Izraelis prarado sunkiausią ir geriausiai apsaugotą šarvuotį pasaulyje – jis atsidūrė „Hamas“ rankose

Kai spalio 7 d. „Hamas“ smogikai pralaužė sieną tarp Izraelio ir Gazos Ruožo jie greitai užėmė Izraelio kariuomenės bazę Nahal Ozo mieste, rašo „Forbes“.

Šarvuotasis transporteris „Namer“ pratybų mėtu.<br>Wikimedia commons.
Šarvuotasis transporteris „Namer“ pratybų mėtu.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2023, 7:33 PM

Užėmę bazę smogikai pagrobė apie tuziną „Achzarit“ – itin sunkių šarvuotųjų transporterių, sumontuotų ant tankų „T-55“, kuriuos Izraeliečiai užgrobė iš arabų, važiuoklių.

Tačiau 49 tonas sveriantys „Achzarit“ nebuvo sunkiausi „Hamas“ užgrobti šarvuotieji transporteriai Nahal Oze. Smogikai taip pat pagrobė bent vieną „Namer“ – šarvuotį, kuris vadinamas sunkiausiai ir geriausiai apsaugotu transporteriu pasaulyje.

70 tonų sveriantis „Namer“ yra didžiulis. Tik keletas tankų šiek tiek pranoksta „Namer“ svoriu: pavyzdžiui, naujausias amerikiečių „M-1A2“.

Tačiau „M-1A2“ bokštelis ir pagrindinis pabūklas sudaro bent trečdalį jo svorio, o „Namer“ turi nuotoliniu būdu valdomą kulkosvaidį, kuris sveria mažiau nei dvi tonas, todėl beveik visą šarvuočio svorį lemia tranporterio apsauga. Šarvuotyje po keramikos, plieno ir nikelio sluoksniais slepiasi sprogstamieji reaktyviniai šarvai.

„Namer“ yra unikalus izraelietiškas transporteris, pradėtas kurti po 1982 m. Izraelio karo Libane. Kai 1982 m. Izraelio brigados įžengė į Tyro miestą, jų laukė palestiniečių prieštankinių raketų komandos.

Izraelio gynybos pajėgų šarvuotieji transporteriai „M-113“ buvo lengvi taikiniai palestiniečių raketsvaidininkams, kurie greitai sunaikino kelis 14 tonų sveriančius šarvuočius.

1960-ųjų „M-113“ su plonais aliuminio šarvais buvo ir tebėra prastai apsaugotas nuo prieštankinės ugnies. Šią sunkią pamoką izraeliečiai iš naujo išmoko 2014 m., kai „Hamas“ kovotojai raketine granata pataikė į Izraelio gynybos pajėgų (IDF) „M-113“ ir nukovė septynis kareivius.

Po 1982 m. karo Izraelio kariuomenė buvo pasiryžusi vėl paversti šarvuotus transporterius svarbiais mūšio lauke – jie turėjo tapti daug sunkesni – todėl ji sukūrė šarvuočius „Achzarit“.

Tačiau „Achzarit“ buvo tik laikina priemonė. Kariuomenė siekė, kad jos naujasis tankas „Merkava“ taptų naujo, dar sunkesnio šarvuotojo transporterio „Namer“ pagrindu.

„Namer“ kūrimas buvo ilgas ir vertinamas prieštaringai. Tačiau šarvuotis įrodė savo vertę, kai pirmieji du egzemplioriai dalyvavo 2008 m. Gazos kare. O po šešerių metų, kai vėl buvo pradėtas karas su „Hamas“, izraeliečiai naudojo net 120 šių šarvuočių.

Pranešama, kad per 2014 m. Izraelio įsiveržimą į Gazos Ruožą itin sunkūs transporteriai atrėmė raketų smūgius.

Spalio 7 d. „Hamas“ užgrobtas „Namer“ yra pirmasis „Namer“, kurio Izraelio pajėgos neteko kovoje. Iškalbinga tai, kad šį praradimą lėmė ne raketa, o slapta teroristų ataka.

Izraelio brigados, sutelktos palei sieną su Gazos Ruožu, turi apie 300 „Namer“, tikimasi netrukus pamatyti ir juos kovoje, teigia „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo