Netikėta: rusų tankus gaminanti gamykla imsis ir tokios technikos kūrimo

Rusijos žiniasklaida praneša, kad „UralVagonZavod“ (UVZ) federalinėje patentų duomenų bazėje užregistravo savo gamybos ratinio traktoriaus koncepcinį dizainą. Patentas galioja nuo 2023 m. birželio 14 d. Šis traktorius vizualiai primena „RTM-160“, kuris buvo gaminamas UVZ gamyklose 2004–2009 m. civilinėms agroverslo įmonėms.

 Traktoriaus, kurio patentą „UralVagonZavod“ užregistravo 2023 m. vasarą, koncepcinis dizainas.<br> Atvirųjų šaltinių iliustr.
 Traktoriaus, kurio patentą „UralVagonZavod“ užregistravo 2023 m. vasarą, koncepcinis dizainas.<br> Atvirųjų šaltinių iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 9:00 AM

Iš pirmo žvilgsnio tai skamba keistai, nes galima prisiminti, kad 2023 m. birželį UVZ vadovybė, kaip pranešama, nusprendė nutraukti visų „neprofesionalių“ civilinių gaminių, įskaitant krovininius vagonus, gamybą ir nusprendė visiškai susitelkti į tankų gamybą. Tačiau naujieji traktoriai skirti visai ne komercinei rinkai.

Pirmiausia reikėtų prisiminti karinę inžinerinę transporto priemonę „PZM-2“, kuri buvo sukurta legendinio traktoriaus „T-150“ pagrindu. Lygiai taip pat rusai savo naujosios transporto priemonės pagrindu galėjo panaudoti ir minėtąjį „RTM-160“ – tiesa, su šiek tiek padidintu variklio gaubtu, greičiausiai dėl galingesnio variklio.

Atvirų šaltinių duomenys rodo, kad UVZ suprojektavo „RTM-160“ ne tik žemės ūkio darbams, bet ir gali turėti alternatyvias paskirtis: būti naudojamas kaip krautuvas, įvairių su žeme susijusių darbų mašina ir vilkikas geležinkelio vagonams juos perkabinant. Žvelgiant į patente pateiktą koncepcinį piešinį matyti, kad naujasis traktorius turi laikiklius visai šiai papildomai įrangai.

Tačiau „Defense Express“ spėja, kad kai Vakarų analitikai atkreipė dėmesį į Ukrainos gynybos pajėgų sėkmę naikinant Rusijos logistiką, jie pažymėjo, kad žemas darbo mechanizavimas buvo viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl Rusijos transporto tinklas buvo toks nelankstus – ir tai palengvino ukrainiečių darbą.

Todėl portalo žurnalistai daro prielaidą, kad Rusijos kariuomenė stengiasi didinti logistikos mechanizavimo lygį. Vienas iš būdų tai padaryti – gaminti šiuos daugiafunkcinius traktorius.

Kitas paaiškinimas – ukrainiečių kariai ne kartą matė rusus, gynybos linijų įtvirtinimų statybai naudojančius civilinę statybinę techniką. Nereikėtų pamiršti, kad didžioji dalis komercinei rinkai skirtos rusiškos sunkiosios technikos importuojama iš užsienio.

Būtų logiška tikėtis, kad jie bandys rasti „importo pakaitalų“ ir šiame pramonės segmente, gamindami traktorius savo karinei pramonei – net jei visi komponentai UVZ bus tiekiami tik iš Kinijos, apibendrina „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.