Įtaria, kad kelios Taivano bendrovės gali padėti apeiti „Huawei“ sankcijas – komentarą pateikė Taivano ekonomikos ministras

„Huawei“ jau turi naują mikroschemų gamyklą Šendžene, kurią bendrovė pradėjo statyti šių metų rugpjūtį – nors naujausioje „Bloomberg“ ataskaitoje jos paskirtis neminima. Ir turint tai omenyje, minimos kelios Taivano bendrovės, kurios galimai padės buvusiai Kinijos milžinei formuoti šį lustų gamyklų tinklą. TSMC nėra viena iš jų, tačiau įvardijamos „L&K Eng.“, „Cica-Huntek Chemical Technology“, „United Integrated Services Co“ Kinijos filialas ir kitos.

 „Huawei“ jau turi naują mikroschemų gamyklą Šendžene, kurią bendrovė pradėjo statyti šių metų rugpjūtį (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
 „Huawei“ jau turi naują mikroschemų gamyklą Šendžene, kurią bendrovė pradėjo statyti šių metų rugpjūtį (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2023, 11:29 AM

Teigiama, kad šių bendrovių bendradarbiavimas buvo labai svarbus kuriant pažangiausias puslaidininkių gamyklas Taivane, todėl galima daryti prielaidą, kad jos tuo pat užsiims ir Kinijoje. Pranešime neminima, kokias technologijas gamins šios bendrovės ir kaip šios Taivano įmonės ketina teikti paramą „Huawei“, todėl sunku nustatyti, ar tai iš tiesų pažeis „Huawei“ JAV pritaikytas prekybos sankcijas, rašo wccftech.com

Puslaidininkių gamintojas SMIC, masiškai gaminantis lustą „Kirin 9000S“, negalės įveikti 7 nm litografijos ribos, jei nepavyks įsigyti pažangios įrangos iš tokių įmonių kaip ASML. Tačiau ASML buvo uždrausta parduoti SMIC ar Kinijai bet kokią iš tokių mikroschemų gamybos mašinų.

Net ir tokiu atveju ataskaitoje nepateikiama išsami informacija apie tai, ar kuri nors iš šių Taivano bendrovių galėtų padėti „Huawei“ gaminti būsimus išmaniųjų telefonų, planšetinių kompiuterių ir automobilių mikroschemų rinkinius pažangesniu gamybos procesu.

Tačiau „Taiwan Times“ skelbia, kad keturios Taivano įmonės, kurios, kaip įtariama, padeda Kinijos telekomunikacijų bendrovei „Huawei Technologies Co“ kurti „infrastruktūrą slaptam mikroschemų gamyklų tinklui“, netiekia svarbiausių technologijų Kinijos klientui, kuriam JAV taiko sankcijas, antradienį pareiškė Taivano ekonomikos ministras Wang Mei-hua.

Kalbėdama su žurnalistais jis sakė, kad Taivano įstatymai draudžia vietos bendrovėms tiekti pagrindines technologijas Kinijai, o investuoti į Kinijos rinką, ir, jos žiniomis, keturios bendrovės, įvardytos ankstesniame „Bloomberg“ pranešime, netiekia „Huawei“ jokių pagrindinių technologijų ar įrangos.

Remiantis „Bloomberg“ tyrimu, keturios Taivano bendrovės, kurios „neįprastai“ bendradarbiavo su JAV sankcionuota „Huawei“, buvo lustų medžiagų perpardavėjos „Topco Scientific Co“ dukterinė įmonė, švarių patalpų, reikalingų lustų gamybai, įrangos tiekėjos „L&K Engineering Co“ dukterinė įmonė, statybų specialistės „United Integrated Services Co“ dukterinė įmonė ir cheminių medžiagų tiekimo sistemų tiekėja „Cica-Huntek Chemical Technology Taiwan Co“.

„Tuo metu, kai Kinija reguliariai grasina Taivanui kariniais veiksmais už tai, kad šis svarsto apie nepriklausomybę, būtų neįprasta, kad svarbiausios salos pramonės šakos nariai galėtų padėti JAV sankcionuotai „Huawei“ kurti puslaidininkius, kad būtų galima veiksmingai pralaužti Amerikos blokadą“, – sakoma pranešime.

Agentūra „Bloomberg“ teigė, kad JAV sankcijomis „Huawei“ imta abejoti po to, kai Kinijos įmonė rugpjūčio pabaigoje pristatė išmanųjį telefoną su pažangia Kinijoje pagaminta mikroschema, o tai sukėlė nerimą Vašingtone – JAV Kongresas paragino JAV vyriausybę visiškai nutraukti „Huawei“ ir Šanchajuje įsikūrusio sutartinio mikroschemų gamintojo „Semiconductor Manufacturing International Corp“ veiklą.

Pranešime cituojama Puslaidininkių pramonės asociacija, teigianti, kad „Huawei“, remiama Kinijos vyriausybės, sukūrė „savo šešėlinį lustų gamintojų tinklą“. Be to, „Huawei“ pasikliauja trimis mažai žinomomis Šendženio įmonėmis – „Pengxinwei IC Manufacturing Co“, „Pensun Technology Co“ ir „SwaySure Technology Co“ – kad šių bendrovių projektais pagrįstos mikroschemos būtų išleistos į rinką.

Taivano ekonomikos ministras nurodė, kad visi Taivano investuotojai Kinijoje turėtų laikytis ne tik Taivano nacionalinio saugumo įstatymų, bet ir atidžiai stebėti, ar nepažeidžia JAV eksporto kontrolės priemonių – jei jų naudojama įranga yra ribojama pagal Amerikos taisykles.

Pareigūnai priminė Taivano įmonėms apie galimą riziką, susijusią su verslu Kinijoje, ir pridūrė, kad įmonės turėtų laikytis JAV tiesioginių užsienio produktų taisyklių, kurios pirmą kartą buvo įvestos 1959 m. siekiant kontroliuoti JAV technologijų pardavimą.

Reaguodamos į „Bloomberg“ pranešimą, „United Integrated Services“ ir „Topco Scientific“ teigė, kad vykdydamos verslą Kinijoje nepažeidė jokių įstatymų.

„United Integrated Services“ teigė, kad nuo pat įkūrimo 1982 m. visa jos veikla ir investicijos Kinijoje atitiko Taivano nacionalinę politiką.

Nors Kinijos Jiangxi provincijoje įsikūrusi jos patronuojamoji įmonė „SwaySure Technology“ sudarė sutartis su „SwaySure Technology“ dėl statybos projektų Šendžene, „United Integrated Services“ teigė, kad sutartys buvo vykdomos pagal įstatymus.

Bendrovė „Topco Scientific“ teigė, kad nors praėjusių metų pradžioje ji gavo užsakymų iš „Pensun Technology“ teikti aplinkos apsaugos paslaugas, projektas nebuvo susijęs su jokiomis kritinėmis technologijomis.

„Topco Scientific“ pabrėžė, kad „Pensun Technology“ neteikė jokių puslaidininkių žaliavų ar įrangos ir pridūrė, kad tuo metu, kai buvo pasirašytos sutartys, Kinijos bendrovė nebuvo įtraukta į JAV sankcijų sąrašą. Bendrovė taip pat pareiškė, kad sutartis su „Pensun Technology“ bus tęsiama, ir įsipareigojo apdairiai apsvarstyti būsimą bendradarbiavimą su Kinijos įmone.

Bendrovės „L&K Engineering“ ir „Cica-Huntek Chemical Technology“ kol kas nepateikė komentarų apie „Bloomberg“ pranešimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.