Ukraina parodė naują savo ginklą – tokių pasaulyje naudojama dar nedaug

Be garsiųjų oro ir jūrų dronų, Ukraina plėtoja gana perspektyvią antžeminių dronų sritį, kurie jau naudojami mūšio lauke.

 Be kitų užduočių, „Ironclad“ dalyvauja priešo pozicijų puolime, vyksta į žvalgybinius žygius ir teikia ugnies paramą.<br> M.  Fiodorovo nuotr.
 Be kitų užduočių, „Ironclad“ dalyvauja priešo pozicijų puolime, vyksta į žvalgybinius žygius ir teikia ugnies paramą.<br> M.  Fiodorovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2023, 9:03 AM, atnaujinta Sep 25, 2023, 9:12 AM

Bepiločių antžeminių mašinų kūrimas Ukrainoje tęsiamas ir karo metu, o projektai, pradėti prieš Rusijos invaziją, dabar padeda Ukrainos kariams fronte. Pavyzdžiui, „Roboneers“ sukurtas dronas „Ironclad“.

Skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fiodorovas nurodė, kad šis kovinis robotas atlieka bandomąją tarnybą Ukrainos gynybos pajėgose. Be kitų užduočių, „Ironclad“ dalyvauja priešo pozicijų puolime, vyksta į žvalgybinius žygius ir teikia ugnies paramą.

„Tai revoliucinis ukrainiečių inžinierių „Roboneers“ gaminys, kuris keičia kariavimo būdus ir padeda gelbėti tai, kas brangiausia – mūsų karių gyvybes“, – rašo ministras M. Fiodorovas.

Prie pranešimo taip pat buvo pridėta nuotrauka. Joje matyti dabartinė naujausia „Ironclad“ versija – ir matyti, kad nuo paskutinio pristatymo pasikeitė kai kurie dizaino aspektai. Pavyzdžiui, antena dabar atrodo kitaip, o bokštelis buvo patobulintas.

Tačiau pagrindinis bruožas liko tas pats: šarnyras, jungiantis dvi platformas. Toks išdėstymas paprastai naudojamas sunkiosiose transporto priemonėse, kurioms reikia didelio mobilumo. Dėl tokios konfigūracijos dronas gali turėti šarvus, apsaugančius jį nuo 7,65х54 mm kulkų ugnies.

Antžeminis dronas be naudingojo krovinio sveria 1800 kg. Plius 400 kg sveriantis „ShaBlia M2“ („Kardas“) ginkluotės bokštelis su sunkiuoju kulkosvaidžiu.

Verta paminėti, kad projektas „Ironclad“ egzistuoja jau kurį laiką. Nuo 2018 m. dronas kaip eksponatas nuolat dalyvauja kasmetiniuose Ginklų ir saugumo forumuose. Buvo sukurtos kelios versijos, kurios buvo pristatytos tarnybai Ukrainos ginkluotosiose pajėgose.

2021 m. gegužę Oro pajėgų vadavietė preliminariai įvertino pažangiausius antžeminius dronus, ir „Ironclad“ buvo tarp jų. Vėliau rugpjūtį, globojant Gynybos ministerijai, vyko bepiločių platformų lyginamieji bandymai.

Šiuo metu Ukraina daug investuoja į vietinius bepiločių orlaivių sistemų projektus. Tad galima pastebėti, kad be savos gamybos bepiločių orlaivių, kurie šiuo metu sistemingai naudojami smūgiams į Rusijos karinius objektus, ir jūrinių dronų, kuriems pavyko sunaikinti ar apgadinti kelis Rusijos laivyno laivus ir net Krymo tiltą, taip pat klesti ir antžeminių bepiločių kūrimo sritis, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.