Netikėta: žiniasklaida teigia, kad ukrainiečiai sudavė smūgius „Wagner“ remiamoms pajėgoms Afrikoje

Ukrainos specialiosios tarnybos tikriausiai prisidėjo prie serijos bepiločių lėktuvų smūgių ir antžeminės operacijos, nukreiptos prieš „Wagner“ remiamą kariuomenę Sudane.

 CNN pranešė, kad Ukrainos specialiosios tarnybos tikriausiai prisidėjo prie serijos bepiločių lėktuvų smūgių ir antžeminės operacijos, nukreiptos prieš „Wagner“ remiamą kariuomenę Sudane.
 CNN pranešė, kad Ukrainos specialiosios tarnybos tikriausiai prisidėjo prie serijos bepiločių lėktuvų smūgių ir antžeminės operacijos, nukreiptos prieš „Wagner“ remiamą kariuomenę Sudane.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2023, 8:17 AM

Apie tai pranešė CNN, remdamasi savo atlikto tyrimo rezultatais.

Žiniasklaidos kanalas remiasi pokalbiu su Ukrainos kariniu šaltiniu, kuris operaciją apibūdino kaip „ne Sudano kariškių“ darbą. Paklaustas, ar už išpuolių slypi Ukraina, šaltinis tik pažymėjo, kad „už juos greičiausiai atsakingos Ukrainos specialiosios tarnybos“.

Žurnalistų teigimu, operacijos metu buvo surengtos kelios atakos prieš sukarintą greitojo palaikymo pajėgų grupę, kuri, kaip manoma, kovoje su Sudano kariuomene dėl šalies kontrolės gauna pagalbą iš „Wagner“.

Trečiosios pajėgos

CNN taip pat gavo ant kūno nešiojamos kameros vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas antžeminės operacijos epizodas, kuriame dalyvavo gerai aprūpinti kariai su naktinio matymo prietaisais ir termovizoriais. CNN pažymi, kad tai nebūdinga nė vienai iš vietinio konflikto šalių.

Iš oro padarytas vaizdas, kuriame matyti į pastatą besiveržiantys kariai, buvo geolokuotas kaip vienas iš Omdurmano rajonų.

Kitas nebūdingas pastarųjų įvykių bruožas – per Rusijos ir Ukrainos karą plačiai paplitęs pirmu asmeniu valdomų (angl. first person view, PFV) dronų naudojimas.

Šeši bepiločių orlaivių smūgiai buvo nukreipti į Šambato tiltu važiuojančius pikapus. Aštuoni kiti išpuoliai buvo nukreipti į stovinčias transporto priemones, pastatus ir ginkluotus vyrus Omdurmano mieste ir vakariniame Ombados priemiestyje.

Vaizdo įraše drono valdiklio monitoriumi užfiksuotas tekstas anglų ir ukrainiečių kalbomis, įskaitant žodį „Зупинити“ arba „Stop“.

Drono operatorius, kuris, atrodo, yra užsienietis, taip pat matomas atspindyje – tačiau operatorius dėvi balaklavą ir jo neįmanoma identifikuoti.

„Wagner“ dalyvavimas Sudane

Rusija ir jos įgaliotosios pajėgos -“Wagner“ grupuotės samdiniai – tiesiogiai dalyvavo Sudano valstybiniame perversme ir konflikte rėmė Hemedti ir jo kovotojus.

Kai kuriais duomenimis, Rusijos samdiniai jiems tiekia apie 90 proc. visų ginklų. Anksčiau CNN yra pranešę, kad „Wagner“ tiekė greitojo reagavimo pajėgoms raketas „žemė-oras“.

Parengta pagal „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.