Tapo žinoma, kur Ukraina gali naudoti ATACMS raketas

JAV gynybos departamentas paskelbė, kur Ukraina gali naudoti JAV taktines balistines raketas ATACMS.Pasak Pentagono spaudos sekretoriaus brigados generolo Patricko Ryderio, šie ginklai turėtų būti naudojami tik Ukrainos teritorijoje.

 Pentagonas atsisakė įvardyti tikslų ATACMS raketų, kurios buvo perduotos Ukrainai kaip karinės pagalbos dalis, skaičių.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Pentagonas atsisakė įvardyti tikslų ATACMS raketų, kurios buvo perduotos Ukrainai kaip karinės pagalbos dalis, skaičių.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Ukrainoje pradėtų naudoti ATACMS raketų operacijų zona.<br> „Militarnyj“ iliustr.
 Ukrainoje pradėtų naudoti ATACMS raketų operacijų zona.<br> „Militarnyj“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 26, 2023, 9:24 AM

Pentagonas taip pat atsisakė įvardyti tikslų ATACMS raketų, kurios buvo perduotos Ukrainai kaip karinės pagalbos dalis, skaičių.

„Negaliu kalbėti apie konkrečius duomenis, kiek ATACMS perdavėme, tačiau, kaip ir visos kitos sistemos bei įranga, kurią perdavėme Ukrainai, užtikrinome, kad ji bus naudojama suverenioje Ukrainoje, siekiant atsiimti ir apginti suverenią Ukrainos teritoriją“, – sakė P. Ryderis.

Kaip jau buvo pranešta anksčiau, spalio 17 d. laikinai okupuoto Berdiansko ir Luhansko oro uostams smogė balistinės raketos „M39 ATACMS“ su kasetinėmis kovinėmis galvutėmis.

JAV raketų panaudojimą patvirtino ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. „Šiandien esu ypač dėkingas Jungtinėms Valstijoms. Mūsų susitarimai su prezidentu J. Bidenu yra įgyvendinami. Jie įgyvendinami labai tiksliai – ATACMS pasiteisino. Šlovė Ukrainai“, – sakė V. Zelenskis.

Patys Rusijos propagandistai pripažįsta, kad po smūgio okupuotame Berdianske esančiame oro uoste skaudžiai nukentėjo karinės aviacijos pilotai.

„The Washington Post“ šaltinių teigimu, „pastarosiomis dienomis į Ukrainą buvo slapta išsiųstas nedidelis skaičius raketų, kad būtų sustiprintas Kijevo gebėjimas suduoti tolimojo nuotolio smūgius Rusijos pajėgoms svarbiame kontrpuolimo etape“.

WP teigimu, Ukraina „jau seniai ieškojo“ raketos „žemė-oras“, kuri galėtų smogti Rusijos kariuomenės pozicijoms toli už fronto linijos.

Ukrainos gautų ATACMS raketų su kasetinėmis kovinėmis galvutėmis veikimo nuotolis yra iki 165 km. Spalio 19 d. užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad Jungtinės Valstijos reguliariai tieks Ukrainai taktines balistines raketas ATACMS.

Parengta pagal „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.