Teigia, kad šis ginklas vaidina itin svarbų vaidmenį kovose Gazos Ruože

Dienraštis „Jerusalem Post“ praneša, kad pastarosiomis dienomis sumažėjo „Hamas“ raketų apšaudymas iš Gazos Ruožo. Tikėtina, kad prie to labai prisidėjo Izraelio gynybos pajėgų (IDF) minosvaidžiai, rašo „Forbes“.

2022 m. pabaigoje iš IDF šarvuotojo transporterio paleidžiama minosvaidžio amunicija „Iron Sting“.<br>Wikimedia commons
2022 m. pabaigoje iš IDF šarvuotojo transporterio paleidžiama minosvaidžio amunicija „Iron Sting“.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 8:07 PM

Nors dronai yra naujausias IDF ginklas, Gazos Ruože plačiai naudojami tikslieji minosvaidžiai, kuriais naikinamos „Hamas“ raketos, raketų paleidimo aikštelės, prieštankinės raketos, vadavietės ir teroristų grupės teritorijoje.

Istoriškai minosvaidžiai buvo labai mėgstamos netiesioginės ugnies priemonės, skirtos nedidelėms pėstininkų formuotėms. Jie suteikia tokiems padaliniams palyginti didelių ugnies pajėgumų, leidžiančių pasiekti kliūtis ir smogti į taikinius nedideliu atstumu.

Šiuolaikinių minosvaidžių veiksmingumą rodo Izraelio ir „Hamas“ karas.

Pastaruoju metu IDF minosvaidžių sistema „Iron Sting“ dažnai buvo minima žiniasklaidos reportažuose iš fronto linijų aplink šiaurinę Gazos Ruožo dalį. Techniniu požiūriu „Iron Sting“ yra ne minosvaidis, o amunicija, šaudanti iš 120 mm minosvaidžio sistemos (angl. Recoil Mortar System, RMS) „CARDOM“, kurią pagamino Izraelio „Elbit Systems“ dukterinė įmonė „Soltam Systems“.

120 mm „Iron Sting“ šaudmuo arba „minosvaidžio bomba“ turi komplektaciją, kurioje yra lazerinis aptikimo prietaisas ir GPS imtuvas. Šis šaudmuo įdedamas į „Elbit“ minosvaidį „CARDOM“, sumontuotą ant IDF vikšrinių transporterių „M1064“ arba „Humvee“.

Visose IDF minosvaidžių transporto priemonėse įrengtas „Elbit Systems“ skaitmeninės sausumos kariuomenės tinklo sistemos, kuriomis į minosvaidžio ugnies valdymo kompiuterį siunčiami taikinių duomenys, kad būtų pagerintas nevaldomų šūvių tikslumas.

Pasak „Elbit“ atstovų, rezultatas – tiksli minosvaidžio ugnis, kai šaudmuo pasiekia 1–12 km nuotolį, o kovinė galvutė gali prasiskverbti pro gelžbetonį.

Parenta pagal „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.