šarvuotų transporto priemonių, taip pat vieną oro gynybos sistemą „S-300“.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.