Ukrainoje pastebėta tikra rusiškos karinės technikos retenybė

Mūšio lauke Ukrainoje pastebėtos kai kurios unikalios Rusijos karinės transporto priemonės

 Pranešama, kad Ukrainoje pastebėtas šarvuotas transporteris „BTR-90“.<br> A. Chtopotovo nuotr.
 Pranešama, kad Ukrainoje pastebėtas šarvuotas transporteris „BTR-90“.<br> A. Chtopotovo nuotr.
 Pranešama, kad Ukrainoje pastebėtas šarvuotas transporteris „BTR-90“.
 Pranešama, kad Ukrainoje pastebėtas šarvuotas transporteris „BTR-90“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 8:48 PM

Pranešama, kad Ukrainoje pastebėtas šarvuotas transporteris „BTR-90“, kurį Rusija iškonservavo iš 38-ojo mokslinių tyrimų instituto Kubinkoje saugyklos.

Karinis analitikas Andrijus Tarasenka, tyrinėjantis TSRS ir šiuolaikinės Rusijos šarvuotosios technikos istoriją, paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti retas „BTR-90“ su baltu „V“ simboliu, užrašytu ant korpuso priekio ir šonų.

„BTR-90“ į Rusijos ginkluotąsias pajėgas priimtas 2008 m. birželio 9 d. Rusijos Federacijos gynybos ministro įsakymu Nr. 324, tačiau jis nebuvo gaminamas serijiniu būdu“, – socialiniame tinkle „X“ rašė A. Tarasenka.

Teigiama, kad karinis transporteris buvo didesnės Rusijos kovinės technikos, įskaitant tankus, kolonos Ukrainoje dalis.

Akivaizdu, kad Rusijos modernių šarvuotų transporto priemonių atsargos taip sumažėjo, kad į mūšį buvo mestas net muziejui paruoštas šarvuotas transporteris – vien tam, kad būtų galima papildyti reikiamą skaičių.

„BTR-90“, geriau žinomas kaip „Rostok“, yra Rusijoje sukurtas ratinis šarvuotas transporteris, suprojektuotas 1993 m. ir pirmą kartą viešai parodytas 1994 m.

„BTR-90“ turi standartinę sovietmečiu pagamintų „BTR-80“ šeimos transporto priemonių vidaus sąrangą. Jo variklio skyrius yra korpuso gale. Vairuotojas sėdi korpuso priekyje, bokštelio valdymo įtaisai ir karių skyrius yra viduryje.

Ši karinė mašina turi šiek tiek didesnį ir aukštesnį korpusą nei ankstesnis „BTR-80“ – tačiau niekada nebuvo pradėta gaminti masiškai: 2011 m. spalį Gynybos ministerija atsisakė pirkti daugiau „BTR-90“ ir neįtraukė jų į valstybinės ginkluotės programos iki 2020 m. sąrašą – o taip pat atsisakė „BTR-90“ eksporto.

Parengta pagal „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.