Pentagono pareigūnai: JAV netrukus prasidės ukrainiečių „F-16“ pilotų mokymai

Greitai Jungtinėse Amerikos Valstijose prasidės Ukrainos pilotų mokymai valdyti naikintuvus „F-16“, rašo „Militarnyj“.

Jungtinių Valstijų karinių oro pajėgų naikintuvas „F-16C“.<br>Wikimedia commons.
Jungtinių Valstijų karinių oro pajėgų naikintuvas „F-16C“.<br>Wikimedia commons.
Norvegijos naikintuvas „F-16A“.<br>Wikimedia commons.
Norvegijos naikintuvas „F-16A“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 19, 2023, 3:32 PM, atnaujinta Sep 19, 2023, 3:33 PM

Apie tai pranešė leidinys „Voice of America“, remdamasis Pentagono pareigūnais.

Pirmiausia Ukrainos karinių oro pajėgų pilotai Teksase (JAV) praeis anglų kalbos mokymus. Numatoma, kad anglų kalbos mokymai truks apie penkias savaites, o po to jie pradės mokytis valdyti amerikietiškus „F-16“ naikintuvus. Preliminariai tai bus kelis mėnesius truksianti Ukrainos karių mokymo programa, kuri vyks Arizonoje, rašo „Militarnyj“.

Rugpjūčio mėnesį tapo žinoma, kad JAV gynybos departamentas planuoja pradėti mokyti ukrainiečių pilotus valdyti „F-16“ lėktuvus Jungtinėse Valstijose. Prieš tai Pentagono pareigūnai teigė, kad ukrainiečių pilotai bus mokomi Jungtinėse Valstijose, jei Europos koalicija – vadovaujama Nyderlandų ir Danijos – nebeturės galimybių tęsti mokymų.

Kol kas nežinoma, ar Jungtinės Valstijos apmokys ukrainiečius, kurie turėjo dalyvauti Europos mokymo programose, ar tai bus papildoma pilotų grupė.

Kiek anksčiau žiniasklaida pranešė, kad aštuoni ukrainiečių pilotai jau pradėjo „F-16“ valdymo mokymus Danijoje. Taip pat pranešta, kad 65 darbuotojai bus mokomi prižiūrėti ir aptarnauti reaktyvinius lėktuvus.

„Militarnyj“ teigimu, rugpjūčio pabaigoje kai kurie pilotai sėkmingai baigė parengiamuosius užsiėmimus, todėl jau gali pradėti „F-16“ mokymus.

Danija perduos Ukrainai 19 naikintuvų „F-16“ – pirmieji šeši naikintuvai iš Danijos į Ukrainą išskris prieš Naujuosius metus. Taip pat naikintuvų „F-16“ Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms perduos Nyderlandai ir Norvegija.

„F-16“

„General Dynamics F-16 Fighting Falcon“ – tai amerikiečių vienmotoris daugiafunkcinis naikintuvas, kurį „General Dynamics“ sukūrė Jungtinių Amerikos Valstijų karinėms oro pajėgoms.

Nuo 1976 m., kai buvo patvirtinta jo gamyba, buvo pagaminta daugiau kaip 4600 šio modelio orlaivių. Nors JAV karinės oro pajėgos jo nebeperka, vis dar gaminamos patobulintos versijos, skirtos eksporto užsakovams. 1993 m. „General Dynamics“ pardavė savo lėktuvų gamybos verslą korporacijai „Lockheed Corporation“, kuri savo ruožtu po 1995 m. susijungimo su „Martin Marietta“ tapo „Lockheed Martin“ dalimi.

Pagrindinės „Fighting Falcon“ savybės – berėmis išlenktas piloto kabinos kupolas, užtikrinantis gerą matomumą, šone sumontuota valdymo svirtis, palengvinanti valdymą manevruojant, katapultavimosi sėdynė, atlenkta 30 laipsnių nuo vertikalės, siekiant sumažinti gravitacinį poveikį pilotui – ir pirmą kartą panaudota sumažinto statinio stabilumo / skrydžio valdymo sistema „fly-by-wire“, padedanti lėktuvui tapti itin judriu.

„F-16 turi vidinį pabūklą „M61 Vulcan“ ir 11 ginkluotės prikabinimo taškų. „F-16“ taip pat yra įsigijusios 25 kitų šalių karinėms oro pajėgos. 2015 m. duomenimis, „F-16“ buvo buvo labiausiai naudojamas lėktuvas su fiksuotais sparnais.

Parengta pagal „Militarnyj“, „Ukrinform“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?