Grėsmė auga: Irano dronus „Shahed-136“ dabar jau galima paleisti ir iš automobilio

Irano dronus Shahed-136 dabar galima paleisti iš pikapo.

 Irano dronus Shahed-136 dabar galima paleisti iš pikapo.<br> Stopkadras.
 Irano dronus Shahed-136 dabar galima paleisti iš pikapo.<br> Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 8:06 PM

Taikant šį būdą nereikia naudoti raketinės pakopos (angl. booster), kuri reikalingas paleidžiant šį bepilotį orlaivį iš kitų paleidimo įrenginių.

Apie galimybę naudoti šį „Shahed-136/131 LM“ paleidimo būdą tapo žinoma iš Irano žiniasklaidoje paskelbtos filmuotos medžiagos.

Neseniai buvo paskelbta, kad netrukus Irane bus pristatytas filmas, pasakojantis apie bepiločio „Shahed“ sukūrimą ir naudojimą.

Paskelbtoje filmuotoje medžiagoje užfiksuoti pikapai, kurių kiekviename krovinių skyriuose kartu su bepiločiu orlaiviu kamikadze gabenami paleidimo įrenginiai.

Vaizdo įraše teigiama, kad norint paleisti droną, automobilis turi pasiekti tam tikrą greitį tiesiame kelio ruože, kad „Shahed“ įgytų pagreitį, kai pakyla iš paleidimo įrenginio su įjungtu varikliu.

Taigi, „Shahed“ paleidžiami nenaudojant kietojo kuro raketos nešėjos, todėl sumažėja tokios modifikacijos „Shahed-136/131“ gamybos sąnaudos.

Naudojant mobiliąją paleidimo sistemą, įrengtą įprastoje civilinėje transporto priemonėje, taip pat užtikrinamas greitas nugabenimas į paleidimo vietą, o paleidimui nereikia iš anksto specialiai pasiruošti. Mašina gali paleisti droną tam tikroje kelio atkarpoje ir važiuoti toliau.

Kitos paleidimo galimybės

Anksčiau viešai buvo paskelbtos kitos Irano kariuomenės naudojamos paleidimo sistemos nuotraukos.

Jos skirtos kelių dronų kamikadzių transportavimui vienu metu ir daugkartiniam paleidimui. Įrenginys primena sunkvežimio konteinerį, o konteinerius su tokiais dronais galima lengvai pritvirtinti ne tik prie sunkvežimių, bet ir prie geležinkelio vagonų, įvairių laivų ir kitų mobiliųjų priemonių.

Taip pat naudojamas lengvasis paleidimo įrenginys, skirtas paleisti pavienį bepilotį. Toks sprendimas užtikrina didesnį mobilumą ir jam gabenti nereikia sunkvežimio. Sprendžiant iš dydžio ir išvaizdos, paleidimo sistemos svoris yra nedidelis. Rusai tokius įrenginius naudoja leisdami „Shahed-136/131“ Ukrainos teritorijoje.

Prieš tiesioginį paleidimą užvedamas drono variklis, o pats paleidimas atliekamas naudojant kietojo kuro raketinę pakopą, kuri veikia 2–3 sekundes ir padeda orlaiviui pakilti į orą. Toliau dronas skrenda varomas savo varikliu.

Parengta pagal „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?