Pirmą kartą Ukrainos mūšio lauke užfiksuotas legendinis amerikiečių tankas

Internete pasirodė pirmoji nuotrauka, kurioje užfiksuotas Ukrainoje tarnaujantis amerikiečių gamybos tankas „M1 Abrams“, praneša „Forbes“.

JAV tankas „M1A1 Abrams“.<br>Wikimedia commons.
JAV tankas „M1A1 Abrams“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2023, 7:45 PM

Nežinoma, kada ir kur nuotrauka daryta, nors purvas – galimas artėjančios drėgnos žiemos rezultatas – rodo, kad ji daryta visai neseniai, o tai, anot portalo, reiškia geriausi Ukrainos tankai atvyko į fronto liniją (arba netoli jos).

Nors 31 tankas „M1“, kurį Jungtinės Valstijos iki šiol padovanojo Ukrainos karo veiksmams iš esmės nepakeis karo dinamikos, ankstesnė Ukrainos patirtis su Vakarų šalyse pagamintais tankais rodo, kad daug mažiau tankistų žus kovodami su „M1“, nei žūtų, jei jie į mūšį vyktų sovietiniais tankais, kurie vis dar sudaro didžiąją dalį Ukrainos tankų pajėgų ir visas Rusijos tankų pajėgas.

Taip yra todėl, kad „M1“ ir jam giminingi NATO tankai – vokiečių „Leopard 2“ ir britų „Challenger 2“ – yra sukurti apsaugoti. Svarbiausia tai, kad jie daugiausia amunicijos laiko specialiai suprojektuotuose skyriuose, taip siekiant apsaugoti tanko įgulą.

Ne veltui per 22 mėnesius trukusį platesnį Rusijos karą su Ukraina atsirado memų apie rusų tankus – šimtus jų – „dalyvaujančius bokštelių mėtymo varžybose“. Tiesioginiai smūgiai į sovietų sukurtus tankus dažnai jų bokštelius kaip raketas iškelia šimtus metrų į orą, o įgulų nariai būna stipriai sužaloti ar miršta.

Pirmosios Ukrainos vakarietiškų tankų siuntos – 71 „Leopard 2“ ir 14 „Challenger 2“ – jau išgelbėjo daug gyvybių. Rusai nukovė vieną „Challenger 2“ – pranešama, kad įgula liko gyva. Jie išvedė iš rikiuotės tuziną „Leopard 2“ – dauguma jų įgulų, tikriausiai, taip pat išgyveno.

„M1 Abrams“

„M1 Abrams“ yra vienas sunkiausių šiuolaikinių tankų, kurio kovinis svoris viršija 62 tonas. Kartu tai pirmoji kovinė mašina, kurioje panaudota daug naujoviškų sprendimų, įskaitant kompiuterizuotą ugnies valdymo sistemą ir nuo įgulos atskirtą šaudmenų saugyklą.

Tankas pagamintas pagal klasikinę schemą: vairuotojo vieta yra transporto priemonės priekyje, kovos skyrius – viduryje, o variklio ir transmisijos skyrius – gale. Įgulą sudaro vadas, šaulys, užtaisytojas ir vairuotojas.

Korpuso ir bokštelio priekinėse dalyse įrengti daugiasluoksniai pasyvūs šarvai – kombinuoti šarvų moduliai, sukurti pagal britų „Chobham“ šarvus, kurie taip pat naudojami britų „Challenger“ tankuose. Tanke taip pat įrengtos cheminės, biologinės ir branduolinės apsaugos sistemos.

Nuo 1985 m. „Abrams“ tankuose montuojamas 120 mm lygiavamzdis pabūklas „M256“, kuris stabilizuojamas dviejose plokštumose. Tai licencijuota vokiečių pabūklo „Rheinmetall 120“, kuris šiuo metu naudojamas tankuose „Leopard 2“, versija. Pabūklu galima šaudyti įprastiniais sviediniais ir didelės sprogstamosios galios šaudmenimis, taip pat specialiais betoną perveriančiais užtaisais.

„M1A1“ turi 40 šovinių komplektą: 34 iš jų saugomi specialioje bokštelio nišoje.

Pagalbinę ginkluotę sudaro 7,62 mm kulkosvaidis „M240“, sumontuotas šalia pabūklo, ir antrasis kulkosvaidis prie užtaisytojo liuko. Bokštelyje sumontuotas 12,7 mm sunkusis priešlėktuvinis kulkosvaidis „M2“. Kovinį tanko komplektą sudaro 11 400 vnt. 7,62 mm kalibro šovinių ir 1000 vnt. 12,7 mm kalibro šovinių. Bokštelyje įrengti du šešiašūviai 66 mm granatsvaidžiai „M250“, skirti dūmų priedangai.

Parengta pagal „Forbes“ ir „Ukrinform“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.