Įspūdingas tankų mūšis Chersono stepėse: vienas prieš keturis, sprukti teko rusams

2022 m. spalio 5 d. 128-osios šturmo brigados 2-asis šturmo batalionas ir prie jo prijungti 17-osios tankų brigados tankai vykdė šturmo operacijas kaip bendros puolamosios operacijos dalį laukuose tarp Dudčanų ir Naujosios Kamjankos gyvenviečių Chersono srityje. Jiems priešinosi Rusijos ginkluotųjų pajėgų 34-oji atskiroji motorizuotųjų šaulių brigada.

 Įspūdingas tankų mūšis Chersono stepėse: vienas prieš keturis, sprukti teko rusams.<br> Wikimedia commons, stopkadras, lrytas.lt mont.
 Įspūdingas tankų mūšis Chersono stepėse: vienas prieš keturis, sprukti teko rusams.<br> Wikimedia commons, stopkadras, lrytas.lt mont.
 Mūšio schema.<br> Militanryj iliustr.
 Mūšio schema.<br> Militanryj iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 25, 2023, 12:46 PM

Rusijos ginkluotosios pajėgos spaudžiamos besiveržiančių Ukrainos pajėgų atsitraukė . 34-oji rusų brigada laikė tarpines gynybos linijas.

Pasak vieno iš tų įvykių dalyvių, kažkuriuo momentu 2-ojo Ukrainos bataliono 4-oji kuopa pasivijo rusus. Jiems teko tiesiogiai susidurti su priešu. „Mes judėjome į priekį ir vienu metu link mūsų pasuko jų rezervas, kurį sudarė keturi tankai“, – pasakoja 128-osios brigados karys šaukiniu „Sokil“.

Tuo metu ukrainiečių kariai judėjo dviem pėstininkų šarvuočiais „BMP-2“ ir tanku Т-64БВ. Laiku sureagavusios į oro žvalgybos padalinio aptiktą grėsmę, mašinos paskleidė dūmų uždangą. „Naudojome dūmus, kad priešas nematytų, jog toliau judame jų kryptimi“, – pasakoja „Sokil“.

Ukrainiečių tankas „Т-64ВВ“, pagreitinęs tempą, pajudėjo į priekį link medžių, o „BMP“ pasuko į šoną. Du rusų tankai „Т-90S“ išvažiavo pasitikti tanko vadinamuoju veidrodiniu būdu, vienam gerokai atsiliekant nuo kito.

Ukrainiečių tankas pirmas pasiekė medžius ir greitai pasiekė rusų „Т-90S“. Tuo metu atsilikęs rusų tankas buvo įveikęs tik trečdalį kelio.

128-osios kalnų šturmo brigados 4-ojo bataliono dronų dėka „T-64BV“ įgula buvo teisingai orientuota ir koordinuota, kad galėtų stoti į mūšį. „Mūsų žvalgyba vyko iš oro, todėl kai mūsų tankas pasivijo rusų tanką, įgula jau buvo orientuota. Jie palaukė ir „pagavo“ [priešo tanką] tarp medžių“, – pasakoja „Sokil“.

Į priešo tanką buvo paleisti du didelės sprogstamosios galios sviediniai , ir rusų tankas buvo išvestas iš rikiuotės.

Sėkmingai neutralizavęs pirmąjį tanką, „T-64BV“, siekdamas išvengti atsakomosios ugnies, pasislėpė medžių ir krūmų priedangoje. Tačiau paskui pirmąjį tanką sekęs rusų „Т-90S“, pamatęs sunaikinimą, apsisuko ir bandė grįžo atgal.

Besitraukiantį rusų tanką ugnimi dengė kiti du tankai. Nuolat manevruodami jie apšaudė pozicijas, kuriose liko ukrainiečiai.

Tuo metu ukrainiečių 128-osios brigados kuopos vadas spėjo iškviesti artilerijos ugnį. Paramą 4-osios kuopos kariams teikė vienas 120 mm minosvaidis. Minosvaidžio įgula pasitelkusi droną savarankiškai aptiko ir apšaudė taikinius – ir jiems pavyko apgadinti kitą rusų tanką.

Bendromis jėgomis ukrainiečių kariams pavyko nustumti priešą atgal. Jau atsitraukiant antroji apgadinta transporto priemonė paskendo dūmuose, o vėliau užsidegė.

Dienos rezultatai – du sunaikinti rusų tankai „T-90“ ir viena nukauta įgula. Užpuolikams teko atitraukti savo pajėgas į pietus ir pasirūpinti naujomis pozicijomis, rašo „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.