Nerimą kelianti žinia: svarbiausio Ukrainos tanko gali nebelikti

Ukrainai NATO sąjungininės pažadėjo (o dalį jau ir perdavė) kiek daugiau nei 300 vakarietiškų tankų: 10 „Strv 122“ iš Švedijos, 14 „Challenger 2“ iš Jungtinės Karalystės, 31 amerikiečių „M-1 Abrams“, 75 vokiečių gamybos „Leopard 2“ ir net 200 „Leopard 1“.

Modernizuotas Ukrainos tankas „T-64BV“ su modernia optine įranga ir reaktyviniais šarvais.<br>Wikimedia commons.
Modernizuotas Ukrainos tankas „T-64BV“ su modernia optine įranga ir reaktyviniais šarvais.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 9:45 PM

Trys šimtai tankų – tai gerokai per mažai, kad būtų galima perginkluoti Ukrainos brigadas, kurioms tikriausiai reikia nuo 1200 iki 1500 tankų. Taigi, buvę sovietiniai tankai, kurių šiuo metu  Ukrainos tarnyboje yra daugiausia, greičiausiai ir toliau liks pagrindiniais Ukrainos kariuomenės tankais.

Verta paklausti, kiek laiko gali užtrukti, kol Ukrainai pritrūks svarbiausių tankų „T-64BV“ – neseniai modernizuotų dyzelinu varomų tankų, kuriuos Charkove esanti Malyševo gamykla 1963–1987 m. gamino sovietų armijai ir kuriuos sovietai paliko Ukrainoje, kai 1991 m. žlugo SSRS.

Atsakymas priklauso nuo daugelio kintamųjų ir prielaidų. Pagal optimistiškiausią Ukrainos scenarijų paskutinis „T-64BV“ susprogdinamas, paimamas į nelaisvę arba beviltiškai sugadinamas 2027 m. Pagal mažiausiai optimistinį scenarijų Ukrainos „T-64BV“ nebeliks per porą metų, teigia „Forbes“.

Kai 2022 m. vasario pabaigoje Rusija pradėjo plataus masto karą su Ukraina, Ukrainos ginkluotosios pajėgos turėjo 800 šių 40 tonų sveriančių tankų, tarnaujančių aktyviojoje ar atsarginėje tarnyboje. Dar 450 „T-64“ buvo laikomi sandėliuose.

Per 21 mėnesį įtemptų kovų rusai sunaikino arba perėmė apie 400 ukrainiečių „T-64“. Malyševo gamykla rekonstruoja ir modernizuoja nenaudojamus „T-64“ – prideda modernią optinę įrangą, palydovinę navigaciją ir reaktyvinius šarvus, todėl galima daryti prielaidą, kad sandėliuose laikomi „T-64“ bus naudojami mūšio lauke.

Jei Ukrainai prireikė 21 mėnesio, kad prarastų trečdalį savo „T-64“, gali prireikti dar 42 mėnesių, kad prarastų likusius du trečdalius – tai beveik ketveri metai.

Tačiau „T-64“ su senstančiu 125 milimetrų pagrindinio pabūklo vamzdžiu yra senas ir nepakankamai galingas tankas. Modernizavimas dažniausiai jį padaro pajėgesnį – bet ne patvaresnį. Po kelių kovos metų šimtai „T-64“ gali tapti netinkamais naudoti, net jei jie išvengs didesnių pažeidimų.

Taip pat mažai tikėtina, kad Malyševo gamykla nuo nulio gamins visiškai naujus „T-64“ – nes gamykloje nevykdomi pagrindiniai metalurgijos darbai, kurių prireiktų norint pradėti visiškai naujų tankų gamybą, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.