Privatumo apsauga televizoriuje: kodėl jos reikia?

Tobulėjant technologijoms, jų privalumais vis dažniau naudojamės ir savo privačioje erdvėje – namuose. Esame įpratę rūpintis mobiliuoju įrenginiu ar kompiuteriu, tačiau kaip dažnai susimąstome apie kitų išmaniųjų įrenginių, pavyzdžiui, televizorių apsaugą? „Samsung Electronics Baltics“ produktų treneris Tomas Alešiūnas pataria, kaip užtikrinti savo privatumą ir pasirūpinti maksimalia išmaniojo televizoriaus apsauga.

Esame įpratę rūpintis mobiliuoju įrenginiu ar kompiuteriu, tačiau kaip dažnai susimąstome apie kitų išmaniųjų įrenginių, pavyzdžiui, televizorių apsaugą?<br>123rf nuotr.
Esame įpratę rūpintis mobiliuoju įrenginiu ar kompiuteriu, tačiau kaip dažnai susimąstome apie kitų išmaniųjų įrenginių, pavyzdžiui, televizorių apsaugą?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2023, 2:10 PM, atnaujinta Oct 17, 2023, 2:11 PM

Išmanieji televizoriai – vartai į jūsų asmeninį gyvenimą

Praėjo laikai, kai televizorius buvo įrenginys vien televizijai žiūrėti. Šiuolaikiniuose televizoriuose yra įdiegtos išmaniosios funkcijos, o didžiają dalį turinio transliuojame internetu. Todėl itin svarbu pasitelkti priemones apsaugoti visą savo asmeninę informaciją – žiūrėjimo įpročius, naršymo istoriją, buvimo vietą, pokalbius ir kt. Neteisėtai trečiųjų šalių rankose atsidūrus šiai informacijai, vartotojams kyla grėsmė patirti finansinius nuostolius ar net tapatybės vagystę.

Neretai išmanieji televizoriai yra prijungti ir prie kitų namuose esančių įrenginių, ar apskritai, visos išmaniųjų namų valdymo sistemos – dėl šios priežasties ypač svarbu imtis tinkamų saugumo priemonių, kad apsaugotumėte asmeninę informaciją visuose daiktų interneto (IoT) įrenginiuose.

Saugumo spragų panaikinimas

Išmanieji televizoriai, kaip ir bet kuris kitas prijungtas įrenginys, gali tapti įsilaužėlių taikiniu. Vartotojai, nenorintys nukentėti, turėtų laikytis televizorių gamintojų rekomendacijų ir patarimų.

Anot T.Alešiūno, norint apsaugoti savo asmeninę informaciją, reikia vadovautis šiomis rekomendacijomis:

  1. Peržiūrėkite privatumo nustatymus. Pradėkite nuo išmaniojo televizoriaus privatumo nustatymų peržiūros ir koregavimo. Išjunkite visas funkcijas, kuriomis nesinaudojate, pavyzdžiui, balso atpažinimo ar automatinio turinio rekomendacijų funkcija.
  2. Naudokite virtualųjį privatųjį tinklą (VPN). VPN užšifruoja jūsų interneto ryšį, todėl trečiosioms šalims sunkiau sekti jūsų veiklą internete. Naudodami VPN galite pridėti papildomą išmaniojo televizoriaus saugumo lygį.
  3. Nuolat atnaujinkite programinę įrangą. Reguliariai atnaujinkite televizoriaus programinę įrangą, kad joje būtų įdiegti saugumo atnaujinimai.
  4. Išjunkite automatinį dalijimąsi duomenimis. Daugelyje išmaniųjų televizorių yra galimybė išjungti automatinį duomenų rinkimą ir bendrinimą. Išjunkite šią funkciją, kad galėtumėte geriau kontroliuoti, kokia informacija siunčiama iš televizoriaus.
  5. Apsvarstykite galimybę naudoti išorinius privatumo įrenginius. Pavyzdžiui, kamerų dangtelius ir mikrofonus, kurie gali fiziškai blokuoti garso ir vaizdo duomenų rinkimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.