Pirmą kartą sunaikintas toks ginklas byloja apie didelius rusų nuostolius

Per beveik keturis mėnesius nuo tada, kai Ukrainos pajėgos pradėjo ilgai lauktą kontrpuolimą keliomis kryptimis pietų ir rytų Ukrainoje, ukrainiečiai sunaikino ne mažiau kaip 80 Rusijos haubicų ir raketų paleidimo įrenginių, o rusai sunaikino tik 24 ukrainiečių haubicas ir raketų paleidimo įrenginius, rašo „Forbes“.

Ukrainiečių dronų operatorius Robertas Brovdi paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti „D-44“ – vadinamasis „divizijos pabūklas“, pradėtas naudoti sovietų kariuomenėje 1946 m.<br>„Tankograd“, ekrano nuotr., Lrytas.lt mont.
Ukrainiečių dronų operatorius Robertas Brovdi paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti „D-44“ – vadinamasis „divizijos pabūklas“, pradėtas naudoti sovietų kariuomenėje 1946 m.<br>„Tankograd“, ekrano nuotr., Lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2023, 9:17 AM, atnaujinta Sep 28, 2023, 2:48 PM

Nors Rusijos karinės pajėgos prieš karą turėjo 4 000 artilerijos sistemų (o tai yra daugiau nei dvigubai daugiau nei turėjo ukrainiečiai), didėjantys rusų nuostoliai dėl haubicų ir paleidimo įrenginių padeda paaiškinti, kodėl rusai vis dažniau remiasi senesne artilerija. Pastarosiomis dienomis vienas ukrainiečių operatorius, naudojantis FPV droną, susidūrė su beveik 80 metų senumo rusišku mūšio lauko pabūklu – ir jį sunaikino.

Ukrainiečių dronų operatorius Robertas Brovdi paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti „D-44“ – vadinamasis „divizijos pabūklas“, pradėtas naudoti sovietų kariuomenėje 1946 m.

Tai ne pirmas kartas, kai 85 milimetrų „D-44“ naudojamas mūšio lauke. Ukrainiečių technikai netgi pritaikė šį senovinį ginklą prie 1970-ųjų metų šarvuotų traktorių „MT-LB“, kad pagamintų naujos rūšies tanką-naikintuvą – „MT-LB-44“.

Tačiau pasenusio lauko ginklo naudojimas Rusijos pusėje primena, kad agresorė praranda daug artilerijos ir stengiasi tuos nuostolius kompensuoti.

1945–1953 m. Sovietų Sąjungos gamykla „Uralmaš“ kasmet pagamindavo daugiau kaip tūkstantį „D-44“. Šis ginklas buvo plačiai naudojamas Varšuvos pakto ir sąjungininkų šalyse, kol aštuntojo dešimtmečio pradžioje jį pradėjo keisti galingesnis „D-30“.

„D-30“ turėjo didesnį veikimo nuotolį ir aukštį ir galėjo pramušti tvirtesnis šarvus, todėl senasis „D-44“ nebuvo toks vertingas – bent iki 2022 m. vasario mėn., kol Rusija nepradėjo plataus masto invazijos į Ukrainą.

Akivaizdu, kodėl ukrainiečiai iš ilgalaikio sandėliavimo ištraukė „D-44“ – prasidėjus platesniam karui, Rusijos haubicų ir paleidimo įrenginių buvo beveik tris kartus daugiau nei Ukrainos, o Ukraina iš NATO sąjungininkų dar nebuvo gavusi 1100 modernių artilerijos sistemų, rašo „Forbes“.

Tačiau prireikė šiek tiek laiko, kad nuostoliai užgriūtų Rusijos artilerijos arsenalą ir priverstų Kremlių vėl panaudoti bent keletą šių beveik 80 metų senumo ginklų. Nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios, rusai neteko daugiau kaip tūkstančio haubicų ir paleidimo įrenginių, o ukrainiečiai – mažiau kaip 500.

Aukšto rango ukrainiečių artilerijos karininkas Arty Greenas paaiškino, kas nulėmė tokius skaičius. „Didelio tikslumo sviediniai – tai kažkas, prieš ką Rusijos kariuomenė neturi atsako“, – sakė jis, turėdamas omenyje amerikiečių gamybos 155 milimetrų sviedinius „Excalibur“ ir kitus lazeriu bei GPS valdomus šaudmenis.

Ukrainos artilerija, padedama bepiločių orlaivių, šaudo toliau ir tiksliau nei Rusijos artilerija. „Daugiausia dirbama didesniais atstumais, naudojant tiksliuosius ginklus, – sakė Arty Greenas. „Jei aptinkame priešo artileriją, pasirenkame tinkamiausią ugnies sistemą ir smogiame.“

Arty Greenas taip pat pabrėžė, kad Ukrainos sparnuotųjų raketų smūgiai į Rusijos konvojus ir sandėlius sunaikina tiek daug artilerijos amunicijos, kad Rusijos baterijoms kartais pritrūksta šaudmenų – nepaisant to, kad Rusija turi didesnius jų gamybos pajėgumus.

Vienas sunaikintas „D-44“ nelabai keičia bendrą artilerijos jėgų balansą, tačiau tai yra stiprus rusų nevilties simbolis, nes vis daugiau jų moderniosios artilerijos tampa ukrainiečių smūgių aukomis, teigia „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.