Žiema keis karo Ukrainoje eigą: ko tikėtis artėjant šaltajam sezonui?

Žiema Rytų Europoje jau seniai ir istoriškai seniai sugadina karines operacijas. Iš tiesų, nuo seniausių laikų šio regiono kariškiai turėjo planuoti su žiema susijusį itin didelį šaltį, gausų snygį ir apledėjusį reljefą – arba rizikuoti, kad jų operacijos žlugs. Artėjant žiemai tai neabejotinai bus aktualu Ukrainai ir Rusijai. Kadangi tai jau antroji karo žiema, abi šalys yra pasirengusios susidoroti su sezono sunkumais ir išnaudoti juos savo naudai, rašo „Forbes“.

Karas Ukrainoje.<br>Imago / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Imago / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2023, 9:14 PM

Žiema Rytų Europoje sudaro milžiniškų kliūčių didelio masto karinėms operacijoms. Oro sąlygos apsunkina karinių mašinų judrumą – nes joms sunku judėti apsnigtu ir užšalusiu paviršiumi. Be to, senesni dyzeliniai varikliai, būdingi daugumai karinių mašinų, žiemą dėl šaltos temperatūros kelia daugiau techninių problemų. Tuo tarpu pėstininkų kariai susiduria su savais iššūkiais, nes jų ištvermė yra mažesnė, matomumas ribotas, o su šalčiu susijusių sužeidimų rizika padidėja.

Be to, žiemą padidėja logistiniai kovinių operacijų reikalavimai. Sumažėjus temperatūrai, fronto daliniams reikia gerokai daugiau maisto ir degalų atsargų. Be to, šaltesnėmis sąlygomis karinėms mašinoms reikia daugiau priežiūros ir atsarginių dalių. Šių svarbiausių atsargų pristatymas tampa pavojingas dėl apsnigtų ir apledėjusių kelių. Kai keliai tampa pravažiuojami, aprūpinimo konvojus gali važiuoti tik nuvalytais keliais, todėl jis tampa pažeidžiamas priešo artilerijos.

Žiema taip pat kenkia karių moralei. Dėl didelio šalčio ir atšiaurių sąlygų gyvenimas mūšio lauke tampa sudėtingu, todėl kariai patiria nušalimų, hipotermijos ir kitų su šalčiu susijusių sužeidimų. Bėgdami nuo gamtos stichijų, kariai glaudžiasi patalpose, todėl greitai plinta ligos. Ilgalaikis diskomfortas kariams sukelia beviltiškumo jausmą ir mažina jų ryžtą. Be to, žiemos tamsa sustiprina izoliacijos jausmą, sustiprina emocinę įtampą dėl atsiskyrimo nuo artimųjų šventiniu laikotarpiu.

Nepaisant šių iššūkių, Ukrainos kontrpuolimas greičiausiai tęsis, nors ir lėčiau. Užuot vykdžiusi plataus masto puolimus, Ukraina daugiausia dėmesio skirs tiksliniams smūgiams, kad sudarytų sąlygas didesniems puolimams pavasarį. Tokie tiksliniai smūgiai gali būti greiti, todėl bus sunaudojama mažiau išteklių ir kariai turėtų patirti mažiau atšiaurių sąlygų. Be to, vykdant šiuos smūgius gali būti naudojami bepiločiai orlaiviai ir panašios sistemos, kad kariai būtų mažiau veikiami gamtos stichijų. Kaip ir praėjusiais metais, šios operacijos bus nukreiptos prieš Rusijos tiekimo linijas, taip dar labiau sumažinant Rusijos mobilumą, didinant logistikos problemas ir mažinant karių moralę.

Be to, žiemos laikotarpio „sąstingis“ suteikia ukrainiečiams galimybę treniruotis su užsienio karinės pagalbos suteikta įranga ir integruoti šias priemones į savo dalinius. Pranešama, kad Ukrainos pajėgos gavo visus tankus „M1 Abrams“, kuriuos tikėtasi gauti iš Jungtinių Valstijų, taip pat įvairias šarvuotas karines mašinas, oro gynybos sistemas, bepiločius orlaivius ir kovos su bepiločiais orlaiviais sistemas. Norint, kad šios sistemos būtų veiksmingos kovoje, būtina atlikti tinkamus apmokymus. Sumažėjus operaciniam tempui Ukrainos pajėgos galės mokytis naudotis šiomis sistemomis, integruoti jas į savo dalinius ir kurti naujas taktikas, kad geriau išnaudotų naująsias technologijas.

Galima numanyti, kad rusai pasinaudos sulėtėjusiu Ukrainos kontrpuolimu ir sustiprins savo pozicijas. Šis sąstingis suteiks galimybę Rusijos pajėgoms įrengti naujus minų laukus ir kliūčių ruožus. Be to, tai leis Rusijos kariniam-pramoniniam kompleksui pasivyti gamybą ir išspręsti pagrindinius ginkluotės trūkumo, įskaitant amuniciją, klausimus. Rusijos kariuomenė taip pat pasinaudos šiuo sulėtėjusiu tempu, kad sukurtų ir įdiegtų naujas elektroninės kovos, bepiločių orlaivių ir kovos su bepiločiais orlaiviais technologijas, kurios atlieka svarbų vaidmenį Rusijos taktikoje. Rusijos tikslas – iki pavasario turėti gerai aprūpintus dalinius, įtvirtintus už tvirtų gynybinių užkardų ir aprūpintus naujausiomis technologijomis, kad jie galėtų veiksmingai atremti bet kokį galimą Ukrainos puolimą.

Kitas su žiema susijęs klausimas yra susijęs su gyventojų parama. Praėjusią žiemą Rusija surengė kibernetines ir raketines atakas prieš Ukrainos infrastruktūrą, dėl kurių nacionalinis energetikos tinklas atsidūrė ties kritine riba. Esant žemai temperatūrai, šildymo trūkumas gali susilpninti Ukrainos gyventojų ryžtą, todėl panašaus puolimo tikimasi ir šiemet. Tačiau ukrainiečiai dėjo pastangas sutvirtinti savo elektros tinklą, kad jis būtų atsparesnis Rusijos atakoms. Rusai greičiausiai ir toliau bandys pasinaudoti žiema, kad susilpnintų tarptautinę paramą Ukrainai. Kaip ir praėjusią žiemą, Rusijos žiniasklaida tikriausiai pradės kampanijas, kuriose bus teigiama, kad padidėjusios energijos kainos visoje Europoje yra susijusios su parama Ukrainai, taip atgrasant nuo karinės pagalbos.

Kitaip nei daugelis istorinių kariuomenių, Rusija ir Ukraina nėra linkusios stabdyti savo konflikto žiemą. Vietoj to abi pusės koreguos savo taktiką, kad įveiktų atšiaurią Rytų Europos žiemą ir strategiškai pasirengtų artėjančiam pavasariui. Ši žiema suteikia vertingą galimybę laikinai sulėtinti taktines operacijas. Kuri pusė sugebės efektyviai pasinaudoti šia galimybe, įgis pranašumą atėjus pavasariui, teigia „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.