„Facebook“ masiškai trina vartotojų įrašus – kas vyksta?

Socialinio tinklo „Facebook“ vartotojai skundžiasi dėl, jų manymu, nepagrįstai trinamų įrašų. Ši problema nėra nauja ir ją sukelia du veiksniai, sako naujienų portalo lrytas.lt kalbintas ekspertas.

Socialinio tinklo „Facebook“ vartotojai skundžiasi dėl, jų manymu, nepagrįstai trinamų įrašų.<br>123rf nuotr.
Socialinio tinklo „Facebook“ vartotojai skundžiasi dėl, jų manymu, nepagrįstai trinamų įrašų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2023, 6:21 PM

Trečiadienį paskelbtame „Facebook“ įraše visuomenininkas Danielius Lupshitzas stebėjosi, kad socialinis tinklas ištrynė įrašą, kuriame jis dėkojo „Avia Solutions Group“ už tai, kad įmonė suorganizavo skrydį iš Izraelio į Lietuvą ir parskraidino jo sūnus.

„Facebook“ nuiminėja mano padėkos postą. Kas ten Lietuvoje atsakingas? Jums ne gėda? Antisemitiniai gaivalai“, – piktinosi D.Lupshitzas.

Šio įrašo komentaruose nepasitenkinimu ir savo situacijomis dalinosi ir kiti vartotojai.

„Facebook“ nuėmė mano postą Amerikoj kuris prieš „Hamas“ ir už Izraelį. Kažkoks siaubas, kad negalima eiti prieš teroristus. Panaikino dėl „hate speech“. O kad jie naikina nekaltus žydus tai tvarkoj?“, – rašė vartotoja.

Su panašia problema skundėsi susidūrę ir kiti „Facebook“ vartotojai, pasidalinę įrašu, kuriame skelbiama informacija apie „Avia Solutions Group“ skrydį iš Izraelio.

„Pašalino. Niekšai dirba uoliai“, – rašė vartotojas ir pasidalino tai įrodančią ekrano nuotrauką.

Tuo, kad socialinis tinklas nepagrįstai trina įrašus, šeštadienį skundėsi ir Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. „Facebook“ įraše jis rašė: „Kai nėra smegenų, bet yra „dirbtinis intelektas“. „Facebook“ pašalino mano įrašą apie Lietuvos įsigytus HERSTAL kompanijos 7,62 mm kulkosvaidžius – „kaip klaidinantį“. Kurioje vietoje klaidina, kad „Herstal“ gamybos, kad belgiškas, kad 7,62 mm, ar kad Lietuva įsigijo?“

Dar viena vartotoja dalinosi, kad platforma pašalino jos įrašą, kuriame moteris ragino nepradėti ryto blogomis nuotaikomis ir pasidalino iliustracija su 8 pozityviais teiginiais, „kuriuos verta pasakyti kiekvieną rytą“.

Paaiškino, kas vyksta

Informacinių technologijų ekspertas Marius Pareščius teigia, kad įrašai pašalinami dėl „Facebook“ paleisto algoritmo ir masiško raportuotojų antplūdžio.

„Facebook“ eilinį kartą paleido algoritmą, kuris yra skirtas moderuoti viešus įrašus, jame yra sudėti raktiniai žodžiai. Taip pat „Facebook“ turi daug vartotojų, kurie raportuoja apie įrašų gerumą ar blogumą. Panašu, kad yra susikaupęs vartotojų būrys, kuris raportuoja, kas jiems nepatinka ir tai daro masiškai“, – aiškina informacinių technologijų ekspertas.

Anot M.Pareščiaus, raportuotojų darbas siekiant pašalinti tam tikrus įrašus gali būti koordinuotas.

„Įvairiais laikotarpiais atsirasdavo įvairių heiterių ir kai kuriais atvejais tų heiterių darbas yra koordinuotas. Turėjome tokių heiterių didelį kiekį „Discord“ kanaluose apie pletkus, turėjom pavienes grupes, kurios raportuoja. Lietuvoje netgi turime geruosius raportuotojus, vadinamus elfais, kurie raportuoja įvairias prorusiškas publikuojamas nesąmones.

Panašu, kad yra ne tik elfai, bet ir kažkokie kiti „negerieji“ raportuotojai, kurie taip pat koordinuodami savo veiksmus raportuoja kažkokį turinį, kuris jiems arba jų koordinatoriui nepatinka, ir dėl to „Facebook“ algoritmai trina įrašus“, – pasakoja ekspertas.

Ekspertas pažymi, kad sulaukus raportuotojų skundų, „Facebook“ gali atlikti du veiksmus. „Facebook“ įrašus arba ištrina, arba kai kuriais atvejais to įrašo matomumą sumažina iki minimumo – t. y. jis nuo 100 proc. gali nukristi iki 2 proc.“, – pažymi M.Pareščius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.