Didžiausias smūgis Rusijos oro pajėgoms: teigia, kad oro uostuose sunaikinta žymiai daugiau sraigtasparnių ​Pirmą kartą panaudojo galingą amerikiečių raketą

Pirmojo Ukrainos smūgio amerikiečių tiekiamomis raketomis „M39“ žala greičiausiai buvo didesnė, nei iš pradžių teigė Ukrainos gynybos ministerija, rašo „Forbes“.

Per ataką apgadintas rusų sraigtasparnis.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Per ataką apgadintas rusų sraigtasparnis.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-24 11:25

Ukrainiečiai teigė, kad per spalio 17 d. ataką, kurios metu, kaip pranešama, trys raketos „M39“ pataikė į oro uostus prie Berdiansko pietų Ukrainoje ir Luhansko srityje rytuose, buvo sunaikinti devyni Rusijos sraigtasparniai.

Iš tikrųjų, remiantis atvirųjų šaltinių žvalgybos specialistų „GeoConfirmed“ atlikta komercinių palydovinių vaizdų analize, „M39“ ataka iš rikiuotės išvedė 21 sraigtasparnį.

„Tai tikriausiai didžiausias smūgis Rusijos karinėms oro pajėgoms nuo karo pradžios“, – komentavo „GeoConfirmed“.

Antroji analizė, kurią atliko Ukrainos analitikų komanda „Frontelligence Insight“, sutampa su „GeoConfirmed“ vertinimu. „Nors jų skaičius šiek tiek viršija mūsų komandos viešai skelbiamą įvertinimą, svarbu pažymėti, kad jų įvertinimas pagrįstas svariais argumentais.“

Siekdami patvirtinti, kad sraigtasparnis sunaikintas arba smarkiai apgadintas, analitikai ieškojo palydovinių vaizdų, kuriuose aplink vietą, kurioje neseniai stovėjo sraigtasparnis, matomos degimo žymės. Jie sugretino antžeminius vaizdus su nuotraukomis ir vaizdo įrašais iš Rusijos socialinės žiniasklaidos – ir taip pat ieškojo įrodymų, kad rusai iš oro uostų išgabeno apgadintus ir neskraidančius sraigtasparnius.

Kai kurie stebėtojai suabejojo analitikų skaičiavimais. „Sunkumų kyla dėl ribotų komercinių vaizdų, kurių raiška nepakankama, kad būtų galima aptikti šimtus mažų degimo žymių aplink sraigtasparnius Berdianske, – pripažino „Frontelligence Insight“. – Luhansko oro uosto atveju tai padaryti daug lengviau, nes iš mūsų didesnės raiškos vaizdų tai aiškiai matyti.“

„GeoConfirmed“ pabrėžė, kad jos suskaičiuotas skaičius, nors galbūt ir šokiruojančiai didelis, atitinka raketos „M39“ naikinamąją galią.

Taktinė raketų sistema (ATACMS) „M39“ yra dvi tonas sverianti, 4 metrų ilgio balistinė raketa su kietojo kuro raketiniu varikliu ir kasetinio tipo kovine galvute, kurioje yra 950 vienetų submunicijos. Paleidžiama iš vikšrinės arba ratinės paleidimo sistemos, ši 1990-ųjų metų gamybos raketa nuskrieja iki 160 km.

Raketai krentant į taikinį, ji sukasi ir išbarsto 950 plieno ir volframo bombų. Kiekvienos submunicijos sprogstamoji galia prilygsta rankinės granatos sprogstamajai galiai.

Kasetinio tipo kovinė galvutė puikiai tinka smogti dideliems objektams, kuriuose gausu neapsaugotos įrangos. Pavyzdžiui, į oro uostą su lėktuvais, sraigtasparniais, degalų talpyklomis ir pagalbine įranga.

Tiksliai nukreipus „M39“ į tokio dydžio oro uostą, koks yra prie Berdiansko, pusė jo ploto bus apšaudyta submunicija. „Visas šis oro uostas nusėtas mažomis skylutėmis“, – teigia „GeoConfirmed“.

Vien iš Berdiansko rusai skraidino dešimtis sraigtasparnių: gali būti, kad kai lijo bombų lietus, dauguma jų buvo ant žemės.

„M39“ puikiai tinka naikinti sraigtasparnius, o rusai ukrainiečiams pasiūlė idealius taikinius: du oro uostus, esančius mažiau nei už šimto kilometrų nuo fronto linijos, kuriuose buvo daug sraigtasparnių, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.