Kas kontroliuos Gazos Ruožą pasibaigus karui?

Izraelio Gynybos Pajėgos aktyviai veikia Gazos Ruože. Bet kas šį žemės lopinėlį kontroliuos operacijai pasibaigus?

Izraelio Gynybos Pajėgos aktyviai veikia Gazos Ruože. Bet kas šį žemės lopinėlį kontroliuos operacijai pasibaigus?<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio Gynybos Pajėgos aktyviai veikia Gazos Ruože. Bet kas šį žemės lopinėlį kontroliuos operacijai pasibaigus?<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 10:38 AM, atnaujinta Nov 10, 2023, 10:44 AM

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu interviu televizijai „ABC News“ atskleidė, kad pasibaigus kovoms Izraelis „neribotą laiką“ prisiims „bendrą atsakomybę už saugumą“ Gazos Ruože, rašo BBC.

„Matėme, kas atsitinka, kai nesame atsakingi už saugumą“, – sakė B. Netanyahu.

Paklaustas, kas valdys Gazos Ruožą pasibaigus karo veiksmams, B. Netanyahu sakė, kad tai turėtų būti tie, kurie neis „Hamas“ keliu, tačiau pabrėžė – pats Izraelis valdyti Gazos nesiruošia.. Izraelio ministras pirmininkas taip pat sakė, kad paliaubos Gazos Ruože yra neįmanomos be visų sulaikytų izraeliečių paleidimo.

Kartu jis pažymėjo, kad Izraelis yra pasirengęs „taktinėms pauzėms“, kad civiliai galėtų evakuotis ir gyventojams galėtų būti suteikta humanitarinė pagalba.

Priešistorė

1967 m. pradžioje Sirija suintensyvino žydų gyvenviečių apšaudymą iš artilerijos pabūklų nuo Golano aukštumų. Izraeliui numušus Sirijos 6 lėktuvus, Egiptas užblokavo Elato uostą Akabos įlankoje ir sutelkė kariuomenę prie Izraelio sienos. 1967m. birželio 5–8 dienomis Izraelis užpuolė Egiptą, kurį rėmė Sirija ir Jordanija. Taip prasidėjo Šešių dienų karas.

Birželio 11 d. buvo paskelbtos paliaubos ir Izraelis turėjo daugiau kontroliuojamų teritorijų – jis užėmė Sinajaus pusiasalį, Rytų Jeruzalę, Vakarų Krantą ir Golano aukštumas ir Gazos Ruožą. Po šešių dienų karo Izraelis kontroliavo daugiau kaip 1 mln. arabų.

1982 m. Izraelio ir Egipto taikos sutartimi buvo nutraukta Izraelio Sinajaus pusiasalio okupacija, nors Gazos Ruožo, Vakarų Kranto, Rytų Jeruzalės ir Golano aukštumų kontrolė tęsėsi. 2005 m. Izraelis visiškai pasitraukė iš Gazos Ruožo, tačiau netrukus jį užėmė „Hamas“ – ir raketų atakų prieš Izraelį nepaprastai padaugėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?