Nepavykęs bandymas ar didelė grėsmė? Rusijos ginklas, kuris nepasiteisino nė karto, tačiau vis tiek kelia nerimą

Vakarų žiniasklaida pradėjo skelbti, kad Rusija greičiausiai ruošiasi atlikti dar vieną eksperimentinės branduolinį užtaisą galinčios gabenti sparnuotosios raketos „9M730 Burevestnik“ (NATO pavadinimas „SSC-X-9 Skyfall“) bandymą. Šis teiginys pagrįstas šių metų rugsėjo pabaigoje pasirodžiusios palydovo „Sentinel“ nuotraukomis, kuriose užfiksuota viena iš Naujosios Žemės (Rusijos salyno) poligono aikštelių, kurioje 2017–2018 m. buvo atliekami tų pačių raketų „Burevestnik“ bandomieji paleidimai.

Vienas iš bandomųjų raketos „9M730 Burevestnik“ paleidimų 2017–2018 m.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Vienas iš bandomųjų raketos „9M730 Burevestnik“ paleidimų 2017–2018 m.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Vienas iš bandomųjų raketos „9M730 Burevestnik“ paleidimų 2017–2018 m.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Vienas iš bandomųjų raketos „9M730 Burevestnik“ paleidimų 2017–2018 m.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 5, 2023, 8:01 PM

Ypač didelis aktyvumas objekte, transporto priemonė su priekaba, ant kurios pritvirtintas, kaip atrodo, raketos transportavimo ir paleidimo konteineris, taip pat du specializuoti orlaiviai, kurie 2017–2018 m. bandymų metu buvo naudojami telemetriniams duomenims rinkti per „Burevestnik“ prototipų skrydžius – dėl viso šito „The New York Times“ žurnalistai daro prielaidą, kad Rusija rengia arba jau atliko šios eksperimentinės raketos bandymus.

Branduolinės grėsmės iniciatyvos (angl. Nuclear Threat Initiative, NTI) ekspertai teigia, kad teoriškai raketa „Burevestnik“ galėtų turėti didelės galios branduolinį užtaisą ir pasižymėti skrydžio nuotoliu iki 3000 km. Ši raketa veikiau turėtų būti naudojama kaip „antrosios branduolinio smūgio bangos“ priemonė po tarpžemyninių balistinių raketų panaudojimo. Vis dėlto NTI ataskaitoje teigiama, kad 2017–2019 m. rusai atliko 13 raketos „9M730 Burevestnik“ bandymų – ir visi jie baigėsi nesėkmingai.

Šį „stebuklingą ginklą“ V.Putinas paminėjo per 2018 m. kalbą, kai išskyrė „naujais fizikiniais principais pagrįstų ginklų kūrimą“. Tačiau atidžiai perskaičius to meto rusiškus leidinius, kyla abejonių, kad „Burevestnik“ iš viso gali skraidyti, teigia „Defense Express“.

Faktas tas, kad rusų konstruktoriai nori naudoti labai specifinę energijos tiekimo sistemą, kad galėtų paleisti „9M730 Burevestnik“ – ne šiaip mini branduolinį reaktorių, o reaktorių, kuris turi įkaitinti orą iki tokios aukštos temperatūros, kad jis sukurtų reaktyvinę trauką.

Rusijos spauda pranešė, kad „9M730“ korpuso ilgis turi būti ne mažesnis kaip 12 metrų, o šios raketos kovinė galvutė dar nesukurta. Taip pat pranešta, kad bent kelių bandymų metu ši raketa nešė ne tikrą mini reaktorių, o „elektrinį imitacinį įrenginį“.

Dar viena įdomi techninė detalė – 2017–2018 m. raketos „Burevestnik“ bandymams tikriausiai galėjo būti naudojama modifikuota paleidimo sistema iš mobiliosios pakrantės raketų sistemos „4K44 Redut“.

Vakarų analitikai jau dabar įsitikinę, kad jei rusai per artimiausius kelerius metus užbaigs šį projektą, jis gali tapti vienu grėsmingiausių epizodų naujame „branduolinio ginklavimosi varžybų“ etape, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.