Koks yra pats baisiausias siaubo filmas? Štai, ką parodė mokslinis tyrimas

Naujas tyrimas parodė, kad ne visi siaubo filmai yra vienodai gąsdinantys.

Naujojo tyrimo dalyviams, žiūrintiems specialius kino seansus, buvo pritvirtinti širdies ritmo matuokliai, todėl tyrėjai galėjo nustatyti, kurie filmai sukelia daugiau baimės ir jaudulio.<br>123rf nuotr.
Naujojo tyrimo dalyviams, žiūrintiems specialius kino seansus, buvo pritvirtinti širdies ritmo matuokliai, todėl tyrėjai galėjo nustatyti, kurie filmai sukelia daugiau baimės ir jaudulio.<br>123rf nuotr.
 Baisiausių filmų sąrašas.<br> Ekrano nuotr.
 Baisiausių filmų sąrašas.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 31, 2023, 4:01 PM, atnaujinta Oct 31, 2023, 4:14 PM

Naujojo tyrimo dalyviams, žiūrintiems specialius kino seansus, buvo pritvirtinti širdies ritmo matuokliai – todėl tyrėjai galėjo nustatyti, kurie filmai sukelia daugiau baimės ir jaudulio.

Komanda nustatė, kad baisiausia scena yra filme „Insidious“ (liet. „Tūnąs tamsoje“), o labiausiai gąsdinantis visų laikų filmas yra „Sinister“ (liet. „Grėsmingas“).

Nors tyrime nepaminėta, kuri „Insidious“ filmo dalis labiausiai virpino žmonių širdis, tikėtina, kad tai „Demono kampe“ scena, rašo „Daily Mail“.

Tyrimo rezultatai yra projekto „Science of Scare Project“, kurio metu per pastaruosius ketverius metus buvo renkami baisiausi filmai, dalis.

Tiriamųjų grupę sudarė 250 dalyvių, kuriems kiekvieno filmo metu buvo prijungti širdies ritmo monitoriai, stebintys jų gyvybines funkcijas.

Šių metų eksperimento metu buvo vertinami širdies ritmas ir širdies ritmo svyravimai. Pirmuoju matuojami dūžiai per minutę, o antruoju skaičiuojami dūžiai milisekundėmis.

„Kuo didesnis širdies ritmo (BPM) rodiklis, tuo labiau filmas kaitino mūsų žiūrovų kraują – o tai yra susijaudinimo ir baimės rodiklis, – pasakoja „Science of Scare Project“ autoriai. – Kita vertus, širdies ritmo svyravimai (HRV) matuoja laiką tarp kiekvieno širdies dūžio. Kuo mažesnė širdies ritmo dispersija, tuo labiau įsitempę buvo mūsų auditorijos nariai, o tai yra geras baimės ir įtampos augimo rodiklis.“

Komanda sujungė gautus abiejų tyrimų rezultatus ir sukūrė 100 balų baimės matavimo skalę.

„Palyginimui, „Šreko“ „išgąsčio balas“ yra 3 iš 100“, – teigia tyrėjai.

Remdamiesi šiais matavimais, projekto vadovai nustatė, kad 2012 m. Scotto Derricksono siaubo filmas „Sinister“ yra baisiausias kada nors sukurtas filmas. Filme pasakojama apie tikrais nusikaltimais pagrįstų knygų rašytoją Ellisoną Oswaldą, išgyvenantį nuosmukį po to, kai daugiau nei dešimtmetį nesukūrė bestselerio.

Jis nusprendžia rašyti apie neišaiškintą šeimos nužudymą. Jauniausias vaikas buvo pagrobtas ir niekada nesurastas, o kiti keturi šeimos nariai – du vaikai, mama ir tėtis – buvo pakarti sode ant medžio. Ellisonas imasi ne tik tyrinėti savo naująjį projektą – jis su savo šeima persikrausto į namą, kuriame buvo įvykdytos žmogžudystės.

Ten jis aptinka dėžę su juosotmis ir projektoriumi. Paleidęs nekaltai pavadintus ritinėlius, jis sužino, kad tai – vaizdai, kuriuose užfiksuoti penkių šeimų nužudymai per pastaruosius 50 metų. Ėmęsis misijos išspręsti šią bylą, Ellisonas mano, kad šiurpą keliančius veiksmus įvykdė serijinis žudikas. Tačiau netrukus jis ir jo šeima išsiaiškina, kad už žmogžudysčių slypi kai kas grėsmingesnio.

Pasak projekto tyrėjų, „žiūrint filmą, žiūrovų širdies susitraukimų dažnis padidėjo 34 procentais: nuo 64 iki 86 dūžių per minutę per visą filmą, o baisiausiu filmo momentu širdies ritmas pakilo iki 131 dūžio per minutę“.

„HRV tarp žiūrovų sumažėjo 21 proc. – tai antras mažiausias rodiklis iš visų sąraše esančių filmų, o tai rodo, kad puikiai subalansuotos stulbinančios akimirkos ir įtampos augimas“, – nurodo tyrėjai.

Abiejų šių dalykų visuma leido filmui „Sinister“ gauti 96 balus iš 100 galimų.

Nors „Insidioys“ užėmė ketvirtą vietą pagal baisumą, tyrėjai nustatė, kad filme yra baisiausia scena siaubo filmų istorijoje.

Pastarojo filmo siužeto centre – sutuoktinių pora, kurios sūnus nepaaiškinamu būdu patenka į komos būseną ir tampa įvairių demoniškų būtybių talpykla astralinėje plotmėje.

Raudonas demonas su kanopomis ir nagais – tai piktoji būtybė, bandanti įveikti komos ištiktą Daltoną.

Per baisiausią sceną berniuko močiutė pasakoja jo tėvams apie tai, kaip išgirdo baisų balsą, sklindantį iš jo kambario, kuris jai pasakė, kad jam reikia Daltono.

Lorraine Lambert bepapasakojant šią istoriją savo sūnui Joshui Lambertui ir jo žmonai Renai Lambert, virš Josho peties staigiai pasirodo raudonasis demonas.

Parengta pagal „Daily Mail“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.