Pirmieji legendiniai „Abrams“ jau Ukrainoje: kas žinoma apie amerikiečių perduotus tankus? ​Teigia, kad jie vieni geriausių pasaulyje

Pirmieji „M1 Abrams“, kuriuos Jungtinės Valstijos prieš aštuonis mėnesius pažadėjo perduoti Ukrainai, atvyko, praneša „Forbes“.

JAV tankas „M1A1 Abrams“.<br>Wikimedia commons.
JAV tankas „M1A1 Abrams“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 11:40 AM

Socialinio tinklo „X“ įraše Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad 68 tonas sveriantys „M1A1“ „greitai pastiprins mūsų brigadas“.

Ukrainai perduotuose „Abrams“ tankuose, kurie yra buvę JAV jūrų pėstininkų korpuso „Firepower Enhancement Package“ modeliai, montuojamas 120 mm lygiavamzdis pabūklas „M256“, kuris stabilizuojamas dviejose plokštumose. Pabūklu galima šaudyti įprastiniais sviediniais ir didelės sprogstamosios galios šaudmenimis, taip pat specialiais betoną perveriančiais užtaisais.

Korpuso ir bokštelio priekinėse dalyse įrengti daugiasluoksniai pasyvūs šarvai – kombinuoti šarvų moduliai, sukurti pagal britų „Chobham“ šarvus, kurie taip pat naudojami britų „Challenger“ tankuose. Tanke taip pat įrengtos cheminės, biologinės ir branduolinės apsaugos sistemos.

Tankai taip pat turi lazerinį tolimatį, padedantį surinkti duomenis apie taikinį, esantį už ne daugiau nei 7 km – ir perduoti juos netoliese esančioms artilerijos baterijoms.

„M1 Abrams“ yra vienas geriausių tankų pasaulyje, teigia „Forbes“. Tačiau, anot portalo, tai nereiškia, kad jis neįveikiamas rusų minomis, prieštankinėmis raketomis ir artilerijai – jis ne ką labiau nepažeidžiamas nei vokiečių „Leopard 2A6“, švedų „Strv 122“ ar britų „Challenger 2“.

Ukrainiečiai gavo 21 „Leopard 2A6“, 10 „Strv 122“ ir 14 „Challenger 2“. Po trijų mėnesių kontrpuolimo jie neteko trijų „A6“ ir vieno „Challenger 2“. Bent vienas „Strv 122“ buvo apgadintas, jei ne sunaikintas. Ukrainiečiai taip pat neteko bent trijų iš 40 senesnių „Leopard 2A4“, kuriuos iki šiol gavo.

31 „M1“, kurį Jungtinės Valstijos pažadėjo Ukrainai, ir beveik 200 lengvųjų „Leopard 1A5“, kurie taip pat jau pradėti vežti į Ukrainą, ne tik kompensuos neseniai Kijevo patirtus tankų nuostolius, bet ir leis Ukrainos generaliniam štabui suformuoti naujas mechanizuotąsias brigadas arba įtraukti tankų batalionus į brigadas, kuriose jų dar nėra, rašo „Forbes“.

Be to, yra didelė tikimybė, kad Ukrainai bus perduota ir daugiau „Abrams“ – bent viena žiniasklaidos priemonė jau praneša, kad tikėtina, jog bus perduota ir antroji – 30 vienetų – „Abrams“ partija.

Anot „Forbes“, amerikiečiai turi pakankamai senesnių „M1 Abrams“ atsargų. Vienintelė kliūtis, trukdanti perduoti Ukrainai daug daugiau tankų, yra jų šarvai. Pagal Jungtinių Valstijų politiką, prieš atiduodant ar parduodant karinę techniką užsienio sąjungininkams, iš „Abrams“ pašalinami nusodrinto urano šarvai ir pakeičiami volframo šarvais.

Šį darbą atlieka tik viena gamykla – vyriausybei priklausanti tankų gamykla Limoje, Ohajo valstijoje, ir ji per savaitę „atnaujina“ tik tris „M1 Abrams“ – o Australija, Lenkija, Taivanas ir kitos šalys yra užsakiusios šimtus šių tankų.

Parengta pagal „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.