Nuo rugsėjo pabaigos NKSC jau blokavo 1,6 tūkst. portalų svetainių ir jų socialinių tinklų klonų

Nuo rugsėjo pabaigos, kai prasidėjo Interneto žiniasklaidos asociacijos (IŽA) ir Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) akcija „Stop portalų klonams“, NKSC jau blokavo 1600 portalų svetainių ir jų socialinių tinklų klonų.

 Nuo rugsėjo pabaigos, kai prasidėjo Interneto žiniasklaidos asociacijos (IŽA) ir Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) akcija „Stop portalų klonams“, NKSC jau blokavo 1600 portalų svetainių ir jų socialinių tinklų klonų.<br>123rf iliustr.
 Nuo rugsėjo pabaigos, kai prasidėjo Interneto žiniasklaidos asociacijos (IŽA) ir Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) akcija „Stop portalų klonams“, NKSC jau blokavo 1600 portalų svetainių ir jų socialinių tinklų klonų.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2023, 8:37 AM, atnaujinta Oct 25, 2023, 8:46 AM

„To nebūtų be šalies gyventojų sąmoningumo ir pilietiškumo pranešant į „vieną langelį“ apie įtartinus puslapius ir paskyras. Kibernetinio saugumo ekspertai, gavę informaciją apie portalo kopiją, nedelsiant imasi priemonių“, – teigia IŽA atstovai.

„Kviečiame ir toliau išlikti budriais, kritiškais ir kilus įtarimams pranešti el. paštu cert@nksc.lt arba telefonu 1843“, – raginama asociacijos pranešime.

Visgi, IŽA pirmininkė Lina Bušinskaitė pastebi, kad dabartinis teisinis reguliavimas yra nepakankamas, siekiant sklandžiai blokuoti interneto erdvėje plintančius klonus. Todėl asociacija siūlo suteikti daugiau įgaliojimų NKSC.

„IŽA siūlo keisti Visuomenės informavimo įstatymą ir suteikti daugiau įgaliojimų Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui (NKSC) blokuoti portalų ir jų paskyrų socialiniuose tinkluose klonus, gavus Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos, Lietuvos policijos patvirtinimus, kad tai netikra žiniasklaidos priemonė. Apie šiuos siūlymus buvo diskutuota seimo Kultūros komitete, sutarta, kad būtini pokyčiai kuo greičiau. Tikimasi, jog tai pavyks padaryti dar šio rudens Seimo sesijos metu“, – sako Lina Bušinskaitė.

IŽA vasarą kreipėsi į atsakingas šalies institucijas kviesdama imtis visų įmanomų priemonių ir užkirsti kelią sparčiai plintančiai internetinių piktavalių praktikai „klonuoti“ naujienų portalus ir jų paskyras socialiniuose tinkluose, kurių plagiatai naudojami ne tik apgaudinėti gyventojus, siekiant iš jų pasipelnyti išviliojant pinigus, bet ir gali pakenkti šalies nacionaliniam saugumui.

Rugsėjo 29 dieną Lietuvoje startavo pirmoji socialinė iniciatyva skaitmeninės žiniasklaidos rinkoje, kuria siekiama fiksuoti socialinių tinklų erdvėje atsirandančius portalų klonus ir jų veiklą užkardyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.